VÁNOČNÍ PEČIVO PANÍ EMY MADĚROVÉ Z BUCHLOVIC

Letos těsně po martinských hodech v Kyjově jsem navštívil rodinu svého dlouholetého přítele v Buchlovicích. Byla to jen krátká chvilka, ale stála za to nejen, že jsme se zase setkali, ale také, že byla přínosná z hlediska mého sběratelského zájmu. Paní Ema připravila několik svých cukrářských zázraků. No a pak jsem již jen žadonil o recepty. Teď před vánočními svátky mně přišel dopis s omluvou za zpoždění, ale byly tam kýžené recepty i s některými radami nebo tzv. kuchařskými "fígly". Nechal jsem je opět pohromadě v jedné kapitole a jsem rád, že třeba můžeme přispět i k vašemu pestřejšímu a to nejen vánočního menu. Upozorňuji, že nám hodně chutnaly nádherně měkoučké "bobky", zde prozaicky nazvané "ořechy". Když jsem je přivezl jako výslužku domů, . . . jen se po nich zaprášilo. Použití amonia - cukrářského droždí v tomto receptu je však údajně k této lahodnosti to podstatné. Nakonec, amonium by mělo být k dostání všude tam v drogeriích, kde si svých zákazníků hledí a váží.
Linecká kolečka - Vanilkové rohlíčky - Roláda - Kokosový řez - Mocca oválky - Ořechy - Piškotové řezy s jablečnou náplní - Medové řezy - Koláčky -



Linecká kolečka s marmeládou
Suroviny:
Na těsto:
  • 200 g tuku (100 g směs másla a rostlinného tuku + 100 g sádla)
  • 100 g cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce

    Postup přípravy:
  • Utřeme v míse tuk s prosátým moučkovým cukrem a vajíčkem a na tuto směs prosijeme moukua zpracujeme tužší těsto, které necháme v chladu odpočinout několik hodin, případně přes noc.
  • Vyválíme plát a tvořítky vypichujeme libovolné tvary.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 200°C, u horkovzdušné troubě při 180°C po dobu 5-10 minut, až dozlatova.
  • Vychladlé jednotlivé kousky slepujeme marmeládou.


    Vanilkové rohlíčky
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 100 g sádla
  • 100 g cukru
  • 100 g ořechů
  • 360 g hladké mouky
  • 1 vejce

    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme, zpracujeme na těsto, ze kterého děláme ručně rohlíčky nebo vytlačíme strojkem jako tyčinky.
  • Upečeme na plechu při 180°C a hotové slepujeme rybízovou marmeládou.
    nahoru

    Roláda
    Suroviny:
    Na základní těsto:
  • 4 větší vejce
  • 200 g cukru
  • 5 lžíc vody
  • 200 g polohrubé výběrové mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
    Na krém:
  • 150 g směsi másla a rostlinného tuku Hera (1:1)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička rumu
  • rybízová marmeláda na potření
  • 3 zarovnané lžičky maizeny
  • 190 ml mléka.
    Na čokoládovou polevu
  • 90 g směsi rostlinného tuku Hera a 100%-ního tuku Lukana
  • 2 lžíce kakaa
  • 120 g cukru
  • 1 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
  • 1 1/2 lžíce mléka.

    Postup přípravy:
    Příprava základního těsta:
  • Ušleháme žloutky s cukrem a vodou.
  • Přidáme mouku s práškem do pečiva, sníh z bílků s ušlehaným s malým množstvím, odděleným z uvedené celkové dávky; případně přidáme pár kapek oleje.
  • Těsto upečeme rychle ve velmi horké troubě (min. 230°C), na plechu s naolejovaným pečícím papírem.
  • Po upečení ještě teplý plát smotáme i s papírem.
  • Pro vychladnutí plát rozmotáme, natřeme rybízovou marmeládou nebo krémem.
  • Můžeme použít: krém ovocný kakaový, karamelový nebo kávový.
  • Povrch opětovně svinuté rolády polijeme polevou citrónovou nebo čokoládovou apod.
  • Po odležení nakrájíme na kolečka.
    Příprava krému:
  • Utřeme máslo s cukrem s přídavkem malého množství rybízové marmelády.
  • Případně přidáme pár kapek rumové tresti nebo rumu a postupně zatřeme s uvařenou, ale již prochladlou maizenou (kukuřičným škrobem).
  • Maizenu smícháme se studeným mlékem a za míchání uvaříme.
    Příprava čokoládové polevy:
  • Rozpustíme tuk Hera a Lukana (100% ní tuk), přidáme kakao, cukr, prosetý Solamyl, mléko a za míchání přivedeme k varu, ale nevaříme! Na roládu spotřebujeme tak 3/4 uvedené dávky polevy.

