DROBNÉ VÁNOČNÍ PEČIVO Z KYNUTÉHO TĚSTA

Ve vánočním období přichází v úvahu hlavně tuhé kynuté těsto na vánočku, méně již na drobné sladké pečivo (koláče, koblihy, bábovky atd). Tento druh pečiva má své místo při jiných slavnostních příležitostech. Různých drobných slaných preclíků, tyčinek, věnečků však nebývá nikdy dost a většinou nám přicházejí více k chuti než kopce napečených sladkostí jiného druhu. Specialitou kynutých těst je "těsto kynuté pod vodou", které se při vánočním pečení btaké uplatňuje (viz např. např. "Podvodnice").Základní recept na kynutá těsta a způsob jeho přípravy i pečení jsou uvedeny v úvodní kapitole sladké kuchařky "Jak připravit těsta pro sladkosti" a mimoto i v receptu na typická vánoční pečiva z kynutého těsta - vánočky. V DDK najdeme "Základní předpis na vánočku" a pak několik receptů s jeho variantami

Slané preclíčky
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", sešity domácího hospodaření sv. 47, Práce Praha, 1984)
Suroviny:
  • 300 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 10 g droždí
  • 10 lžíc mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín nebo mák na posypání

    Postup přípravy:
  • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a trochu mouky.
  • Na vál prosijeme mouku, přidáme kvásek a vejce, rozdrobíme máslo a osolíme.
  • Nejprve nožem, pak rukou vypracujeme a vyválíme dlouhou šišku, kterou rozdělíme na dílky. Z každého dílku vyválíme preclíček, namočíme v rozšlehaném vejci, soli a kmínu nebo máku. Klademe na dobře pomaštěný plech a upečeme v prudké troubě (200°C).

    Rohlíčky s ořechovou náplní
    (Recept od Boženky Číslové, z kuchyně MOÚ v Brně, listopad 2005)
    Suroviny:
  • 40 g kvasnic
  • 750 g hladké mouky
  • 350 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • špetka soli
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 vejce, rozšlehané na potření
    Na ořechovou náplň:
  • 200 g ořechů, 150 g mletého cukru a trochu mléka.

    Postup přípravy:
  • V trošce mléka necháme na teplém místě vzejít kvasnice.
  • Z mouky, másla, moučkového cukru, žloutků, špetky soli a vlažného mléka vypracujeme těsto, zapracujeme vzešlé kvasnice.
  • Těsto ale nenecháme kynout (pozor!), ale hned ho vyválíme na placku.
  • Z těsta vyválíme plát, nakrájíme na čtverečky, potřeme ořechovou náplní a smotáme v rohlíčky.
  • Rohlíčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem
    Příprava ořechové náplně:
  • Smícháme uvedené suroviny.

    Trdelníčky
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo", sešity domácího hospodaření sv. 47, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g práškového cukru
  • 100 g másla nebo sádla
  • 20 g droždí
  • 125 ml mléka
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • sůl
  • máslo na pokapání
    Přísady na obalování:
  • 30 g strouhané čokolády
  • 30 g strouhaného perníku
  • 30 g sekaných fíků
  • 30 g krystalového cukru
  • 30 g strouhaných ořechů
  • 30 g sekaných rozinek
  • 30 g sekaných sušených švestek
  • mletá skořice
  • citrónová kůra

    Postup přípravy:
  • V míse smícháme vlažné mléko, droždí a cukr.
  • Když kvásek asi za čtvrt hodiny vzejde, přidáme žloutek, vejce, rozpuštěný tuk, sůl a mouku. Vypracujeme těsto, nejprve v míse, pak na vále, a necháme asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválíme placku, posypeme ji mletými a strouhanými přísadami a pokapeme máslem. Posypané těsto lehce přejedeme válečkem a králíme proužky asi 2 cm široké a 4 cm dlouhé.
  • Proužky navinujeme na plechové trubičky a pečeme do růžova.

    Obdobné recepty v DDK:
  • Trdelníky

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]