TŘICET DOBRÝCH RAD K PEČENÍ VÁNOČNÍHO PEČIVA
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha, 1984)

  1. Při pečení cukroví se obyčejně osvědčuje natěračská špachtle, asi 5 cm široká. Snadno sundáme křehké pečivo, aniž bychom je poškodili, oškrábeme také nalepené zbytky těsta z válu nebo oškrábeme opečené zbytky z plechu.

  2. Každá trouba nepeče stejnoměrně (kromě horkovzdušné). Vyndáváme proto pečivo postupně, aby se nám některé kousky zbytečně nepřipalovaly.

  3. Aby pečivo nezůstávalo na plechu, nemyjeme plech nikdy vodou, nýbrž je řádně vytřeme papírem a tence potřeme tukem. Je-li pečivo k plechu přichyceno, postavíme ještě teplý plech na mokrý hadr.

  4. Na sypání kmínu, soli, máku, krystalového cukru a jiného koření si uděláme z tvrdšího papíru malý kornoutek a sestřihneme nepatrně špičku, takže přísady zbytečně nerozsypáváme po plechu.

  5. Podobným kornoutem protlačujeme pěnovou hmotu a čokoládovou polevu, potřebujeme-li velmi jemné ozdoby nebo písmo.

  6. Chceme-li mít stejnoměrné tvary u pečiva stříkaného sáčkem, plech pomažeme, posypeme moukou a tvary si formičkou nebo jehlicí vyznačíme.

  7. Hobliny z čokolády nugátové nebo polevové se nám dobře tvoří loupáčkem, tj. nožem na brambory a zeleninu.

  8. Tuhý tuk na okraji válu rozetřeme kulatým nožem, aby nám nedělal v těstě hrudky.

  9. Loňské a předloňské ořechy budou lepší, namočíme-li je na několik dní do osolené studené vody.

  10. Jádra vlašských ořechů zbavíme snadno slupky takto: ořechy v nádobě zalijeme vařící vodou a pak vodu slijeme. Pak jdou skořápky lehce od sebe oddělit nožem a jádra z nich vyloupeme celá.

  11. Ořechy kešu nedáváme do pečiva, cukroví se pak drobí. Výborně se ale hodí jako ozdoba.

  12. Vlašské a lískové ořechy zbavíme slupky, když je v troubě mírně opražíme; pak je třeme v utěrce a slupky opadají.

  13. Mandle snadno vyloupneme, když je přelijeme vařící vodou.

  14. Citrónovou (pomerančovou kůru) ostrouháme a promícháme s krystalovým cukrem. Uložíme v lahvi se zabroušenou zátkou. Vydrží nám aromatické a svěží celý rok. Odebíráme a přidáváme podle potřeby.

  15. Citróny udržíme déle čerstvé ve vodě, kterou denně vyměňujeme. Můžeme také zabalit každý citrón do alobalu a uložit v chladné místnosti nebo chladničce.

  16. Jak jsou vejce čerstvá, vyzkoušíme, když je opatrně ponoříme do slané vody. Stará nebo zkažená vejce vyplavou na povrch, čerstvá zůstanou na dně, kdežto méně čerstvá vajíčka se zvedají.

  17. Chladírenská nebo nakládaná syrová vejce, která jsou někdy cítit po skladování, rozklepneme na talíř a postavíme na dvě až tři hodiny na vzdušné místo.

  18. Žloutky nabudou, přidáme-li k nim při šlehání lžíci vlažné vody.

  19. Z bílků lépe uděláme sníh, přidáme-li několik zrnek soli a lžičku vody. Sníh nikdy nešleháme v hliníkové nádobě, protože dostává šedivou barvu.

  20. Bílek můžeme kratší dobu uchovat v chladničce nebo v dobře přikrytém hrnečku. Žloutky uchováme čerstvé v šálku zalité studenou vodou, aby nevyschly.

  21. Místo vajec můžeme ke spojení těsta použít sójovou mouku, a to až do 5% mouky pšeničné. Sójová mouka zlepší chuť a výživnost moučníku.

  22. Těsto ve kterém je prášek do pečiva, zaděláváme jen studeným mlékem a tuk přidáváme do těsta sice rozpuštěný, avšak zchlazený.

  23. Aby těsto v troubě nepraskalo přidáme při pečení do trouby nádobu s vodou. Vzniklá pára se srazí na povrchu pečiva a uzavře póry.

  24. Těsto kynuté, perníkové nebo těsto s práškem do pečiva pečeme zpočátku v mírné a pak ve středně vyhřáté troubě, aby nakynulo, neprasklo, propeklo se uvnitř a na povrchu se nespálilo.

  25. Tenké těsto snadno rozválíme, obalíme-li váleček čistou utěrkou. Příliš vlhké těsto snadno rozválíme přes pomoučený pergamenový papír.

  26. Přidáme-li od těsta na vánočku a do litého perníkového těsta jeden až dva rozstrouhané brambory, vydrží nám pečivo déle vláčné.

  27. Piškot bude "mechový", když nakapeme pár kapek rozehřátého tuku do těsta téměř hotového.

  28. Před krájením dortu namočíme nůž ve studené vodě.

  29. Hrozinky nakoupíme vě větším množství, prolijeme a propláchneme vařící vodou, napěchujeme do zavařovací sklenice, zalijeme rumem a dobře uzavřeme. Hrozinky nasáknou rumem, jsou vzhlednejší a chutnější.

  30. Košíčky z alobalu na cukroví si uděláme tak, že mezi dva stejné kalíšky vložíme alobal, kalíšky zasuneme do sebe a alobal zastřihneme.














nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME
[CNW:Counter]