Jihočeské drbáky
(Antonín Jiráček, "Kihovna Květů čís. 51", Obědy i večeře z brambor, recept 80, strana 26, Praha 1982)
Drbáky - jsou staročeské jednoduché jídlo z brambor. Jedly se v Jižních Čechách, na Táborsku, Písecku, ale i na Havlíčkobrodsku, Náchodsku, Berounsku. Uvedený recept byl převzatý z Malčic u Písku od babičky Muzikové. Drbáky malinko přípomínají podobné tzv. "chlupaté knedlíky" - nebo jihočeské bosáky", kde je vysoký podíl syrových brambor a obsahují i vajíčko. V drbáčku je podíl vařených brambor zvýšen až na poměr 1 : 1 hmotnostně.
Drbáky se zelím a vepřovým masemSuroviny:
  • 1/2 kg vařených brambor, den předem vařené v dobře osolené vodě
  • 1/2 kg syrových brambor
  • sůl
  • hladká mouka na obalení, případně škrobová moučka (podle druhu brambor)

    Postup přípravy:
  • Brambory nastrouháme aještě syrové je pořádně vymačkáme např. v plátěném pytlíku.
  • Pak je zamícháme v míse do osolených "vařených" brambor.
  • Z vytvořené hmoty tvoříme kulaté knedlíky, velké až jako tenisáky, které obalíme v hladké mouce a uvaříme ve vařící vodě.
  • Je potřeba je po vhození do vody ihned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu.
  • Vaříme je podle velikosti 25 minut až 3/4 hodiny.
  • Nejlépe, když jeden knedlík na zkoušku vyndáme a roztrhneme, abychom poznali, zda jsou již provařené.
  • Drbáky jsou nezbytným příkrmem k huse se zelím nebo k pečenému vepřovému masu při každém staročeského posvícení; a to nejen při této příležitosti.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]