Krumlovský knedlík
(Tony Linhart: " Chatař a chalupář", str. 39, číslo 10, 2000)

Suroviny:
  • 800 g uzeného masa
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 lžíce sádla
  • vývar z uzeného masa
    Příloha: kyselé zelí

    Postup přípravy:
  • Do dostatečného množství vody dáme vařit uzené maso.
  • Vodu během vaření nepřidáváme, protože potřebujeme silný vývar.
  • V míse rozmícháme hrubou mouku se sádlem a částí chladného uzeného vývaru, aby vzniklo tužší těsto.
  • Dobře vypracujeme a necháme chvíli odpočinout.
  • Z těsta uděláme tužší koule., které uvaříme ve zbylém vývaru po uzeném.
  • Pozor na sůl, uzené může být samo od sebe slané, raději tomu předejdeme a ještě nesolíme.
  • Pokud je ale maso hodně slané, tak první vodu po krátkém varu vylijeme a dáme maso vařit do nové vody.
  • K vařeným knedlíkům podáváme na plátky nakrájené uzené maso a doplníme porcí dušeného kyselého zelí.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]