Houskový knedlík kynutý práškem
(Bábinčin receptář, Kyjov, Jižní Morava, 1976)

Suroviny:
  • 300 g hrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 120 g rohlíků tzv. loupáčků (tukové), nakrájených na kostičky
  • 1 žloutek
  • 200 ml a 1 lžíce mléka
  • sůl


  • Postup přípravy:
  • Suroviny smícháme a vypracujeme těsto na knedlíky.
  • Prášek rozmícháme do suché prosáté mouky.
  • Pak těsto raději moc netrápíme a ihned uvaříme knedlíky.
  • Po uvaření je propíchneme a necháme ještě asi šest minut v klidu, než je zbaštíme.
    »"Spíše mladá hospodyňka dokáže upraviti dort neb cukroví než uvařiti dobrý, kyprý knedlík. Jakost jeho závisí na těchto pravidlech, kterých nutno dbáti: Na knedlík musí být ta nejlepší sypká mouka - Těsto přiměřeně husté, dostatečně vypracované - Dále musí býti vody, do níž knedlík zaváříme, náležitě, raději více než méně (vaří-li se knedlík v málo vodě aneb přestane-li se vařiti, jest slizký, neúhledný.) - Též nesmíme počítati dobu varu od chvíle, kdy je do vody dáváme, nýbrž od doby, kdy se začnou vařiti - Mezi vařením musíme je vařečkou opatrně obraceti - Uvařené knedlíky rychle rozkrájejme, jeden po druhém, aby se nám pára odstranila. Špatně počíná si hospodyňka, která uvařené knedlíky všecky na prkénko vyndá a zvolna jeden, po druhém krájí, tím ztvrdnou. Chceme-li mít knedlík jemnější dáváme 2 žloutky, 1 celé vejce a žemličku v troubě na másle osmaženou, těsto pak řidší a dáváme více žemličky"«

    (Anna Kejřová-Nápravníková: "Úsporná kuchařka", Praha 1909)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]