VÁNOČNÍ PEČIVO PANÍ HANY ŠEBESTOVÉ

Jelikož se blíží Vánoce tak posílám nějaké recepty na cukroví, které jsou osvědčené a mimo jiné je peču každý rok na výslovné přání mých tří dospělých dětí, a šesti vnoučat. Tak snad budou chutnat i ostatním. Některé vypadají, že jsou náročné, ale výsledek stojí za to. Jak vidíte nejraději máme oříškové cukroví, možná bude chutnat i ostatním čtenářům DDK.
Hana Šebestová, Stará Ves na Odřejnicí, listopad 2004.
Pařížské kuličky -
Kakaové cukroví tlačené - Ovocný chlebíček - Pařížské rohlíčky - Doutníky - Nugátové tyčinky - Žabí hubičky - Křupavé placičky - Kokosové dortíky - Jádrové tyčinky - Ořechové řezy - Ořechové trojhránky

Pařížské kuličky rozplývající se na jazyku
Suroviny:
  • 250 g 100% tuku
  • 4 celá vejce
  • 100g změklé čokolády
  • 125g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1-2 štamprle rumu
  • opražené mleté lískové oříšky

    Postup přípravy:
  • Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme celá vejce, změklou čokoládu, cukr a vanilkový cukr.
  • Šleháme v horké vodní lázni až směs pořádně zhoustne.
  • Pak odstavíme a šleháme do vychladnutí (ve studené vodě).
  • Potom velmi opatrně přidáváme rum a necháme v lednici do druhého dne vychladit.
  • Lžičkou vykrajujeme z hmoty malé kousky a obalujeme v kokosu nebo v hrubě mletých opražených lískových oříšcích a klademe do malých papírových košíčků.
    nahoru

    Kakaové cukroví tlačené
    Suroviny:
  • 250 g másla
  • 100 g mletého cukru
  • 1 žloutek rozšlehaný šlehačem alespoň 5 min.
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g kakaového prášku
  • nastrouhaná citrónová kůra
    Na vanilkový krém:
  • 200 ml mléka
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 150 g másla
  • 100 g cukru

    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme dohromady a protlačíme pomocí pytlíku na plech vyložený pečícím papírem do tvaru květinek, které slepujeme vanilkovým krémem.
    Příprava vanilkového krému:
  • V mléce uvaříme pudink a vychladíme.
  • Pak pudink smícháme s máslem ušlehaným s cukrem.
    nahoru

    Ovocný chlebíček
    Suroviny:
  • 3 celá vejce
  • 210 g pískového cukru
  • citrónová kůra z jednoho citrónu
  • špetka roztlučeného anýzu
  • 300 g celých (!) lískových oříšků
  • 200 g rozinek
  • 320 g hladké mouky

    Postup přípravy:
  • Celá vejce ušleháme s pískovým cukrem, přidáme citrónovou kůru, trošku roztlučeného anýzu a celé(!) lískové oříšky, rozinky a hladkou mouku.
  • Zpracujeme na těsto a na hladké moukou vysypané desce uděláme šest šišek na délku pečícího plechu, který jsme předtím vyložili pečícím papírem.
  • Šišky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct při 200°C dorůžova.
  • Pozor při pečení hlídáme, aby nebyl ovocný chlebíček příliš tmavý; vysušil by se.
  • Hotový moučník krájíme až před podáváním, ale do té chvíle ho uchováváme v plechové nebo plastové krabici, aby navlhnul.
    nahoru

    Pařížské rohlíčky
    Suroviny:
  • 4 bílky
  • 300 g moučkového cukru
  • 150 g mletých ořechů
    Na krém
  • 200 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce hrubé mouky, uvaříme po vychladnutí přidáme do ušlehaného másla s cukrem
  • 120 g másla
  • 50 g moučkového cukru

    Postup přípravy:
  • Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí.
  • Když odstavíme z plotny přimícháme ořechy a na pečící papír stříkáme přes plátěný pytlík rohlíčky.
  • Pečeme v mírně vyhřáté troubě a zdobíme krémem.
    Příprava krému:
  • V mléce rozmícháme mouku a žloutky a povaříme na vodní lázni.
  • Po vychladnutí a přimícháme do ušlehaného másla s cukrem.
    nahoru