    RADA:
  • Nesnáší-li někdo kakao (alergie!), lze je nahradit jednou vrchovatou lžičkou "karobového prášku", který lze koupit v prodejnách "Zdravá výživa".
    nahoru

    Kokosový řez
    Suroviny:
  • těsto připravené jako na na této stránce uvedené pro roládu
    Přídavky do základního těsta na roládu:
  • 2 plné lžíce kakaa
  • 1 lžíce oleje
  • rybízová marmeláda
    Na kokosovou hmotu:
  • 125 g dětské krupice
  • 125 g másla,
  • 250 g mletého cukru
  • 125 g kokosové moučky
  • podle potřeby rum

    Postup přípravy:
  • Připravíme základní těsto jako na roládu, ale přidáme jěště kakao, aby spolu s moukou byla celková váha směsi 200 g a ještě olej.
  • Těsto pečeme na plechu na pomaštěném papíře na pečení poněkud pomaleji než roládu (nižší teplota; asi 200°C).
  • Upečený plát potřeme rybízovou marmeládou, nahoru naneseme "kokosovou masu" a polijeme čokoládovou polevou.
  • Prochladlé pečivo krájíme po vychladnutí na úhledné řezy.
    Příprava kokosové hmoty:
  • Dětskou krupičku zalijeme směsí horkého másla s rostlinným tukem Hera (1:1) a necháme chvíli přikryté nabobtnat.
  • Pak přidáme cukr, kokosovou moučku a zamícháme (případně směs můžeme mírně nahřát k usnadnění zamíchání), také můžeme směs vylepšit přídavkem rumu.
    nahoru

    Mocca oválky
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 170 g směsi másla s rostlinným tukem Hera
  • 70 g mletého cukru
  • 1-2 žloutky
    Na kávový krém:
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • uvařená maizena (kukuřičný škrob) v 125 ml silnější kávy
    Příprava kávové polevy:
  • 2-3 lžíce silné kávy
  • cukr
  • několik kapek oleje

    Postup přípravy:
  • Uvedené suroviny zpracujeme na těsto, které dáme do chladna odležet.
  • Potom z těsta vyválíme plát 3 až 5 mm silný a vykrájíme oválky nebo kolečka a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
  • Kolečka nebo oválky plníme kávovým krémem a poléváme kávovou polevou.
    Příprava kávového krému:
  • Směs másla s rostlinným tukem Hera (asi 1:1) utřeme s cukrem s nastavíme uvařenou maizenou.
  • Kukuřičný škrob "Maizenu" uvaříme po rozmíchání v menším množství chladné silnější kávy.
    Příprava polevy
  • Silnou kávu utřeme s prosátým mletým cukrem, chvíli třeme, aby byla poleva hladká a hustší.
  • Můžeme přidat pár kapek oleje.
    nahoru

    Ořechy
    Suroviny:
  • 150 g ořechů
  • 150 g prosáté strouhanky
  • 400 g mletého cukru
  • 6 bílků
  • 1 lžička kakaa
  • na špičku nože amonia (cukrářské droždí, koupíme v drogerii)

    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny vložíme do rendlíku a na teplé plotně umícháme polotekutou kaši.
  • Na pomazaný plech vysypaný jemnou strouhankou naklademe pomocí lžíce malé kopečky těsta.
  • Upečeme ve středně vyhřáté troubě.
  • Pečivo nesmíme vysušit, ale musí být po upečení měkké, to je na něm to nejlepší (a dělá to amonium).
  • Spojíme do dvojic kávovým krémem.
    nahoru

    Piškotové řezy s jablečnou náplní
    Suroviny:
  • základní těsto jako na roládu
  • 1 lžíce oleje (přidáme do zakladního těsta při přípravě)
    Na náplň:
  • 600 g jablek, na nudličky
  • citrónová šťáva
  • 60 g cukru
  • 50 g mletých ořechů nebo mleté piškoty
  • obilné klíčky (není nutné)
  • 2 lžíce rumu
    Na zdobení:
  • 250 ml šlehačky nebo pařížské šlehačky (250 ml šlehačky, 20 g cukru a 25 g kakaa)
    Na polevu:
  • 3 lžíce vřící vody
  • citrónová šťáva
  • 1 lžička oleje (není nutná)

