VÁNOČNÍ PEČIVO PANÍ MAGISTRY NÁCOVSKÉ Z KRALUP

Před Vánocemi jsem se setkal na své pravidelné návštěvě s paní magistrou Matinou Náhlovskou v lékárně v Kralupech na Seifertově náměstí. Slovo dalo slovo, až jsme se dostali na Dadalovu kuchařku a na oblíbené vánoční recepty. Zajímaly mně ty, které nejraději pro rodinu paní magistra připravuje. Jsou to "ženiši" a "nevěsty". A protože jsem byl zvědavý, poprosil jsem o recept a domnívám se, že určitě budou chutnat i mnohým čtenářům DDK. Recept na toto vánoční cukroví získala od své skoro o 40 let starší kolegyně paní magistry Ludmily Herajnové, "úžasné dámy s fantastickým mozkem, která nezkazila žádnou legraci "(- doslovná citace). Paní magistra Náhlovská recept nadšeně chválí.
Nevěsty
Suroviny:
Na těsto:
  • 200 g másla
  • 80 g cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g mletých ořechů
    Na krém - původní recept:
  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • mleté ořechy a rum dle chuti
    Na krém upravený – zlepšovák paní magistry:
  • Klasický žloutková krém vyšlehaný nad parou, ale místo cukru dává javorový sirup.
  • Do ještě nevychladlé směsi přidává mleté ořechy a rum a po vychladnutí zuašlehá vše do másla.

    Postup přípravy:
  • Ze surovin připravíme těsto, ze kterého vykrájíme kolečka (4 plechy po 48 ks)
  • Polovinu koleček polijeme polevou (3 žloutky utřeme se 105 g moučkového cukru).
  • Kolečka pak upečeme a upečená slepujeme krémem.
  • Okraje slepených dvou koleček potřeme zbylým krémem a obalíme v mletých ořechách.

    Ženiši
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 250 g másla
  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • kakao

    Postup přípravy:
  • Ze surovin připravíme těsto jako v předchozím receptu, ze kterého vykrájíme kolečka a upečeme na plechu.
  • Spojíme stejným krémem jako nevěsty, ale polijeme je čokoládovou polevou a okraje potřeme krémem a obalíme ve strouhaném kokosu.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]