Rychlý houskový knedlík
(Prima vařečka" TV Prima, srpen 2000Opravdu výtečný a rychlý - i když malilinko tužší knedlík, který však máme všichni strašně moc rádi. Původní recept neobsahuje prášek, ale jen pórovité rohlíky. V některých případech dnes zamíchávám, (pro fajnovější či nóbl hosty :-)) do těsta 2 lžičky nebo půl balíčku kypřícího prášku, a to až těsně před přidáním rohlíků, obalováním a děláním koulí. Knedlík je vhodný ke všem omáčkám a pečeným masům. Říkáme mu s posvátnou úctou "bábinčin kyjovský knedlík" a doprovází nás téměř vždy při našich společných rodinných a svátečních setkáních, zejména o martinských hodech. Je moc dobrý ke kachně, či když je srnec na smetaně, Ó jéé!. Je rychlý a jednoduchý a dokázal jej kdysi připravit i můj vnuk Kuba, a to ještě ve svých deseti letech. Teď už, když dospěl, vlastně ani nevím?
Suroviny:500 g hrubé mouky6 starších rohlíků2-3 vejce
voda z vodovodusůl
Postup přípravy:Do mísy vložíme mouku a vejce. Z vodovodu do předložených surovin napustíme vodu a dobře je promícháváme rukou - vody přidáme tolik, aby vzniklo řídké těsto, které protéká snadno mezi prsty. Mezitím uvedme k varu osolenou vodu v přiměřeně velkém hrnci. Po promíchání řídkého těsta nejlépe rukama,(můžeme použít i vařečku), nasypeme do něho již připravené na kostičky nakrájené ze starších nebo opečených rohlíků. Kousky rohlíků do těsta zamícháme, aby se dobře těstem obalily a částečně vsákla i tekutinu z řídkého těsta a tím se zahustila na patřičnou míru. Je to snadné míchání vzhledem velmi k řídké konzistenci těsta, viskozity přibližně "malbytu". Z této směsi vytvoříme dva - tři knedlíky pomocí mokrých dlaní. Dlaněmi vytvarujeme z těsta kouli, její povrch můžeme uhladít pod tekoucí vodou z vodovodního kohoutku, kde si také oplachujeme ruce - musí být mokré.Tento prvotní postup můžeme zjednodušit a uklidnit se, . . . mít připravený vedle sporáku větší hrnec s vodou, ve kterém si ruce před vytváření a uhlazování povrchu knedlíkuvždy namáčíme. Vytvarovanou, uhlazenou hmotu stiskneme a vhodíme do vroucí osolené vody. Vaříme trochumdéle - 25 až 30 minut. Než získáme správný odhad jkednotlivých úkonů můžeme raději konec vaření zjištovat tradičně špejlí, nebo rozkrojením vyjmutého vzorku. Potřebují malinko víc času než obyčejné knedlíky, podle velikosti.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME
<