VÁNOČNÍ PEČIVO OD KUCHAŘEK MASARYKOVA ONKOLOGICKÉHO ÚSTAVU V BRNÉ

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně - je specializovaným onkologickým centrem s nadregionální působností, jediný svého druhu v České republice. Na jednom místě jsou zde soustředěny všechny nezbytné medicínské obory pro zajištění komplexní onkologické péče, která zahrnuje prevenci, epidemiologii, diagnostiku, jednotlivé modality protinádorové léčby, rehabilitaci. Jeho pracovníci se také zaměřují na vědecko-výzkumnou činnost včetně základního výzkumu. Je to pracoviště s pre- i postgraduální výukou lékařů a zdravotníků a s osvětovou činností zaměřenou na širokou veřejnost. Je to jediné zdravotnické zařízení, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví ČR, kterému se podařilo získat akreditaci od nezávislé Spojené akreditační komise ČR, a to na nejdelší možnou dobu tří let.V současné době disponuje 230 lůžky a má 570 zaměstnanců. V loňském roce tady bylo hospitalizováno 7 356 pacient a ambulancemi prošlo 184 682 nemocných. V polovině roku 2006 bylo zahájeno rozsáhlé rozšíření a špičková modernizace nemocniční kuchyně, která bude schopna doplnit moderní lékařskou péči i o kvalitní stravu zcela dietologicky přizpůsobenou aktuálnímu stavu každého pacienta. Zaměstankyně kuchyně pro DDK vybraly několik vánočních receptů na sladkosti, které doma tradičně připravují pro své blízké.
Sněhové rohlíčky - Hrozinkové hřebeny - Florentýnky - Ořechové chlebíčky
- Oříškové rohlíčky - Duté rohlíčky - Nepečené brambůrky


Sněhové rohlíčky kuchařky paní Zdeny Štulpové
Suroviny:
  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • mleté ořechy

    Postup přípravy:
  • Ušlehané bílky s cukrem šleháme dál ve vodní lázni do zhoustnutí.
  • Tuhý sníh odstavíme šleháme tak dlouho, dokud pěna nevychladne.
  • Hmotu klademe lžičkou na vál posypaný mletými ořechy, ve kterých je dlaní opatrně vyválíme a zformujeme rohlíčky.
  • Ukládáme na vymazaný plech, nejlépe vyložený pečícím papírem nebo pomaštěný a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
    nahoru

    Hrozinkové hřebeny od paní Anežky Vojtěškové
    Suroviny:
  • 200 g rozinek
  • 200 g mletých ořechů + ořechy na posypání
  • 200 g mletého cukru
  • 2 vejce

    Postup přípravy:
  • Umeleme rozinky, přidáme ořechy, mletého cukr a přidáme celá vejce.
  • Vše smícháme na vále, rozválíme na placku.
  • Vykrajovátkem ve tvaru hřebenu vykrájíme hřebínky.
  • Pečeme pozvolna (160°C) na tukem vymazaném plechu.
  • Vychladlé hřebínky slepujeme marmeládou, poléváme čokoládou a posypeme ořechy.
    nahoru

    Florentýnky od dietní sestry paní Leony Lízalové
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 1 Hera
  • 500 g ovesných vloček
  • 250 g mletého cukru
  • 60 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
    Na náplň do těsta
  • rozmanité pokrájené kandované ovoce
  • mleté nebo posekané ořechy
  • posekané hrozinky

    Postup přípravy:
  • Z uvedených surovin umícháme těsto.
  • Provedeme to tak, že máslo rozpustíme na mírném ohni na hlubší pánvi, přidáme ovesné vločky a chvíli vše na ohni promícháváme, aby se vločky nasákly tukem.
  • Pánev odstavíme z ohně, vmícháme cukr a mouku.
  • Nakonec do těsta zamícháme prášek do pečiva s drobně posekaným kandovaným ovocem a rozdrcenými oříšky (podle chuti od každého trochu).
  • Ze směsi lžičkou nebo navlhčenou rukou uštipujeme malé hromádky, které klademe na pečící papír pozložený na plechu.
  • Hromádky trochu zmáčkneme na placičku.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 150-180°C po dobu asi 10-15 minut.
  • Hotové florentýnky polijeme z jedné strany čokoládovou polevou.
    nahoru