    Doutníky
    Suroviny:
  • 300 g piškotů nebo polámaného cukroví
  • 70g hrozinek máčených v rumu
  • 150 g hruběji mletých ořechů
  • 1 balíček kandovaného ovoce
  • 1 vanilkový cukr
  • 5-6 lžic rumu
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 3 lžíce rybízové marmelády
  • 100 g rozpuštěného másla

    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme a dle hustoty přidáme buď marmeládu nebo rum.
  • Tvoříme malé doutníčky, které necháme ztuhnout.
  • Pak je máčíme v čokoládové polevě a po ztuhnutí ještě příčně postříkáme buď bílou nebo tmavou čokoládou.
    nahoru

    Nugátové tyčinky
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 125 g hladké mouky
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 50 g cukr
  • 1 vejce
  • 75 g másla
    Na ozdobení povrchu tyčinek:
  • 300 g ořechového nugátu (autorka dává nutelu)
  • 200 g opražených lískových jader ořechů (můžeme koupit již vyloupané a pražené v obchodě)
  • 400 g koupené čokoládové polevy

    Postup přípravy:
  • Příslušné suroviny zpracujeme na těsto a dáme na jednu hodinu do lednice odpočinout.
  • Pak je těsto vyválíme a nakrájíme na tyčinky o rozměrech asi 1,5 x 4 cm.
  • Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 8-10 min při 200°C.
  • Na vychladlé tyčinky nastříkáme přes pytlík změklý nugát nebo nutelu a vtlačíme vždy tři lískové oříšky.
  • Po ztuhnutí máčíme oříšky s nugátem v čokoládové polevě.
    nahoru

    Žabí hubičky
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového. cukru
  • špetička soli
  • 200 g másla
  • 1 vejce
    Na ořechovou směs:
  • 200 g celých lískových ořechů
  • 150g hrozinek namočených v rumu
  • 100 g čokoládové rýže

    Postup přípravy:
  • Suroviny na těsto smícháme rychle zpracujeme a dáme do chladu na jednu hodinu odpočinout.
  • Z těsta vyválíme placku asi 1/2 cm a vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm, které potřeme rozšlehaným bílkem. Smícháme lískové oříšky, rumem nabobtnalé rozinky a čokoládovou rýži. Na polovinu každého kolečka klademe lžičku tuto směsi a dbáme, aby na nich byly vždy alespoň tři oříšky.
  • Překlopíme druhou polovinou a boky trošku přitlačíme, ale ne moc, aby zůstaly pootevřené jako tlamičky.
  • Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem dorůžova při 200°C po dobu asi 15 minut.
  • Ještě vlažné je sypeme moučkovým cukrem a uchováváme v plechové krabici.
    nahoru

    Křupavé placičky
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 230 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g másla
  • 1 žloutek
    Na povrchovou vrstvu - polevu:
  • 180 ml šlehačky
  • 300 g nesolených burských ořechů
  • 120 g jemně nakrájených sušených meruňek
  • 20 g másla
  • 180 g cukru

    Postup přípravy:
    Příprava placiček:
  • Z příslušných surovin zpracujeme těsto a necháme 30 min v lednici odležet.
  • Na pomoučené desce vyválíme těsto a vykrajujeme kolečka asi 3 cm, které předpečeme na plechu, vyloženém pečícím papírem, při teplotě 200°C během pouhých 6 min do světlerůžova.
  • Připravíme polevu, kterou naneseme čajovou lžičkou na předpečené placičky.
  • Vytvoříme na nich jen malé hromádky, aby neztekly z placiček a dáme je ještě na 15 min dopéci.
  • Pak zbytek polevy rozpustíme ve vodní lázni a namáčíme v ní spodní část vychladlých placiček.
  • Necháme ztuhnout na pečícím papíře.
    Příprava polevy:
  • V pánvi zahřejeme máslo a cukr a mícháme dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje.
  • Pak přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme nakrájené meruňky a burské oříšky a necháme asi 3 minuty povařit.
    nahoru

