Jelikož se blíží Vánoce tak posílám nějaké recepty na cukroví, které jsou osvědčené a mimo jiné je peču každý rok na výslovné přání mých tří dospělých dětí, a šesti vnoučat. Tak snad budou chutnat i ostatním. Některé vypadají, že jsou náročné, ale výsledek stojí za to. Jak vidíte nejraději máme oříškové cukroví, možná bude chutnat i ostatním čtenářům DDK.Hana Šebestová, Stará Ves na Odřejnicí, listopad 2004.Pařížské kuličky - Kakaové cukroví tlačené - Ovocný chlebíček - Pařížské rohlíčky - Doutníky - Nugátové tyčinky - Žabí hubičky - Křupavé placičky - Kokosové dortíky - Jádrové tyčinky - Ořechové řezy - Ořechové trojhránky
Pařížské kuličky rozplývající se na jazyku
Suroviny:250 g 100% tuku 4 celá vejce 100g změklé čokolády 125g cukru 1 vanilkový cukr 1-2 štamprle rumu opražené mleté lískové oříšky
Postup přípravy:Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme celá vejce, změklou čokoládu, cukr a vanilkový cukr. Šleháme v horké vodní lázni až směs pořádně zhoustne. Pak odstavíme a šleháme do vychladnutí (ve studené vodě). Potom velmi opatrně přidáváme rum a necháme v lednici do druhého dne vychladit. Lžičkou vykrajujeme z hmoty malé kousky a obalujeme v kokosu nebo v hrubě mletých opražených lískových oříšcích a klademe do malých papírových košíčků.
nahoru
Kakaové cukroví tlačené
Suroviny:250 g másla 100 g mletého cukru 1 žloutek rozšlehaný šlehačem alespoň 5 min. 200 g hladké mouky 50 g kakaového prášku nastrouhaná citrónová kůra
Na vanilkový krém:200 ml mléka 1/2 sáčku vanilkového pudinku 150 g másla 100 g cukru
Postup přípravy:Všechny suroviny smícháme dohromady a protlačíme pomocí pytlíku na plech vyložený pečícím papírem do tvaru květinek, které slepujeme vanilkovým krémem.
Příprava vanilkového krému:V mléce uvaříme pudink a vychladíme. Pak pudink smícháme s máslem ušlehaným s cukrem.
nahoru
Ovocný chlebíček
Suroviny:3 celá vejce 210 g pískového cukru citrónová kůra z jednoho citrónu špetka roztlučeného anýzu 300 g celých (!) lískových oříšků 200 g rozinek 320 g hladké mouky
Postup přípravy:Celá vejce ušleháme s pískovým cukrem, přidáme citrónovou kůru, trošku roztlučeného anýzu a celé(!) lískové oříšky, rozinky a hladkou mouku. Zpracujeme na těsto a na hladké moukou vysypané desce uděláme šest šišek na délku pečícího plechu, který jsme předtím vyložili pečícím papírem. Šišky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct při 200°C dorůžova. Pozor při pečení hlídáme, aby nebyl ovocný chlebíček příliš tmavý; vysušil by se. Hotový moučník krájíme až před podáváním, ale do té chvíle ho uchováváme v plechové nebo plastové krabici, aby navlhnul.
nahoru
Pařížské rohlíčky
Suroviny:4 bílky 300 g moučkového cukru 150 g mletých ořechů
Na krém200 ml mléka 4 žloutky 2 lžíce hrubé mouky, uvaříme po vychladnutí přidáme do ušlehaného másla s cukrem 120 g másla 50 g moučkového cukru
Postup přípravy:Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Když odstavíme z plotny přimícháme ořechy a na pečící papír stříkáme přes plátěný pytlík rohlíčky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě a zdobíme krémem.
Příprava krému:V mléce rozmícháme mouku a žloutky a povaříme na vodní lázni. Po vychladnutí a přimícháme do ušlehaného másla s cukrem.
nahoru
Doutníky
Suroviny:300 g piškotů nebo polámaného cukroví 70g hrozinek máčených v rumu 150 g hruběji mletých ořechů 1 balíček kandovaného ovoce 1 vanilkový cukr 5-6 lžic rumu šťáva z jednoho citrónu 3 lžíce rybízové marmelády 100 g rozpuštěného másla
Postup přípravy:Všechny suroviny smícháme a dle hustoty přidáme buď marmeládu nebo rum. Tvoříme malé doutníčky, které necháme ztuhnout. Pak je máčíme v čokoládové polevě a po ztuhnutí ještě příčně postříkáme buď bílou nebo tmavou čokoládou.
nahoru
Nugátové tyčinky
Suroviny:
Na těsto:125 g hladké mouky na špičku nože prášku do pečiva 50 g cukr 1 vejce 75 g másla
Na ozdobení povrchu tyčinek:300 g ořechového nugátu (autorka dává nutelu) 200 g opražených lískových jader ořechů (můžeme koupit již vyloupané a pražené v obchodě) 400 g koupené čokoládové polevy
Postup přípravy:Příslušné suroviny zpracujeme na těsto a dáme na jednu hodinu do lednice odpočinout. Pak je těsto vyválíme a nakrájíme na tyčinky o rozměrech asi 1,5 x 4 cm. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 8-10 min při 200°C. Na vychladlé tyčinky nastříkáme přes pytlík změklý nugát nebo nutelu a vtlačíme vždy tři lískové oříšky. Po ztuhnutí máčíme oříšky s nugátem v čokoládové polevě.
