Italské bramborové gnocchi - Potato Gnocchi
(Recept od Leah Patak z Vancouveru - Kanada; "Bon Appétit", září 1998, italská kuchyně)
Suroviny:600 - 700 g malých červenohnědých brambor, bez slupky a nakrájené na 1,5 cm kousky1 velké vejce2 lžíce šlehačky1 1/4 lžičky soli1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku1 1/2 šálku polohrubé mouky
Postup přípravy:Uvaříme brambory v páře nad vařící vodou doměkka během asi 12 minut. Pracujeme raději po várkách. Ještě horké brambory protlačíme do velké mísy (nebo umístíme horké brambory do velké mísy a rozmačkáme je). Počkáme chvíli, až jsou vlažné (asi 10 minut) a přidáme vajíčka, šlehačku, sůl, muškátový oříšek a vše dobře zamícháme. Přidáme 1 a 1/2 šálku mouky a vymícháme hebké, mírně lepkavé těsto. Jestliže se těsto příliš lepí, přidáme ještě jednu lžíci mouky a těsto položené na lehce pomoučenou pracovní desku rozdělíme na 6 stejných dílů. Každý díl těsta rolujeme dlaněmi na tenké válečky asi 2 cm silné a 50 cm dlouhé. Válečky rozkrájíme na 2 cm dlouhé kousky a každý pak vidličkou mírně stlačíme, aby na jeho povrchu zůstaly ozdobné brázdičky. To uděláme postupně se všemi válečky těsta. Všechny nakrájené gnocchi naklademe v jedné vrstvě na pomoučený tác nebo plech. Pak je postupně asi natřikrát uvaříme ve vroucí vodě. Při každé dávce čekáme asi 5 minut než vyplavou, avšak raději je po 4 minutách zkontrolujeme, aby se nerozvařily. Hotové gnocchi velkým sítem nebo děrovanou lžící vybíráme a pokládáme v jedné vrstvě na velkou pánev. Tímto způsobem postupně uvaříme další ve dvou várkách. Gnocchi můžeme připravit také předem; necháme je stát hodinu při pokojové teplotě, aby vychladly a pak je zakryté dáme do lednice, kde je můžeme skladovat až 2 dny. Gnocchi omaštěné rozpuštěným máslem podáváme s ragů, posypané parmazánem a čerstvými listky šalvěje. Do rozpuštěného másla ve velkém kastrolu postaveném na středním plameni přidáme gnocchi a asi během 8 minut prohřejeme za častého obracení. Mezitím také ohřejeme, případně je dochutíme solí a pepřem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME