VÁNOČNÍ PUDINKY A POHÁRY
Oblíbenou a rychlou pochoutkou o Vánocích jsou pudinky, krémy se zmrzlinou, s ovocem a se šlehačkou v pohárech nebo v miskách v nejrůznějších kombinacích. Jsou osvěžující a v přípravě nenáročné na čas. Obohatí a zpestří náš vánoční stůl. Znáte tyto?
Tradiční štedrovečerní bomba
Suroviny:500 ml plnotučného mléka nebo smetany100 g hrubé mouky150 g práškového cukru30 g kakaarybízová zavařeninaořechy nebo mandle3 žloutkyvanilka (vanilkový cukr)citrónová kůra nastrouhanákandované ovoce100 ml rumu nebo griotky na pokapání piškotůpiškoty kupované nebo různé úlomky piškotových těst z předvánočního pečení
Postup přípravy:Mléko, žloutky, cukr, olej, mouku, vanilku a citrónovou kůru uvaříme za stálého míchání na tuhý krém.Po odstavení ze sporáku šleháme metlou do vychladnutí.Hlubokou kulatou mísu prolijeme studenou vodou, na dno dáme malou vrstvu krému, pak vrstvu rumem vonících piškotů, ořechů, ovoce, pak zase vrstvu krému obarveného kakaem.Vrsty světlého a tmavého krému a vrstvy ovoce a piškotů střídáme, až je mísa plná.Bombu připravujeme buď brzy ráno, nebo den předem a dáme ji do chladníčky k výparníku vychladit.Před podáváním vánoční bombu vyklopíme na plochou mísu, ozdobíme čerstvým ovocem - banány, pomeranči, ananasem a nahoru navršíme šlehačku.Vše polijeme nezředěným kondenzovaným mlékem, posypeme ořechy a hoblinkami čokolády a podáváme.Šlehačku můžeme nahradit zmrazenou polárkovou pěnou.To je tedy bomba!
Rychlé rumové pralinky. - «Vezmeme dutou čokoládovou figurku, ukousneme jí hlavu a dolijeme rumem. A je to připraveno ke konzumaci (rychlé)!! A pak, že pečení vánočního cukroví zabere hodně času. :o)«
Koledníci
Suroviny:250 ml mléka80 g práškového cukru30 g másla2 žloutky2-3 lžičky bramborové moučky2 lžíce mletých piškotůfíky, sušené meruňky, datle, sušené švestky, hrozinkyčokoládová polevaořechy, kokos, kondenzované kakao, šlehačka aj. na ozdobení
Postup přípravy:
Z mléka, bramborové moučky, cukru, másla, a žloutků uvaříme krém.Je-li řídký, zahustíme jej mletými piškoty.Pak vmícháme všechny ostatní přísady (sušené ovoce) nakrájené na kostičky.Připravíme hlubší misky vypláchnuté studenou vodou.Směs nalijeme do misek a dáme do chladničky ztuhnout.Před podáváním vyklopíme a ozdobíme ořechy, kokosem, kondensovaným kakaem, šlehačkou a pod. Je to směs typická pro tradiční štěpánskou koledu.
Opilé banány
Suroviny:6 cukrářských piškotů2 balíčky polárkového sněhu3 banány, na kolečka1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka3 žloutky100 ml rumuvanilka (vanilkový cukr)
Postup přípravy:V hrnečku šleháme suroviny (kondenzované mléko, žloutky, rum a cukr) do zhoustnutí a zpěnění na krém.Na dno mísy položíme paprskovitě šest piškotů, mezery vyplníme banány nakrájenými na kolečka a polijeme vše vlažným krémem.Až před podáváním vykrajujeme lžící noky z polárkového sněhu a klademe je na povrch krému.Pohár je velmi jemný osvěžující a není příliš kalorický.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)