Šulánky z vařených brambor
(Bábinčiny výpisky receptů, Kyjov 1975, Jižní Morava)

Suroviny:
  • 900 g uvařených brambory
  • 300 g hrubé mouky (třetina váhy brambor)
  • mléko nebo voda
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Uvařené brambory nastrouháme, přimísíme na válu 1/3 jejich váhy mouky, osolíme a přidáme tolik mléka nebo vody, aby bylo těsto ještě tuhé.
  • Šišku těsta rozdělíme na díly, pak na tyčinky, přitiskneme je rukou k desce.
  • Pak nakrájíme jako prst silné nudle, které rukou vyválíme (vyšůláme) na váleček dokulata.
  • Šůlance vaříme v osolené vodě.
  • Jakmile vyplavou nahoru, scedíme je a polijeme rozpáleným sádlem nebo máslem, případně rozvařenými švestkovými povidly a posypeme mákem nebo oslazeným tvarohem.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]