VÁNOČNÍ CUKROVINKY OD PANÍ JARMILY HORSKÉ Z BRNA


Marcipánové mušličky
Suroviny:
  • 300 g sušeného mléka
  • 300 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 bílky
  • 2 lžíce mléka
  • 80 g kokosové moučky
  • 1-2 lžíce citrónové šťávy.
    Postup přípravy:
  • Zpracujeme těsto, vtlačíme o formiček tvaru mušliček vysypaných cukrem.
  • Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout.
  • Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme je trochu pootevřené.
  • Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo dvě cukrářské perličky.

    Skořicové dortíčky
    Suroviny:
  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g tuku
  • 40 g mletých ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • trochu strouhané citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto a necháme je v chladničce odpočinout.
  • Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka nebo oválky, které upečeme.
  • Polovinu koleček potřeme čokoládovou polevou a přilepíme polovinu oloupané mandle.
  • Kolečka slepujeme oříškovou nádivkou.
    Příprava oříškové nádivky:
  • Utřeme 80 g krupicového cukru se 2 žloutky, 1 vanilkovým cukrem po pěny.
  • Přidáme 100 g mletých ořechů, 1 lžičku kyselé zavařeniny a 1/2 lžíce rumu.

    Dortíčky
    Suroviny:
  • 150 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 60 g Solamylu
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 20 g kakaa
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme kulaté tvary a upečeme.
  • Slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou a ozdobíme.

    Medová kolečka s kokosem
    Suroviny:
  • 160 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce medu
  • 60 g strouhaného kokosu.
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, vyválíme je naplát a vykrajujeme kolečka nebo květinky.
  • Upečeme na vymazaném plechu.
  • Vychladlá kolečka slepujeme kokosovou náplní.
    Příprava kokosové náplně:
  • Utřeme 80 g másla se 6 lžícemi moučkového cukru, 1 lžící medu, 2 lžícemi rumu, 120 g kokosové moučky.

    Arašídy
    Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 70 g mletého cukru
  • 150 g tuku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce Solamylu
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, které vyválíme na plát.
  • Z plátu vykrajujeme tvary, které klademe na plech.
  • Povrch potřeme rozšlehaným bílkem a sypeme drtí arašídů a krystalového cukru.
  • Upečené slepujeme arašídovým krémem.
    Příprava arašidového krému::
  • Utřeme 100 g másla s 50 g mletého cukru a vmícháme 100 g mletých arašídů.
  • Povrch cukrovinek můžeme též postříkat bílou čokoládou obarvenou na růžovo.

    Pistáciové lístky
    Suroviny:
  • 325 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vanilkového cukry
  • špetka soli
  • kůra ze dvou citrónů
  • 2 žloutky
  • 200 g tuku
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme lístky (trochu vyšší, pak se neslepují).
  • Upečeme a polijeme bílou čokoládou.
    Příprava bílé čokolády
  • Rozpustíme bílou čokoládu na vodní lázni s kouskem 100% tuku a metličkou vyšleháme dohladka.
  • Hotové lístky sypeme sekanými pistáciemi a nazeleno obarveným kokosem.
    Poznámka autorky: Dříve jsem lístky polévala bílou čokoládou, nyní jsem objevila výbornou pistáciovou polevu. Pistácie koupíme je např. v Tescu, najdeme již loupané, nesolené a krásně zelené.

    Košíčky s karamelem
    Suroviny:
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mletého cukru
  • 110 g tuku
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
    Postup přípravy
  • Vypracujeme těsto, které plníme do formiček tvaru košíčků a upečeme.
  • Košíčky plníme karamelovým krémem, zdobíme strouhanou čokoládou a lískovým oříškem.
    Příprava karamelového krému:
  • Ve vodě vaříme jednu plechovku Salka dvě hodiny a necháme do druhého dne vychladit.
  • Vyšleháme 250 g másla, přidáme Salko a podle chuti rum.

    Pudinkové tyčinky
    Suroviny:
  • 650 g hladké mouky
  • 5 jahodových pudinků
  • 500 g tuku
  • 250 g mletého cukru
  • trochu prášku do pečiva.
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout.
  • Pak přes nástavec v masovém strojku tvoříme pásky, které rádýlkem nakrájíme na stejné tyčinky.
  • Tyčinky upečeme a slepujeme marmeládou; konce máčíme v čokoládě.

