Italské bramborové gnocchi - Potato Gnocchi
(Recept od Leah Patak z Vancouveru - Kanada; "Bon Appétit", září 1998, italská kuchyně)

Bramborové gnocchi-ilustrační obrázek Suroviny:
  • 600 - 700 g malých červenohnědých brambor, bez slupky a nakrájené na 1,5 cm kousky
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce šlehačky
  • 1 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 1/2 šálku polohrubé mouky

    Postup přípravy:
  • Uvaříme brambory v páře nad vařící vodou doměkka během asi 12 minut.
  • Pracujeme raději po várkách.
  • Ještě horké brambory protlačíme do velké mísy (nebo umístíme horké brambory do velké mísy a rozmačkáme je).
  • Počkáme chvíli, až jsou vlažné (asi 10 minut) a přidáme vajíčka, šlehačku, sůl, muškátový oříšek a vše dobře zamícháme.
  • Přidáme 1 a 1/2 šálku mouky a vymícháme hebké, mírně lepkavé těsto.
  • Jestliže se těsto příliš lepí, přidáme ještě jednu lžíci mouky a těsto položené na lehce pomoučenou pracovní desku rozdělíme na 6 stejných dílů.
  • Každý díl těsta rolujeme dlaněmi na tenké válečky asi 2 cm silné a 50 cm dlouhé.
  • Válečky rozkrájíme na 2 cm dlouhé kousky a každý pak vidličkou mírně stlačíme, aby na jeho povrchu zůstaly ozdobné brázdičky.
  • To uděláme postupně se všemi válečky těsta.
  • Všechny nakrájené gnocchi naklademe v jedné vrstvě na pomoučený tác nebo plech.
  • Pak je postupně asi natřikrát uvaříme ve vroucí vodě.
  • Při každé dávce čekáme asi 5 minut než vyplavou, avšak raději je po 4 minutách zkontrolujeme, aby se nerozvařily.
  • Hotové gnocchi velkým sítem nebo děrovanou lžící vybíráme a pokládáme v jedné vrstvě na velkou pánev.
  • Tímto způsobem postupně uvaříme další ve dvou várkách.
  • Gnocchi můžeme připravit také předem; necháme je stát hodinu při pokojové teplotě, aby vychladly a pak je zakryté dáme do lednice, kde je můžeme skladovat až 2 dny.
  • Gnocchi omaštěné rozpuštěným máslem podáváme s ragů, posypané parmazánem a čerstvými listky šalvěje.
  • Do rozpuštěného másla ve velkém kastrolu postaveném na středním plameni přidáme gnocchi a asi během 8 minut prohřejeme za častého obracení.
  • Mezitím také ohřejeme, případně je dochutíme solí a pepřem.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]