Halušky z Luhačovic
(Ze zápisníku receptů MUDr. Zdeny Čermákové, bývalé primářky VÚ v Luhačovicích, 1979)

Suroviny:
  • 400 g krupičkové mouky
  • 1 vejce
  • voda
  • sůl
  • 10 g tuku na pomaštění


  • Postup přípravy:
  • Do mouky přidáme vodu, vejce, sůl a smícháme na řidší těsto.
  • Z těsta vykrajujeme halušky a házíme je do vařící osolené vody - můžeme také těsto protlačit přes síto na halušky.
  • Když halušky vyplavou tak je vyjmeme, scedíme a pomastíme.
    » "Co lidé dříve snědli dnes by nikdo nesnesl. Vzpomínám např. na nějakého Petra Talaša, zámožného starého mládence z Řetechova - byl to chlap jak hora - který kol r. 1900 chodíval k ženám v Pozlovicích se žádostí, aby mu navařily drobkové polévky nebo makových šišek (velkých knedlí), k čemuž si mouku sám přinášel a podotýkal. "Ale prosím vás, tetičko, nech sú ty dropky hodně tvrdé, aby si v žalútku poležaly!"
    Jindy týž mládenec, když mu v čas pilných prací nechtěl nikdo jeho "mlsu" připravit, koupil si zrnkovou nemletou kávu, cukr a mléko. Kávu a cukr pokřúpal", zapil mlékem, lehl "břuchem" na slunéčko" prý: "Nech se to vaří samo".
    Dědáček Vitiskovi ze Slavičína povídali, "že oni, buďa mladým, měli raččí jednu šišku neš sto lokší. Lokše sa po ídle bestak povješajú enom po žebroch a do žalútka nepřijde nic. Šiška to je iná jeza, tá si aspoň v žalúdku poleží"."«

    (Antonín Václavík: "Luhačovské Zálesí", v Luhačovicích 1930)
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]