    Šohajky
    Suroviny:
  • 250 g 100% tuku rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme 100 g kokosu a 350 g ml. cukru.
    Postup přípravy
  • Dáváme trošku hmoty do papírových košíčků, naplníme náplní – 150 g ml. ořechů, 150 g mletého cukru, 100 ml rumu, 50 g krájených rozinek – zalijeme opět bílou hmotou, ozdobíme ořechem a necháme ztuhnout.

    Arašídové věnečky
    Suroviny:
  • 70 g nesolených arašídů
  • 175 g másla
  • 300 g hladké mouky,
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, a z nástavce na masovém strojku vytlačíme kroužky.
  • Kroužky upečeme, postříkáme čokoládovou polevou a pocukrujeme.

    Octová kolečka
    Suroviny:
  • 250 g hladké mouky
  • 210 g tuku
  • 1 lžíce octu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 žloutky
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, které vyválíme.
  • Z plátu vykrajujeme kolečka s vnitřkem, upečeme a pak plníme máslovým krémem.
  • Nakonec polijeme čokoládou.

    Kávové oválky
    Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g mletého cukru
  • 140 g tuku
  • 1,5 žloutku
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky nebo kolečka, upečeme, slepujeme kávovým krémem, potřeme čokoládovou. polevou a zdobíme ořechem nebo mandlí.
    Příprava krému:
  • Utřeme 100 g másla, přidáme vychlazené ve vodní lázni vyšlehané 1 vejce a 100 g mletého cukru a trochu studené silné kávy.
  • Je možné použít také bílou čokoládu a posypat kávou.

    Košíčky Izidor
    Suroviny:
  • 210 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 70 g mletého cukru
  • 40 g mletých ořechů
  • 140 g tuku
  • skořice
  • citronová kůra
  • vanilka
    Postup přípravy
  • Vypracujeme těsto, kterým plníme maličké formičky.
  • Upečeme a plníme náplní s rybízovou marmeládou,
  • Pak nahoru nastříkáme kakaový krém a namáčíme v čokoládě.
    Příprava rybízové náplně:
  • Smícháme rybízovou marmeládu, 300 g mletých ořechů, 100 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr a rum.

    Nafukovací bábovičky
    Suroviny:
  • 250 g kokosu
  • 250 g ml. cukru,
  • 1/2 tuku
  • špetka prášku do pečiva
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, které plníme do formiček a pomalu upečeme.
  • Slepujeme máslovým krémem s lineckým kolečkem, zdobíme a mírně pocukrujeme.

    Babiččiny kolečka
    Suroviny:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g tuku
  • 120 g mletých ořechů
  • 120 g mletého cukru
  • trocha šťávy a kůry z citronu
  • 1 žloutek.
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, které vyválíme na pláty a z plátu vykrajujeme kolečka.
  • Kolečka upečeme, pak slepíme k sobě máslovým krémem.
  • Povrch polijeme čokoládou a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.

    Laskonky
    Suroviny:
  • 350 g krystalu
  • 170 g bílků
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g kokosu
  • 150 g krystalového cukru.
    Postup přípravy
  • Krystalový cukr svaříme na niť nad horkou vodou, přidáme bílky a vyšleháme velmi tuhý sníh.
  • Zlehka do sněhu vmícháme moučkový cukr a kokos.
  • Plech vyložíme papírem na pečení a na něj položíme formu na laskonky (oválek).
  • Do každé dáme lžičku oříškového sněhu, rozetřeme a stěrkou uhladíme a setřeme přebytečný sníh.
  • Opatrně formičku odstraníme a použijeme stejně znovu.
  • Laskonky sušíme (!) pomalu v troubě vyhřáté na 100°C asi 20 - 30 minut.
  • Plníme kávovým, nebo ořechovým či máslovým krémem.

    Mandlové trubičky
    Suroviny:
  • 150 g sušeného mléka
  • 150 g mletého cukru
  • 1 lžička medu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • mandle nebo mandlová tresť
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, tence vyválet, nakrájet obdélníčky a otočit kolem malé trubičky.
  • Nechámet zaschnout, sundáme a plníme nugátovým nebo kávovým krémem.

    Pařížské rohlíčky
    Suroviny:
  • 3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme
  • 150 g mletých ořechů a
  • 1 lžíci polohrubé mouky.
    Postup přípravy
  • Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C.
  • Nastříkáme krém a máčíme do čokolády.
    Příprava krému:
  • Šleháme 3 žloutky nad parou se 100 g ml cukru a 50 g čokolády na vaření.
  • Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.

    Kokosové dortíčky
    Suroviny:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g mletého cukru
  • 150 g tuku
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, vyválíme,vykrajujeme zubatá kolečka, upečeme, plníme krémem, vrch polijeme čokoládou a postříkáme bílou čokoládou.
    Příprava krému:
  • Objem 150 ml mléka svaříme s 80 g kokosu a 80 g mletého cukru, necháme vychladnout.
  • Vmícháme 80 g rozdrcených piškotů a rum.
  • Hmotnost 100 g másla utřeme a vmícháme kokosovou hmotu.

    Mocca oválky
    Suroviny:
  • 350 g másla
  • 600 g hl. mouky
  • 200 g ml. cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z 1 citronu.
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme.
  • Plníme kávovým krémem .
    Příprava kávového krému:
  • 300 g másla, 240 g mletého cukru, 4 lžíce silné černé kávy smícháme.
  • Oválky máčíme v kávové polevě, sypeme čokoládovou rýží.

    Štafetky
    Suroviny:
  • 240 g bílků
  • 140 g cukru krupice
  • 70 g kokosu
  • mleté ořechy
  • 70 g hladké mouky a
    Postup přípravy:
  • Vyšleháme 240 g bílků se 140 g cukru krupice, vmícháme kokos, mleté ořechya mouku.
  • Těstoupečeme na plechu vyloženým papírem.
  • Vychladlé potřete nugátovým nebo kávovým krémem.
  • Rozpůlíme, přiklopíeme na sebe krémem dovnitř a dáma ztuhnout do lednice.
  • Pak vše nakrájíme na obdélníčky a namáčíme v čokoládě.

    Sypané rohlíčky
    Suroviny:
  • 240 g hl. mouky
  • 140 g tuku
  • 70 g ml. cukru
  • 5 nastrouhaných tabulek čokolády
  • 160 g ml. ořechů
  • 1 vejce, citr. kůra.
    Postup přípravy:
  • Těsto vyválíme a vykrájíme rohlíčky, polovinu potřeme žloutkem a posypat strouh. ořechy.
  • Upečené slepujeme kakaovým krémem.

    Kočičáky
    Suroviny:
  • 1/4 l mléka
  • 150 g ml. cukru
  • 160 g tuku
  • 60 g hl. mouky
    Postup přípravy
  • Svaříme na kaši, necháme vychladit, přidáme 200 g ml. ořechů, 200 g kandovaného ovoce, 100 g rozinek.
  • Ze směsi tvarujeme na pečící papír placičky, které upečeme a spodní stranu potřeme čokol. polevou.

    Oplatkové řezy
    Suroviny:Ve vodní lázní smícháme
  • 1 Salko
  • 250 g 100% tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 100-150 g nahrubo sekaných ořechů
  • 100 g jemně nakrájeného kandovaného ovoce.
    Postup přípravy:
  • Hmotu rozetřeme na dortový oplatek, přiklopíme druhým oplatkem, opět rozetřeme hmotu a zakryjeme oplatkem.
  • Zatížíme do druhého dne, nakrájíme čtverečky a rohy máčíme v čokoládě.

    Ořechové trubičky
    Suroviny:
  • 350 g hl. mouky
  • 150 g ml. cukru
  • 200 g tuku
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 70 g ml. ořechů
  • 1 lžíce kakaa
    Postup přípravy
  • Vypracujeme těsto, dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4 x 6 cm.
  • Navineme na kovové trubičky a upečeme.
  • Plníme máslovým krémem.
    Příprava máslového krému:
  • Utřeme 200 g másla, 200 g ml. cukru, a 1 lžíci rumu.
  • Konce trubiček namáčíme do čokoládové polevy.

    Arašídový ježek
    Suroviny:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 200 g tuku
  • 1 vejce
  • 150 g mletých arašídů
  • 1/2 prášku do pečiva, špetka soli.
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme na vále tužší těsto, necháme odpočinout.
  • Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm, vykrajujeme ježky a upečeme na vymazaném plechu.
  • Slepujeme marmeládou, bodlinky by se měly namáčet v karamelu
    Příprava karamelu:
  • Na pánvi rozpustíme 50 g moučkového cukru na karamel, přidáme 1 lžíci másla a 50 g arašídů, které v karamelu silně obalíme.
  • Místo karamelu lze použít čokoládu, není to tak pracné.

    Nugátové kroužky
    Suroviny:
  • 250 g hl. mouky
  • 75 g ml. cukru
  • 1 van. cukr
  • 1 vejce
  • 120 g tuku
    Postup přípravy:
    Vpracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme všechny kolečka se středem, upečeme. Kolečko obtáhneme Nugetou, na to položíme druhé kolečko, které také obtáhneme Nugetou, vložíme do sekaných lískáčů (nalepí se na Nugetu) a máčíme do čokolády.

    Valašský měsíček
    Suroviny:
  • 210 g hl. mouky
  • 70 g ml. cukru
  • 140 g tuku
  • 20 g kakaa, 40 g oloupaných mletých mandlí
    Postup přípravy:
  • Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme měsíčky a upečeme.
  • Potřeme marmeládou, přiklopíme měsíčkem z nepečeného těsta a potřeme rumovou nebo čokol. polevou.

    Kočičí jazýčky
    Suroviny:
  • 400 g hl. mouky
  • 120 g ml. cukru
  • 300 g tuku
  • 30 g kakaa
    Postup přípravy
  • Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajíme jazýčky a upečeme.
  • Plníme krémem a polijeme čokoládou.
    Příprava krému: 1 šlehačka, 250 g ml. cukru, 2 žloutky, 50 g kakaa – svaříme a vychladíme.
  • Utřeme 250 g másla a 150 g rozpuštěného 100% tuku a vmícháme šlehačku.

    Babiččiny rohlíčky
    Suroviny:
  • 350 g hl. mouky
  • 210 g ml. cukru
  • 280 g tuku
  • citr. kůra
  • 1/2 malé lžičky mleté skořice a utlučeného hřebíčku
  • 140 g mletých. ořechů
  • 1 žloutek
    Postup přípravy
  • Vypracujeme těsto, které plníme do formiček a upečeme. Slepujeme máslovým krémem a konce máčíme do čokoládové polevy.

    Pařížské dortíčky
    Suroviny:
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g mletého cukru
  • 300 g tuku
  • 2 žloutky
  • 100 g mletých ořechů
  • 4 lžíce kakaa
    Postup přípravy
  • Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme.
  • Slepujeme krémem, polijeme čokoládou a ozdobíme.

    Popelčiny oříšky
    Postup přípravy
  • Upečeme ořechy jako babiččiny rohlíčky (viz výše), po je dvou slepujeme máslovým krémem, dovnitř dáme lískový oříšek.
  • Spodek namočíme do čokolády a postavíme do papírového košíčku.
  • Ozdobíme zeleným kokosem.

    Kávěnky
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 100 g mletých ořechů
  • 130 g tuku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 80 g mletého cukru, troška mléka.
    Postup přípravy
  • Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme a upečeme.
  • Plníme kávovým krémem, vrch namáčíme do kávová polevy, zdobíme půlkou mandle.

    Roládky
    Suroviny:
  • 3 vajec
  • 90 g cukr
  • 90 g hl. mouka
  • marmeláda na potření
    Postup přípravy
  • Upečeme korpus z uvedených surovin, rozpůlíme, potřeme marmeládou.
  • Stočíme dvě roládky, které potřeme krémem, obalíme kokosem.
  • Nakrájíme na menší kousky, vložíme do košíčků a ozdobíme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]