VÁNOČNÍ CUKROVINKY OD PANÍ JARMILY HORSKÉ Z BRNA
Marcipánové mušličky
Suroviny:
300 g sušeného mléka300 g moučkového cukru200 g másla2 bílky2 lžíce mléka80 g kokosové moučky1-2 lžíce citrónové šťávy.
Postup přípravy:
Zpracujeme těsto, vtlačíme o formiček tvaru mušliček vysypaných cukrem.Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout.Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme je trochu pootevřené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo dvě cukrářské perličky.
Skořicové dortíčky
Suroviny:210 g hladké mouky70 g moučkového cukru140 g tuku40 g mletých ořechů1 lžička mleté skořicetrochu strouhané citronové kůry1 vanilkový cukr
Postup přípravy:Vypracujeme těsto a necháme je v chladničce odpočinout.Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka nebo oválky, které upečeme.Polovinu koleček potřeme čokoládovou polevou a přilepíme polovinu oloupané mandle.Kolečka slepujeme oříškovou nádivkou.
Příprava oříškové nádivky:Utřeme 80 g krupicového cukru se 2 žloutky, 1 vanilkovým cukrem po pěny.Přidáme 100 g mletých ořechů, 1 lžičku kyselé zavařeniny a 1/2 lžíce rumu.
Dortíčky
Suroviny:150 g hladké mouky70 g moučkového cukru60 g Solamylu150 g másla1 žloutek 20 g kakaa
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme kulaté tvary a upečeme.Slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou a ozdobíme.
Medová kolečka s kokosem
Suroviny:160 g hladké mouky60 g moučkového cukru60 g másla1 žloutek1 lžíce medu60 g strouhaného kokosu.
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, vyválíme je naplát a vykrajujeme kolečka nebo květinky.Upečeme na vymazaném plechu.Vychladlá kolečka slepujeme kokosovou náplní.
Příprava kokosové náplně:Utřeme 80 g másla se 6 lžícemi moučkového cukru, 1 lžící medu, 2 lžícemi rumu, 120 g kokosové moučky.
Arašídy
Suroviny:200 g hladké mouky70 g mletého cukru150 g tuku1 vejce2 lžíce Solamylu
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, které vyválíme na plát.Z plátu vykrajujeme tvary, které klademe na plech.Povrch potřeme rozšlehaným bílkem a sypeme drtí arašídů a krystalového cukru.Upečené slepujeme arašídovým krémem.
Příprava arašidového krému::Utřeme 100 g másla s 50 g mletého cukru a vmícháme 100 g mletých arašídů.Povrch cukrovinek můžeme též postříkat bílou čokoládou obarvenou na růžovo.
Pistáciové lístky
Suroviny:325 g hladké mouky100 g cukru krupice3 vanilkového cukryšpetka solikůra ze dvou citrónů2 žloutky200 g tuku
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme lístky (trochu vyšší, pak se neslepují).Upečeme a polijeme bílou čokoládou.
Příprava bílé čokoládyRozpustíme bílou čokoládu na vodní lázni s kouskem 100% tuku a metličkou vyšleháme dohladka.Hotové lístky sypeme sekanými pistáciemi a nazeleno obarveným kokosem.
Poznámka autorky: Dříve jsem lístky polévala bílou čokoládou, nyní jsem objevila výbornou pistáciovou polevu. Pistácie koupíme je např. v Tescu, najdeme již loupané, nesolené a krásně zelené.
Košíčky s karamelem
Suroviny:250 g hladké mouky50 g mletého cukru110 g tuku2 žloutky1 vanilkový cukr
Postup přípravyVypracujeme těsto, které plníme do formiček tvaru košíčků a upečeme.Košíčky plníme karamelovým krémem, zdobíme strouhanou čokoládou a lískovým oříškem.
Příprava karamelového krému:Ve vodě vaříme jednu plechovku Salka dvě hodiny a necháme do druhého dne vychladit.Vyšleháme 250 g másla, přidáme Salko a podle chuti rum.
Pudinkové tyčinky
Suroviny:650 g hladké mouky5 jahodových pudinků500 g tuku250 g mletého cukrutrochu prášku do pečiva.
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout.Pak přes nástavec v masovém strojku tvoříme pásky, které rádýlkem nakrájíme na stejné tyčinky.Tyčinky upečeme a slepujeme marmeládou; konce máčíme v čokoládě.
Šohajky
Suroviny:
250 g 100% tuku rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme 100 g kokosu a 350 g ml. cukru.
Postup přípravyDáváme trošku hmoty do papírových košíčků, naplníme náplní – 150 g ml. ořechů, 150 g mletého cukru, 100 ml rumu, 50 g krájených rozinek – zalijeme opět bílou hmotou, ozdobíme ořechem a necháme ztuhnout.
Arašídové věnečky
Suroviny:
70 g nesolených arašídů175 g másla300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukrušpetka soli1 žloutek
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, a z nástavce na masovém strojku vytlačíme kroužky. Kroužky upečeme, postříkáme čokoládovou polevou a pocukrujeme.
Octová kolečka
Suroviny:250 g hladké mouky210 g tuku1 lžíce octu2 lžíce mléka2 žloutky
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, které vyválíme.Z plátu vykrajujeme kolečka s vnitřkem, upečeme a pak plníme máslovým krémem.Nakonec polijeme čokoládou.
Kávové oválky
Suroviny:200 g hladké mouky80 g mletého cukru140 g tuku1,5 žloutku
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky nebo kolečka, upečeme, slepujeme kávovým krémem, potřeme čokoládovou. polevou a zdobíme ořechem nebo mandlí.
Příprava krému:Utřeme 100 g másla, přidáme vychlazené ve vodní lázni vyšlehané 1 vejce a 100 g mletého cukru a trochu studené silné kávy.Je možné použít také bílou čokoládu a posypat kávou.
Košíčky Izidor
Suroviny:210 g hladké mouky20 g kakaa70 g mletého cukru40 g mletých ořechů140 g tukuskořicecitronová kůravanilka
Postup přípravyVypracujeme těsto, kterým plníme maličké formičky.Upečeme a plníme náplní s rybízovou marmeládou, Pak nahoru nastříkáme kakaový krém a namáčíme v čokoládě.
Příprava rybízové náplně:Smícháme rybízovou marmeládu, 300 g mletých ořechů, 100 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr a rum.
Nafukovací bábovičky
Suroviny:
250 g kokosu250 g ml. cukru,1/2 tukušpetka prášku do pečiva
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, které plníme do formiček a pomalu upečeme.Slepujeme máslovým krémem s lineckým kolečkem, zdobíme a mírně pocukrujeme.
Babiččiny kolečka
Suroviny:300 g hladké mouky200 g tuku120 g mletých ořechů120 g mletého cukrutrocha šťávy a kůry z citronu1 žloutek.
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, které vyválíme na pláty a z plátu vykrajujeme kolečka.Kolečka upečeme, pak slepíme k sobě máslovým krémem. Povrch polijeme čokoládou a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.
Laskonky
Suroviny:350 g krystalu170 g bílků100 g moučkového cukru200 g kokosu150 g krystalového cukru.
Postup přípravyKrystalový cukr svaříme na niť nad horkou vodou, přidáme bílky a vyšleháme velmi tuhý sníh. Zlehka do sněhu vmícháme moučkový cukr a kokos.Plech vyložíme papírem na pečení a na něj položíme formu na laskonky (oválek).Do každé dáme lžičku oříškového sněhu, rozetřeme a stěrkou uhladíme a setřeme přebytečný sníh.Opatrně formičku odstraníme a použijeme stejně znovu.Laskonky sušíme (!) pomalu v troubě vyhřáté na 100°C asi 20 - 30 minut.Plníme kávovým, nebo ořechovým či máslovým krémem.
Mandlové trubičky
Suroviny:150 g sušeného mléka150 g mletého cukru1 lžička medu1 vejce1 žloutekmandle nebo mandlová tresť
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, tence vyválet, nakrájet obdélníčky a otočit kolem malé trubičky.Nechámet zaschnout, sundáme a plníme nugátovým nebo kávovým krémem.
Pařížské rohlíčky
Suroviny:3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g mletých ořechů a 1 lžíci polohrubé mouky.
Postup přípravySáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C.Nastříkáme krém a máčíme do čokolády.
Příprava krému:Šleháme 3 žloutky nad parou se 100 g ml cukru a 50 g čokolády na vaření.Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.
Kokosové dortíčky
Suroviny:250 g hladké mouky100 g mletého cukru150 g tuku1 vejce1 vanilkový cukr2 lžíce kakaa
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, vyválíme,vykrajujeme zubatá kolečka, upečeme, plníme krémem, vrch polijeme čokoládou a postříkáme bílou čokoládou.
Příprava krému:Objem 150 ml mléka svaříme s 80 g kokosu a 80 g mletého cukru, necháme vychladnout.Vmícháme 80 g rozdrcených piškotů a rum.Hmotnost 100 g másla utřeme a vmícháme kokosovou hmotu.
Mocca oválky
Suroviny:
350 g másla600 g hl. mouky200 g ml. cukru2 žloutky2 vanilkové cukrykůra z 1 citronu.
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme.Plníme kávovým krémem .
Příprava kávového krému:300 g másla, 240 g mletého cukru, 4 lžíce silné černé kávy smícháme.Oválky máčíme v kávové polevě, sypeme čokoládovou rýží.
Štafetky
Suroviny:
240 g bílků 140 g cukru krupice70 g kokosu mleté ořechy70 g hladké mouky a
Postup přípravy:Vyšleháme 240 g bílků se 140 g cukru krupice, vmícháme kokos, mleté ořechya mouku.Těstoupečeme na plechu vyloženým papírem.Vychladlé potřete nugátovým nebo kávovým krémem.Rozpůlíme, přiklopíeme na sebe krémem dovnitř a dáma ztuhnout do lednice.Pak vše nakrájíme na obdélníčky a namáčíme v čokoládě.
Sypané rohlíčky
Suroviny:
240 g hl. mouky140 g tuku70 g ml. cukru5 nastrouhaných tabulek čokolády160 g ml. ořechů1 vejce, citr. kůra.
Postup přípravy:Těsto vyválíme a vykrájíme rohlíčky, polovinu potřeme žloutkem a posypat strouh. ořechy.Upečené slepujeme kakaovým krémem.
Kočičáky
Suroviny:1/4 l mléka150 g ml. cukru160 g tuku60 g hl. mouky
Postup přípravySvaříme na kaši, necháme vychladit, přidáme 200 g ml. ořechů, 200 g kandovaného ovoce, 100 g rozinek.Ze směsi tvarujeme na pečící papír placičky, které upečeme a spodní stranu potřeme čokol. polevou.
Oplatkové řezy
Suroviny:Ve vodní lázní smícháme 1 Salko250 g 100% tuku100 g moučkového cukru100-150 g nahrubo sekaných ořechů100 g jemně nakrájeného kandovaného ovoce.
Postup přípravy:Hmotu rozetřeme na dortový oplatek, přiklopíme druhým oplatkem, opět rozetřeme hmotu a zakryjeme oplatkem.Zatížíme do druhého dne, nakrájíme čtverečky a rohy máčíme v čokoládě.
Ořechové trubičky
Suroviny:
350 g hl. mouky150 g ml. cukru200 g tuku1 vejce1 žloutek70 g ml. ořechů1 lžíce kakaa
Postup přípravyVypracujeme těsto, dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4 x 6 cm.Navineme na kovové trubičky a upečeme.Plníme máslovým krémem.