    Postup přípravy:
  • Připravíme stejné těsto jako na roládu, jen ještě přimícháme 1 lžíci oleje.
  • Množství těsta vystačí na plech o velikosti 32 x 40 cm.
  • Upečený piškot rozřežeme na čtyři pruhy a naplníme jablečnou náplní a položíme na sebe.
  • Naplněné pruhy potřeme šlehačkou a nazdobíme zdobítkem šlehačkou (250 ml) nebo pařížskou šlehačkou, případně polijeme jen citrónovou nebo rumovou polevou.
    Příprava jablečné náplně:
  • Na nudličky nakrájená jablka podusíme pod pokličkou s citrónovou šťávou.
  • Do prochladlých jablek přidáme cukr, mleté ořechy a rum.
  • Kdo nemůže ořechy (pro alergii), může použít mleté piškoty.
  • Lze přidat z části i obilné klíčky z obchodů např. "Zdravá výživa" a ještě dosladíme dle chuti.
    Příprava pařížské šlehačky:
  • Šlehačku přivedeme za stálého míchání k varu a přidáme cukr a kakao.
  • Necháme v chladu několik hodin nebo do rána.
  • Potom nejlépe ručně ušleháme do tuhého krému.
    Příprava polevy:
  • Citrónovou šťávu utřeme se vřelou vodou do hustší polevy a můžeme přidat neplnou lžičku oleje.
    nahoru

    Medové řezy neboli buchlovský medovník
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 100 g tuku
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 600 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • pár kapek citrónové šťávy
    Na nádivku:
  • 500 ml mléka (250 ml + 250 ml)
  • 5 rovných lžíc hrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g mletého cukru
  • ochucovadla: rumová tresť nebo vanilka nebo kakao

    Postup přípravy:
  • Zpracujeme těsto a to rozvážíme na tři stejné díly.
  • Vyválíme placky o tloušťce 3 - 5 mm položíme na vymazaný plech 23 x 41 cm, placky propícháme vidličkou a upečeme ve středně teplé troubě.
  • Pozor - nesmíme placky vysušit, nezměkly by patřičně - pečeme je stejně jako perník!
  • Upečené placky (lze udělat i pár dnů předem), potřeme pomocí peroutky rumem, rozetřeme na ně náplň, položíme na sebe a necháme den dva odležet v chladu.
  • Pak slabě potřeme povrch rybízovou marmeládou, polijeme citrónovou polevou a nakrájíme na řezy.
  • Můžeme také polít čokoládovou polevou.
    Příprava nádivky
  • Čtvrtlitru mléka uvedeme do varu a za míchání vlijeme do něho dalších 250 ml mléka s rozmíchanými 5 lžícemi hrubé mouky a uvaříme.
  • Pochladlé postupně zatřeme do směsi másla s Herou (1:1)a cukru.
  • Můžeme ochutit rumovou trestí, vanilkou nebo zatřít s kakaem a polít čokoládovou polevou.
    nahoru

    Malé koláčky
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 500 g hladké mouky speciál, s trochou polohrubé výběrové mouky
  • 80 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 200 ml oleje
  • 1-2 lžíce rumu
  • citrónová kůra
  • 50 g droždí
  • 1 lžička soli
    Na tvarohovou náplň:
  • 600-700 g tvarohu
  • citrónová kůra
  • pár kapek rumové tresti
  • 1/2 balíčku prášku vanilkového pudinku
    Na posypku: - polohrubá mouka. máslo + rostlinný tuk, cukr písek nebo mletý cukr
    Na potíránísměs 1/2 vejce, žloutku, trošky oleje a rumu.

    Postup přípravy:
  • Ze surovin zaděláme na tužší těsto, dobře vypracujeme a nechám kynout asi na dvojnásobek původního objemu těsta.
  • Lžící vykrajujeme malé kousky a vyhazujeme na pracovní desku - jsou to budoucí koláčky.
  • Z těsta by mělo vyjít asi 60 až 70 koláčků, záleží na velikosti.
  • Kousky těsta naplníme tvarohovou náplní a dobře ji do těsta uzavřeme.
  • Pak je položíme na vymaštěný plech, prstem uděláme ve středu důlek, potřeme směsí na potírání s vejcem, doprostřed vložíme malý kousek povidel a nahoru naklademe posypku.
  • Necháme na plechu chvilku nakynout a pak pečeme v předehřáté troubě: ze začátku při 210°C / 230°C, aby koláčky naskočily a pak dopečeme při nižší (180°C) teplotě.
  • Prochladlé koláčky naskládáme např. do většího kastrolu nebo vložíme mezi 2 velké pekáče, aby nevyschly, ale naopak zvláčněly.

    Poznámky na závěr:
  • Do tvarohové náplně - můžeme přidat malé množství vařených brambor.
  • Čokoládová poleva - když vystoupne na povrch při zahřátí tuk, přidáme trochu mléka a cukru a znovu na teple promícháme.
  • Do máslových krémů - můžeme přidat běhemi tření 2-3 lžíce změklého 100% tuku.
  • Kakaový krém - je možno zavařit do mléka s maizenou


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]