Karlovarský knedlík
(Prima vařečka, TV Prima, 2000)
Suroviny:1 starší veka (nebo stejný objem rohlíků, asi 5 - 6 ks) nakrájená na kostičky3 vejce3 lžíce mouky100 g uzeniny nebo šunky (nemusí být)pažitkasůl
Postup přípravy:Starší veku nebo rohlíky nakrájíme pokud možno na stejné kostky. Pokud máme jenom čerstvé pečivo necháme je chvíli oschnout na teplém místě, třeba v troubě, případně je krátce osmahneme na pánvi. Smícháme kostky housky s vejci, moukou, případně uzeninou, ochutíme pepřem, pažitkou a přisolíme. Tady pozor - rohlíky bývají již dost slané, stejně jako uzenina. Pro vegetariány a k masitým jídlům raději uzeninu nepřidáváme vůbec. Připravenou hmotu zabalíme do "pečící fólie", nebo jako naše maminky do čisté utěrky. Na rozloženou fólii naklademe doprostřed připravenou hmotu, svineme ji do válečku a zavineme dokola v několika vrstvách fólie. Konce pak podržíme, na jedné straně zavážeme a uvězněnou hmotu stlačíme a co nejvíce stlačujeme zamotáváním druhého konce. Připravíme tak úhledný, baculatý váleček, kterému zavážeme i druhý stočený konec fólie. Tento náš výtvor vhodíme do vroucí vody, kde jej ponecháme asi 15 až 20 minut - podle velikosti. Po uvaření fólii lehce odstraníme a získaný již soudržný knedlíkový váleček nakrájíme na úhledná kolečka, vyznačující se na řezu lákavou mozaikou.
Poznámka DDK:
Pečící fólie - je pro pečení dobrá věc. Používal jsem značku "KORUNKA" (distribuoval S. D. Pack Plast Int. s.r.o., Praha - Dolní Chabry), ale v poslední době ji nemohu "u nás"(!) v obchodech najít. Na internetu najdeme další výrobce, např. na adrese SAMA - Rýžoviště s.r.o.
Z jedné strany dvojité fólie - rukávu šel odtrhnout pásek na svázání konců závitků. Fólie, zřejmě polypropylenu, vydrží teplotu 220 °C a je schválena hlavním hygienikem. Je vhodná pro i jiné účely, kde potřebujeme pokrm vařit ve vodě nebo v páře. Můžeme v ní směle upéci i drůbež. No a proti utěrce je to nesporně velká výhoda, nemusíme pak prát, a fólii jen vyhodíme. Chvála chemikům - obzvláště polymerním!
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME