Kůzle (jehně) pečené s velikonoční hlavičkou
(Ivan Vodochodský v pořadu "Vaříme s Maggi" na "Radio Frekvence 1", Velikonoce 2003)
Suroviny:kůzlečí předek nejlépe z velikonočního kůzlátka
1 lžíce máslasůl100 g slaniny
Nádivka (velikonoční hlavička):
100 g vepřového a uzeného masa (stejné díly)8 vajec4 dkg másla20 g sádla
8 rohlíků, petrželka2 lžíce sekaných mladých kopřivsůlmuškátový ořech
2 kostky "Bylinky" (česnek a petržel)zeleninový bujónochucovadlo např. "Harmonie Chuti"šťáva k pečenému masu v kostce nebo prášku
Postup přípravy:Maso pokrájíme na drobné kostičky a na sádle ho orestujeme. Přidáme bylinkové kostky s česnekem a petrželí.Žloutky utřeme s máslem a solí, přidáme vymačkané nakrájené rohlíky předem namočené ve vývaru ze zeleninového bujónu, nasekanou petrželku, nasekané spařené kopřivy, sůl, muškát a z bílků ušlehaný sníh.U hrudí prořízneme kapsu, naplníme nádivkou a zašijeme. Zbytek nádivky dáme buď do zavařovací láhve a uvaříme v páře, nebo upečeme ve vhodné nádobě.Naplněné maso osolíme, vložíme na rozpuštěné máslo, opečeme ze všech stran, podlijeme a pečeme do červena. Během pečení maso přeléváme a podléváme podle potřeby.Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zalijeme vývarem a přidáme šťávu k pečenému masu v kostce, povaříme, přecedíme, podle potřeby dochutíme solí a na konec přidáme rozpuštěnou, na kostky nakrájenou slaninu.Podáváme s novými bramborami s petrželkou.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME