Šulánky z vařených brambor
(Bábinčiny výpisky receptů, Kyjov 1975, Jižní Morava)
Suroviny:900 g uvařených brambory300 g hrubé mouky (třetina váhy brambor)mléko nebo vodasůl
Postup přípravy:Uvařené brambory nastrouháme, přimísíme na válu 1/3 jejich váhy mouky, osolíme a přidáme tolik mléka nebo vody, aby bylo těsto ještě tuhé. Šišku těsta rozdělíme na díly, pak na tyčinky, přitiskneme je rukou k desce. Pak nakrájíme jako prst silné nudle, které rukou vyválíme (vyšůláme) na váleček dokulata. Šůlance vaříme v osolené vodě.Jakmile vyplavou nahoru, scedíme je a polijeme rozpáleným sádlem nebo máslem, případně rozvařenými švestkovými povidly a posypeme mákem nebo oslazeným tvarohem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME