Jehňátko pečené s velikonoční hlavičkou
("Prima vařečka", TV Prima, duben 2001)
» Na Květnou neděli, se v kostele světily kočičky, jívové ratolesti. Na Kloboucku je během roku přidávali do jídla nemocným. Půst stále trval, přibývalo mu na síle, když se blížily Velikonoce. Ve velkém týdnu se jídlo vůbec nemastilo. A přitom na hůře visely kusy uzeného, slaninka na chlapskou dlaň vysoká. Pak skončil pochmurný půst, přišlo jaro a s ním nové naděje. A že Velikonoce patřily k největším svátkům v roce, tak se hodně vařilo a hodně peklo, pokud bylo ovšem z čeho. V chalupě se čistilo, pořizovalo nové nádobí. Drhly se "lopáře" (lopaty na podávání do pece), začouzená a začernená ohřebla i desky na válení těsta. A v domácnostech měšťanských "všecko musélo vonět jarem a čistotú. Aji botky musely byť nové, a šatky". Na panské tabuli se o velikonocích servíroval beránek, z horských salaší jej poddaní k Velikonocům odváděli už v 16. a 17. století. Jehně, kůzle i sele bylo oblíbenou velikonoční pochoutkou i v městských a selských staveních a bylo tomu tak donedávna. Dnes se nám bohužel tato masa velmi těžko shání. Na velikonoční tabuli rožnovských měšťanů ještě v polovině 20. století patřilo kůzle. Napřed se ovařilo ve slané vodě a teprve pak se vysmažovalo.«
(Jaroslav Štika: "Lidová strava na Valašsku", KNEIFL Praha, 1997)
Velikonoční hlavičkaSuroviny:
  • jehněčí kýta nejlépe z velikonočního jehňátka
  • lžíce másla
  • sůl
  • 70 g slaniny
  • voda podle potřeby
    Na nádivku nazývanou "Velikonoční hlavička":
  • 200 g vepřového
  • 200 g uzeného masa
  • 200 g telecího masa
  • 8 vajec
  • 40 g tuku
  • 8 rohlíků
  • petrželka
  • 2 lžíce sekaných mladých a čerstvých kopřiv
  • sůl
    Příloha: brambory

    Postup přípravy:
  • Velikonoční nádivku neboli hlavičku připravíme smícháním všech uvedených surovin výše uvedeného rozpisu pro tuto nádivku.
  • Z jehněčí kýty připravíme plát, který přehneme a uděláme do něho nožem kapsu, kterou naplníme nádivkou a zašijeme. Zbytek nádivky dáme do pekáče vedle masa a upečeme také.
  • Naplněné maso osolíme, vložíme na rozpuštěné máslo, opečeme ze všech stran, podlijeme, dáme na pekáč a upečeme do červena. Během pečení maso přeléváme a podléváme podle potřeby.
  • Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme, povaříme, přecedíme, podle potřeby dochutíme solí a nakonec přidáme rozpuštěnou na kostky nakrájenou slaninu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]