    Ořechové chlebíčky Mary Berry od Kamilky Kroupové
    Suroviny na 18 kusů:
  • 180 g hladké mouky
  • 90 g prosátého moučkového cukru
  • 30 g kukuřičné moučky (škrobu maizena)
  • 45 g mletých vlašských ořechů
  • 175 g másla
  • 175 g čokolády na vaření rozlámané na kousky

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 170°C.
  • Zatím v míse promícháme mouku, moučkový cukr, kukuřičnou mouku (škrob) a mleté ořechy.
  • Přidáme nakrájené máslo a vše důkladně zpracujeme na těsto.
  • Těsto rovnoměrně uhladíme na plechu (formě) na plát 28 x 18 cm.
  • Pečeme 35 až 40 minut nebo až je povrch dozlatova.
  • Dokud je plát ještě po upečení vláčný rozkrojíme ho ostrým nožem po délce na tři pruhy.
  • Každý pruh ještě překrojíme napříč na 12 obdélníkových kousků a necháme vychladnout na roštu.
  • Řezy vyndáme z plechu špachtlí, teprve když jsou vychladlé a pak je zdobíme částečným potažením rozpuštěnou čokoládou.
  • Rozlámanou čokoládu vložíme do misky, kterou postavíme do mírně vroucí vodní lázně a za stálého míchání ohříváme, až se čokoláda rozpustí.
  • Pak každý obdelníček ponoříme jedním rohem do čokolády tak, aby byl úhlopříčně potažen z jedné poloviny čokoládou.
  • Hotové ořechové chlebíčky složíme na plech vyložený pergamenovým papírem nebo alobalem.
  • Necháme v chladu asi 15 minut než čokoláda ztuhne.
    nahoru


    Oříškové rohlíčky plněné krémem od kuchařky Hanky Nosálové
    Suroviny:
  • 125 g ořechů
  • 125 g strouhanky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 celé vejce + 1 bílek
    Na krém:
  • 250 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce kakaa
  • 50 g moučkového cukru
  • 250ml mléka
  • 3 lžíce solamylu
  • 2 lžíce hladké mouky

    Postup přípravy:
  • Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme chvíli odležet.
  • Z těsta uděláme váleček, nakrájíme stejné dílky a tvarujeme rohlíčkya každy hotový rohlíček rukou stlačíme.
  • Upečeme v mírné troubě (160°C).
  • Vychladlé rohlíčky stříkáme krémem, necháme ztuhnout v lednici a nakonec namočíme v polevě.
    Příprava krému:
  • Mléko uvaříme za stálého míchání s moukou a solamylem do kaše a necháme vychladnout.
  • Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, kakao, rum a naposled přidáme po lžičkách uvařenou kaši a vše promícháme.
    nahoru


    Duté rohlíčky od pomocné kuchařky Vlasty Laurové
    Suroviny:
  • 200 g mletého cukru
  • 130 g mletých oříšků
  • 130 g tuku (máslo,Hera)
  • 100 g polohrubé mouky
  • trochu prášku do pečiva
    Na polevu:
  • 1/4 kostky tuku (cca 70 g)
  • cca 250 g cukru
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce teplé vody, 120 g kakaa

    Postup přípravy:
  • Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme odležet 20 minut.
  • Plníme do formiček, ktzeré naplníme jen do poloviny, neboť těsto při pečení naběhne.
  • Pečeme v mírné troubě (170°C).
  • Po upečení namáčíme do polevy jen rožky rohlíčků.
  • Polevu připravíme promícháním surovin uvedených na polevu.
    nahoru


    Nepečené brambůrky od pomocné kuchařky Vlasty Laurové
    Suroviny:
  • 125 g (1/8) másla
  • 130 g cukru
  • 13 dětských piškotů
  • 1 žloutek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • kakao na obalení

    Postup přípravy:
  • Piškoty na vále rozmačkáme, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto.
  • Děláme kuličky, které obalujeme v cukru smíchaným s kakaem.
  • Kuličky jsou na povrchu hnědé, ale uvnitř žluté.

    nahoru

    Pohled do modernizované kuchyně MOÚ BrnoKrájení pečiva v moderní kuchyni MOÚ BrnoŠéfkuchař a Kamila Kroupová, Bc. v kuchyni MOÚ Brno

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]