Různé nádivky do taženého štrůdlu
("Juliana Fialová: "Česká kuchařka", str. 132, Merkur Praha, 1957)
Vytažené těsto na závin - můžeme plnit s nerůznějšími nádivkami, sladkými i slanými. V citované literatuře se doporučuje nádivkou potřít celé těsto a ne jen podélně jeho menší část, jak to doporučují maďarské recepty. Při tomto způsobu plnění je nádivka pokládána podélně jen asi v jedné třetině na sebe několikrát přeloženého tence vytaženého těsta. Podle zkušeností jsou oba však způsoby stejně dobré. V maďarském postupu je v upečeném štrůdlu všechna nádivka shromážděna uprostřed a obalena několika vrstvami listujícího těsta. Toho efektu je docíleno natíráním povrchu těsta máslem jak při jeho překládání, tak při zabalování. Můžeme zkusit oba způsoby a pak zvolít pro nás ten nejpřijatelnější.
Třešňový závin:
  • Vytažené těsto pokropíme sádlem, posypeme prosátou strouhankou, jemně sekanými ořechy nebo mandlemi a vypeckovanými třešněmi.
    Jablkový závin:
  • Vytažené těsto pokropíme sádlem, posypeme strouhanými mandlemi nebo ořechy, troškou strouhanky, strouhanými jablky, cukrem a rozinkami.
    Ořechový nebo makový závin:
  • Nádivku uvaříme z mletých ořechů nebo mletého máku, s přidáním strouhané citrónové kůry, trochy slazené vody nebo mléka. Do této nádivky přidáváme též rozinky.
    Smetanový závin:
  • Na polovinu těsta připravíme smetanový krém: Máslo (70 g) utřeme se 3 žloutky a 50 g cukru dohusta, vmícháme 1 lžíci vanilkového pudinkového prášku, tuhý sníh ze 3 vajec a 200 ml husté kyselé smetany.
  • Vytažené těsto potřeme touto směsí, rychle je zabalíme a pokapané máslem upečeme.
    Tvarohový závin sladký:
  • Balíček měkkého sladkého tvarohu smícháme s 1-2 žloutky, několika lžícemi smetany, s cukrem, a se sněhem z bílků. Přidáme hrst rozinek.
    Tvarohový závin slaný:
  • Nastrouhaný tvaroh, 1-2 žloutky, sůl, několik lžíc smetany a jemně nasekaný kopr spolu utřeme.
    Zelný závin:
  • Hlávkové zelí jemně nakrouháme, osolíme, jakmile pustí po 30 minutách vodu vymačkáme, udusíme se sádlem a podle chuti dosolíme a opepříme.
  • Vytažené těsto nejdříve pokropíme rozpuštěným sádlem, pak smetanou a konečně na ně rozprostřeme nádivku ze zelí.

    Odkazy na související recepty v DDK:
  • Základní těsto na maďarský štrůdl - Rétestészta
  • Maďarský tažený višňový štrúdl
  • Tažený závin s jablky

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]