    Kokosové dortíky
    Suroviny:
  • 240g másla
  • 240 g cukr
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 celá vejce (oddělíme bílky)
  • 50 g kakaa
    Na krém:
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 250 g másla
  • 100 g moučkový cukr
  • 1 balíček vanilkového cukru

    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme a vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh.
  • Hmotu rozetřeme na plech.
  • Po upečení vykrajujeme asi 5 cm kolečka, která slepíme krémem a namažeme i okraje okolo a nahoře a obalíme v kokosu.
    Příprava krému:
  • V mléce se žloutkem připravíme vanilkový pudink a vzniklý krém necháme vychladit.
  • Utřeme máslo s oběma cukry a postupně přidáváme vychladlý pudink.
    nahoru

    Jádrové tyčinky
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 125 g strouhaných vlašských ořechů
  • 125 g strouhanky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vejce a 1 bílek
    Na kakaovou polevu:
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce hladké mouky, zarovnané
  • 3 lžíce škrobové moučky (solamylu)
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • rum podle chuti

    Postup přípravy:
  • Z uvedených suroviny zpracujeme těsto, uděláme váleček silný asi jako tužka, který nakrájíme na 4-5 cm dlouhé tyčinky, které prstem zploštíme.
  • Velmi zvolna je upečeme dorůžova.
  • Po upečení jsou tyčinky tvrdé, ale po následném potření kakaovou polevou krásně zvláční.
  • Zdobíme je kakaovou polevou nanášenou na jejich povrch pomocí pytlíku s hubicí.
    Příprava kakaové polevy:
  • Smícháme mléko s moukou a škrobovou moučkou.
  • Směs promícháme, uvaříme moučnou kaši a necháme vychladnout.
  • Připravíme krém utřením másla, cukru a kakaa do pěny.
  • Pak do krému přidáme vychladlou moučnou kaši a opatrně zředíme rumem a přitom dbáme, aby vzniklá kakaová poleva nebyla příliš řídká.
  • Vymíchanou polevu stříkáme na povrch tyčinky pytlíkem a dáme vychladnout.
  • Vychlazené tyčinky máčíme ve zbytku kakaového máslového krému.
    nahoru

    Oříškové řezy se žloutkovou polevou
    Suroviny:
  • 250 g másla
  • 140 g práškového cukru
  • 150 g ml oříšků
  • 3 bílky
  • 140 g hrubé mouky
  • trošku prášku do pečiva
    Na polevu:
  • 3 žloutky
  • 140 g práškového cukru
  • lžička citrónové šťávy

    Postup přípravy:
    Příprava těsta a pečení:
  • Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme mleté oříšky, sníh ze tří bílků a mouku s práškem do pečiva.
  • Těsto natřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a zvolna upečeme.
  • Upečený a úplně vychladlý plát těsta potřeme citrónovou polevou a necháme na plechu do druhého dne.
  • Potom krájíme na tyčinky nebo čtverečky.
    Příprava citrónové polevy:
  • Zbylé žloutky smícháme s cukrem a citrónovou šťávou do pěny.
    nahoru

    Ořechové trojhránky
    Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 moučkového cukr
  • 100 másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • trošku prášku do pečiva
    Na ořechovou náplň:
  • 120 g másla
  • 120 g moučkového cukr
  • 1 velká odlivka rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce mléka
  • 300 g jemně usekaných vlašských ořechů (ne mleté)
    Na potření těsta:
  • 100 g meruňkové marmelády
  • 1 menší odlivka rumu

    Postup přípravy:
  • Z mouky, cukru, vejce, vanilkového cukru, prášku do pečiva vypracujeme těsto a dáme na půl hodiny do lednice.
  • Meruňkovou marmeládu a malou odlivku rumu necháme přejít varem, rozmícháme a necháme na teplém místě.
  • Mléko, máslo, vanilkový cukr, rum moučkový cukr krátce povaříme, přidáme vlašské ořechy dobře promícháme a dáme vychladit.
  • Těsto rozválíme na velikost plechu a položíme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Těsto potřeme marmeládou a potom ořechovou náplní.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 25 min při 170 °C.
  • Necháme krátce prochladnout a krájíme na trojúhelníčky.
  • Po úplném vychladnutí postříkáme čokoládovou polevou.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]