Příprava máslového krému:Utřeme 200 g másla, 200 g ml. cukru, a 1 lžíci rumu. Konce trubiček namáčíme do čokoládové polevy.
Arašídový ježek
Suroviny:350 g polohrubé mouky120 g moučkového cukru200 g tuku 1 vejce150 g mletých arašídů1/2 prášku do pečiva, špetka soli.
Postup přípravy:Vypracujeme na vále tužší těsto, necháme odpočinout.Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm, vykrajujeme ježky a upečeme na vymazaném plechu.Slepujeme marmeládou, bodlinky by se měly namáčet v karamelu
Příprava karamelu: Na pánvi rozpustíme 50 g moučkového cukru na karamel, přidáme 1 lžíci másla a 50 g arašídů, které v karamelu silně obalíme.Místo karamelu lze použít čokoládu, není to tak pracné.
Nugátové kroužky
Suroviny:
250 g hl. mouky75 g ml. cukru1 van. cukr1 vejce 120 g tuku
Postup přípravy:
Vpracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme všechny kolečka se středem, upečeme. Kolečko obtáhneme Nugetou, na to položíme druhé kolečko, které také obtáhneme Nugetou, vložíme do sekaných lískáčů (nalepí se na Nugetu) a máčíme do čokolády.
Valašský měsíček
Suroviny:210 g hl. mouky70 g ml. cukru140 g tuku20 g kakaa, 40 g oloupaných mletých mandlí
Postup přípravy:Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme měsíčky a upečeme.Potřeme marmeládou, přiklopíme měsíčkem z nepečeného těsta a potřeme rumovou nebo čokol. polevou.
Kočičí jazýčky
Suroviny:400 g hl. mouky120 g ml. cukru 300 g tuku30 g kakaa
Postup přípravyVypracujeme těsto, vyválíme, vykrajíme jazýčky a upečeme.Plníme krémem a polijeme čokoládou.
Příprava krému: 1 šlehačka, 250 g ml. cukru, 2 žloutky, 50 g kakaa – svaříme a vychladíme.Utřeme 250 g másla a 150 g rozpuštěného 100% tuku a vmícháme šlehačku.
Babiččiny rohlíčky
Suroviny:350 g hl. mouky210 g ml. cukru280 g tukucitr. kůra1/2 malé lžičky mleté skořice a utlučeného hřebíčku140 g mletých. ořechů1 žloutek
Postup přípravyVypracujeme těsto, které plníme do formiček a upečeme. Slepujeme máslovým krémem a konce máčíme do čokoládové polevy.
Pařížské dortíčky
Suroviny:400 g hladké mouky100 g mletého cukru300 g tuku2 žloutky100 g mletých ořechů4 lžíce kakaa
Postup přípravyVypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme.Slepujeme krémem, polijeme čokoládou a ozdobíme.
Popelčiny oříšky
Postup přípravyUpečeme ořechy jako babiččiny rohlíčky (viz výše), po je dvou slepujeme máslovým krémem, dovnitř dáme lískový oříšek.Spodek namočíme do čokolády a postavíme do papírového košíčku.Ozdobíme zeleným kokosem.
Kávěnky
250 g hladké mouky2 žloutky1 lžíce mleté kávy100 g mletých ořechů130 g tuku1 lžička prášku do pečiva80 g mletého cukru, troška mléka.
Postup přípravyVypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme a upečeme.Plníme kávovým krémem, vrch namáčíme do kávová polevy, zdobíme půlkou mandle.
Roládky
Suroviny: 3 vajec 90 g cukr 90 g hl. mouka marmeláda na potření
Postup přípravyUpečeme korpus z uvedených surovin, rozpůlíme, potřeme marmeládou.Stočíme dvě roládky, které potřeme krémem, obalíme kokosem.Nakrájíme na menší kousky, vložíme do košíčků a ozdobíme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)