VÁNOČNÍ PUDINKY A POHÁRY

Oblíbenou a rychlou pochoutkou o Vánocích jsou pudinky, krémy se zmrzlinou, s ovocem a se šlehačkou v pohárech nebo v miskách v nejrůznějších kombinacích. Jsou osvěžující a v přípravě nenáročné na čas. Obohatí a zpestří náš vánoční stůl. Znáte tyto?

Tradiční štedrovečerní bomba
Suroviny:
  • 500 ml plnotučného mléka nebo smetany
  • 100 g hrubé mouky
  • 150 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • rybízová zavařenina
  • ořechy nebo mandle
  • 3 žloutky
  • vanilka (vanilkový cukr)
  • citrónová kůra nastrouhaná
  • kandované ovoce
  • 100 ml rumu nebo griotky na pokapání piškotů
  • piškoty kupované nebo různé úlomky piškotových těst z předvánočního pečení

    Postup přípravy:
  • Mléko, žloutky, cukr, olej, mouku, vanilku a citrónovou kůru uvaříme za stálého míchání na tuhý krém.
  • Po odstavení ze sporáku šleháme metlou do vychladnutí.
  • Hlubokou kulatou mísu prolijeme studenou vodou, na dno dáme malou vrstvu krému, pak vrstvu rumem vonících piškotů, ořechů, ovoce, pak zase vrstvu krému obarveného kakaem.
  • Vrsty světlého a tmavého krému a vrstvy ovoce a piškotů střídáme, až je mísa plná.
  • Bombu připravujeme buď brzy ráno, nebo den předem a dáme ji do chladníčky k výparníku vychladit.
  • Před podáváním vánoční bombu vyklopíme na plochou mísu, ozdobíme čerstvým ovocem - banány, pomeranči, ananasem a nahoru navršíme šlehačku.
  • Vše polijeme nezředěným kondenzovaným mlékem, posypeme ořechy a hoblinkami čokolády a podáváme.
  • Šlehačku můžeme nahradit zmrazenou polárkovou pěnou.
  • To je tedy bomba!
    Rychlé rumové pralinky. - «Vezmeme dutou čokoládovou figurku, ukousneme jí hlavu a dolijeme rumem. A je to připraveno ke konzumaci (rychlé)!! A pak, že pečení vánočního cukroví zabere hodně času. :o)«
    Koledníci
    Suroviny:
  • 250 ml mléka
  • 80 g práškového cukru
  • 30 g másla
  • 2 žloutky
  • 2-3 lžičky bramborové moučky
  • 2 lžíce mletých piškotů
  • fíky, sušené meruňky, datle, sušené švestky, hrozinky
  • čokoládová poleva
  • ořechy, kokos, kondenzované kakao, šlehačka aj. na ozdobení

    Postup přípravy:
    Z mléka, bramborové moučky, cukru, másla, a žloutků uvaříme krém.
  • Je-li řídký, zahustíme jej mletými piškoty.
  • Pak vmícháme všechny ostatní přísady (sušené ovoce) nakrájené na kostičky.
  • Připravíme hlubší misky vypláchnuté studenou vodou.
  • Směs nalijeme do misek a dáme do chladničky ztuhnout.
  • Před podáváním vyklopíme a ozdobíme ořechy, kokosem, kondensovaným kakaem, šlehačkou a pod. Je to směs typická pro tradiční štěpánskou koledu.

    Opilé banány
    Suroviny:
  • 6 cukrářských piškotů
  • 2 balíčky polárkového sněhu
  • 3 banány, na kolečka
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 3 žloutky
  • 100 ml rumu
  • vanilka (vanilkový cukr)

    Postup přípravy:
  • V hrnečku šleháme suroviny (kondenzované mléko, žloutky, rum a cukr) do zhoustnutí a zpěnění na krém.
  • Na dno mísy položíme paprskovitě šest piškotů, mezery vyplníme banány nakrájenými na kolečka a polijeme vše vlažným krémem.
  • Až před podáváním vykrajujeme lžící noky z polárkového sněhu a klademe je na povrch krému.
  • Pohár je velmi jemný osvěžující a není příliš kalorický.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]