Rychlý houskový knedlík
(Prima vařečka" TV Prima, srpen 2000
Opravdu výtečný a rychlý - i když malilinko tužší knedlík, který však máme všichni strašně moc rádi. Původní recept neobsahuje prášek, ale jen pórovité rohlíky. V některých případech dnes zamíchávám, (pro fajnovější či nóbl hosty :-)) do těsta 2 lžičky nebo půl balíčku kypřícího prášku, a to až těsně před přidáním rohlíků, obalováním a děláním koulí. Knedlík je vhodný ke všem omáčkám a pečeným masům. Říkáme mu s posvátnou úctou "bábinčin kyjovský knedlík" a doprovází nás téměř vždy při našich společných rodinných a svátečních setkáních, zejména o martinských hodech. Je moc dobrý ke kachně, či když je srnec na smetaně, Ó jéé!. Je rychlý a jednoduchý a dokázal jej kdysi připravit i můj vnuk Kuba, a to ještě ve svých deseti letech. Teď už, když dospěl, vlastně ani nevím?
Suroviny:
  • 500 g hrubé mouky
  • 6 starších rohlíků
  • 2-3 vejce
  • voda z vodovodu
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Do mísy vložíme mouku a vejce.
  • Z vodovodu do předložených surovin napustíme vodu a dobře je promícháváme rukou - vody přidáme tolik, aby vzniklo řídké těsto, které protéká snadno mezi prsty.
  • Mezitím uvedme k varu osolenou vodu v přiměřeně velkém hrnci.
  • Po promíchání řídkého těsta nejlépe rukama,(můžeme použít i vařečku), nasypeme do něho již připravené na kostičky nakrájené ze starších nebo opečených rohlíků.
  • Kousky rohlíků do těsta zamícháme, aby se dobře těstem obalily a částečně vsákla i tekutinu z řídkého těsta a tím se zahustila na patřičnou míru.
  • Je to snadné míchání vzhledem velmi k řídké konzistenci těsta, viskozity přibližně "malbytu".
  • Z této směsi vytvoříme dva - tři knedlíky pomocí mokrých dlaní.
  • Dlaněmi vytvarujeme z těsta kouli, její povrch můžeme uhladít pod tekoucí vodou z vodovodního kohoutku, kde si také oplachujeme ruce - musí být mokré.
  • Tento prvotní postup můžeme zjednodušit a uklidnit se, . . . mít připravený vedle sporáku větší hrnec s vodou, ve kterém si ruce před vytváření a uhlazování povrchu knedlíkuvždy namáčíme.
  • Vytvarovanou, uhlazenou hmotu stiskneme a vhodíme do vroucí osolené vody.
  • Vaříme trochumdéle - 25 až 30 minut.
  • Než získáme správný odhad jkednotlivých úkonů můžeme raději konec vaření zjištovat tradičně špejlí, nebo rozkrojením vyjmutého vzorku.
  • Potřebují malinko víc času než obyčejné knedlíky, podle velikosti.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter] <