VÁNOČNÍ KUCHYNĚ PANÍ MARIE BÖHMOVÉ Z KRALUP

Vánoční pečivo od paní BohmovéVánoční kuchyně u Böhmů v Kralupech je zdánlivě podobná většině vánočních kuchyní v Česku. Smažený kapr, vepřový řízek, bramborový salát. Tady je nutno upozornit na změnu. Z dietních důvodů bramborový salát jsou pouze vařené brambory ve slupce, nakrájené na kostičky s nakládanou zeleninou "Moravankou", zakápnuté troškou olivového oleje a rozdrobenou jednou suchou feferonkou. Výsledek, dle pana Böhma, překvapuje svou lehkostí, stravitelností a chutností. Ovšem zlatým hřebem štědrovečerního menu je králík načerno s chlebem. Je to rodinná tradice. U Böhmů už vyzkoušeli několik podobných receptů, ale postupu podle jejich babičky se žádný nevyrovná. Doslovný postup, tak jak ho zapsala na kousek papírku, který je dodnes uchovávaný, je tento: "Štědrovečerní králík načerno" (klikni). Po večeři je ke kávě podáváno vánoční cukroví. Z těch nejoblíbenějších to jsou: linecké cukroví vykrajované, vanilkové rohlíčky, ořechové špičky, podvodnice, ořechy do formiček s nádivkou, pracny.
Linecké cukroví vykrajované
Suroviny:
Na těsto:
  • 330 g másla
  • 180 g cukru moučky
  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr

    Postup přípravy:
  • Ze surovin zpracujeme těsto obvyklým způsobem.
  • Utřeme v míse tuk s prosátým moučkovým cukrem a žloutky a na tuto směs prosijeme mouku.
  • Vymícháme tužší těsto a necháme je v chladu odpočinout několik hodin, případně přes noc.
  • Vyválíme plát a různými formičkami vypichujeme tvary.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 200°C, horkovzdušné troubě při 180°C po dobu 5-10 minut, až dozlatova.
  • Vychladlé jednotlivé kousky slepujeme nejlépe rybízovou marmeládou.


    Pravé vanilkové rohlíčky
    Suroviny:
  • 220 g másla
  • 40 g cukru moučky
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g vlaškých ořechů nebo mandlí, mletých
  • 2 žloutky
  • 2 sáčky vanilkového cukru (z toho jeden na směs pro obalování
  • moučkový cukr na obalování dle potřeby

    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme, zpracujeme na těsto a necháme odpočinout i do druhého dne.
  • Pak těsto rozdělíme na menší části, ze kterých vytvoříme váleček, který rozdělíme na asi 1 cm kousky.
  • Z každého kousku vyválíme ručně malé rohlíčky.
  • Upečeme je na plechu při 180°C a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru s smíchaném s vanilkou.
    nahoru

    Ořechové špičky
    Suroviny:
  • 300 g másla
  • 300 g mletých oříšků
  • 300 g mletých piškotů
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 100 ml rumu.

    Postup přípravy:
  • Piškoty a ořechy nastrouháme na strojku, přidáme máslo, cukr a rum.
  • Hmotou vyplníme formičky tzv. "včelí úly", vypláchnuté teplou vodou (pro snažší vyklopení).
  • Po vyklopení ořechové špičky lepíme, nejlépe rybízovou marmeládou, na kolečka dětských piškotů.
  • Na závěr je polejeme rozehřátou čokoládou.
    nahoru

    Podvodnice
    Suroviny:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 300 g másla
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce mléka
  • cukr s vanilkou na obalení

    Postup přípravy:
  • Připravíme těsto smícháním surovin a spojíme do koule.
  • Takto vytvarované těsto vložíme do studené vody asi na 1 hodinu.
  • Po vyplavání těsta na hladinu vytvoříme válečky o průměru asi 1 cm a délky 5 cm, které stočíme do kroužku.
  • Po opatrném upečení při 180°C je ještě teplé vyválíme v cukru s vanilkou.
    nahoru

    Ořechy do formiček
    Suroviny:
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g vlašské ořechy, mleté
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
    Na nádivku:
  • 150 g nastrouhaných piškotů
  • 2-3 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50 g změklého másla

    Postup přípravy:
  • Ze surovin vypracujeme těsto naplníme do vymazaných formiček ve formě misek.
  • Opatrně upečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C).
  • Po vychladnutí nebo až druhý den, plníme uvedenou nádivkou
    Příprava nádivky:
  • Nastrouhané piškoty navlhčíme několika lžícemi rumu, smícháme s moučkovým cukrem a máslem do homogenní hmoty.
    nahoru

    Pracny
    Suroviny:
  • 140 g másla
  • 70 g cukru
  • 70 g mandlí, mletých
  • 210 g hladké mouky

    Postup přípravy:
  • Z uvedených surovin zpracujeme těsto obvyklým způsobem.
  • Necháme odležet několik hodin nebo i do druhého dne.
  • Druhý den ukrajujeme malé kousky, tvoříme kuličky, které obalíme v mouce a rozetřeme do vymazaných formiček (např. tvaru medvědí tlapky), případně tvoříme kousky na masovém strojku s v hubici s tvořítkem.
  • Opatrně upečeme na plechu ve středně vyhřáté troubě (180°C).
  • Ještě horké vyklopíme a obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
  • Pracny - je vhodné připravovat s některým vykrajovaným pečivem. Jelikož malé vykrajované pečivo nám zabere dost času, většinou se rychle upeče, tak nestačíme připravovat plechy jeden za druhým.
  • Můžeme mezitím vložit do trouby vždy jeden plech připravených pracen, aby trouba neběžela naprázdno.
  • Pracny patří mezi cukroví, které vyžaduje delší dobu na rozležení.
  • Pečeme je proto co nejdříve, aby do Vánoc pečivo zvlhlo.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]