VÁNOČNÍ PEČIVO PANÍ MAGISTRY NÁCOVSKÉ Z KRALUP
Před Vánocemi jsem se setkal na své pravidelné návštěvě s paní magistrou Matinou Náhlovskou v lékárně v Kralupech na Seifertově náměstí. Slovo dalo slovo, až jsme se dostali na Dadalovu kuchařku a na oblíbené vánoční recepty. Zajímaly mně ty, které nejraději pro rodinu paní magistra připravuje. Jsou to "ženiši" a "nevěsty". A protože jsem byl zvědavý, poprosil jsem o recept a domnívám se, že určitě budou chutnat i mnohým čtenářům DDK. Recept na toto vánoční cukroví získala od své skoro o 40 let starší kolegyně paní magistry Ludmily Herajnové, "úžasné dámy s fantastickým mozkem, která nezkazila žádnou legraci "(- doslovná citace). Paní magistra Náhlovská recept nadšeně chválí.
Nevěsty
Suroviny:
Na těsto:200 g másla80 g cukru350 g hladké mouky1 vejce100 g mletých ořechů
Na krém - původní recept:200 g másla150 g cukrumleté ořechy a rum dle chuti
Na krém upravený – zlepšovák paní magistry:Klasický žloutková krém vyšlehaný nad parou, ale místo cukru dává javorový sirup.Do ještě nevychladlé směsi přidává mleté ořechy a rum a po vychladnutí zuašlehá vše do másla.
Postup přípravy:Ze surovin připravíme těsto, ze kterého vykrájíme kolečka (4 plechy po 48 ks)Polovinu koleček polijeme polevou (3 žloutky utřeme se 105 g moučkového cukru).Kolečka pak upečeme a upečená slepujeme krémem.Okraje slepených dvou koleček potřeme zbylým krémem a obalíme v mletých ořechách.
Ženiši
Suroviny:
Na těsto:250 g másla100 g mletých ořechů100 g cukru350 g hladké mouky1 vejcekakao
Postup přípravy:Ze surovin připravíme těsto jako v předchozím receptu, ze kterého vykrájíme kolečka a upečeme na plechu.
Spojíme stejným krémem jako nevěsty, ale polijeme je čokoládovou polevou a okraje potřeme krémem a obalíme ve strouhaném kokosu.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)