nahoru
Žabí hubičky
Suroviny:
Na těsto:300 g hladké mouky 100 g mletých lískových oříšků 125 g moučkového cukru 1 sáček vanilkového. cukru špetička soli 200 g másla 1 vejce
Na ořechovou směs:200 g celých lískových ořechů 150g hrozinek namočených v rumu 100 g čokoládové rýže
Postup přípravy:Suroviny na těsto smícháme rychle zpracujeme a dáme do chladu na jednu hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme placku asi 1/2 cm a vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm, které potřeme rozšlehaným bílkem. Smícháme lískové oříšky, rumem nabobtnalé rozinky a čokoládovou rýži. Na polovinu každého kolečka klademe lžičku tuto směsi a dbáme, aby na nich byly vždy alespoň tři oříšky. Překlopíme druhou polovinou a boky trošku přitlačíme, ale ne moc, aby zůstaly pootevřené jako tlamičky. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem dorůžova při 200°C po dobu asi 15 minut. Ještě vlažné je sypeme moučkovým cukrem a uchováváme v plechové krabici.
nahoru
Křupavé placičky
Suroviny:
Na těsto:230 g hladké mouky 100 g cukru 1 vanilkový cukr 130 g másla 1 žloutek
Na povrchovou vrstvu - polevu:180 ml šlehačky 300 g nesolených burských ořechů 120 g jemně nakrájených sušených meruňek 20 g másla 180 g cukru
Postup přípravy:
Příprava placiček:Z příslušných surovin zpracujeme těsto a necháme 30 min v lednici odležet. Na pomoučené desce vyválíme těsto a vykrajujeme kolečka asi 3 cm, které předpečeme na plechu, vyloženém pečícím papírem, při teplotě 200°C během pouhých 6 min do světlerůžova. Připravíme polevu, kterou naneseme čajovou lžičkou na předpečené placičky. Vytvoříme na nich jen malé hromádky, aby neztekly z placiček a dáme je ještě na 15 min dopéci. Pak zbytek polevy rozpustíme ve vodní lázni a namáčíme v ní spodní část vychladlých placiček. Necháme ztuhnout na pečícím papíře.
Příprava polevy:V pánvi zahřejeme máslo a cukr a mícháme dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Pak přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme nakrájené meruňky a burské oříšky a necháme asi 3 minuty povařit.
nahoru
Kokosové dortíky
Suroviny:240g másla 240 g cukr 200 g polohrubé mouky 4 celá vejce (oddělíme bílky) 50 g kakaa
Na krém:1 balíček vanilkového pudinku 500 ml mléka 1 žloutek 250 g másla 100 g moučkový cukr 1 balíček vanilkového cukru
Postup přípravy:Všechny suroviny smícháme a vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hmotu rozetřeme na plech. Po upečení vykrajujeme asi 5 cm kolečka, která slepíme krémem a namažeme i okraje okolo a nahoře a obalíme v kokosu.
Příprava krému:V mléce se žloutkem připravíme vanilkový pudink a vzniklý krém necháme vychladit. Utřeme máslo s oběma cukry a postupně přidáváme vychladlý pudink.
nahoru
Jádrové tyčinky
Suroviny:
Na těsto:125 g strouhaných vlašských ořechů 125 g strouhanky 250 g moučkového cukru 1 vejce a 1 bílek
Na kakaovou polevu:250 ml mléka 3 lžíce hladké mouky, zarovnané 3 lžíce škrobové moučky (solamylu) 250 g másla 100 g moučkového cukru 2 lžíce kakaa rum podle chuti
Postup přípravy:Z uvedených suroviny zpracujeme těsto, uděláme váleček silný asi jako tužka, který nakrájíme na 4-5 cm dlouhé tyčinky, které prstem zploštíme. Velmi zvolna je upečeme dorůžova. Po upečení jsou tyčinky tvrdé, ale po následném potření kakaovou polevou krásně zvláční. Zdobíme je kakaovou polevou nanášenou na jejich povrch pomocí pytlíku s hubicí.
Příprava kakaové polevy:Smícháme mléko s moukou a škrobovou moučkou. Směs promícháme, uvaříme moučnou kaši a necháme vychladnout. Připravíme krém utřením másla, cukru a kakaa do pěny. Pak do krému přidáme vychladlou moučnou kaši a opatrně zředíme rumem a přitom dbáme, aby vzniklá kakaová poleva nebyla příliš řídká. Vymíchanou polevu stříkáme na povrch tyčinky pytlíkem a dáme vychladnout. Vychlazené tyčinky máčíme ve zbytku kakaového máslového krému.
nahoru
Oříškové řezy se žloutkovou polevou
Suroviny:250 g másla 140 g práškového cukru 150 g ml oříšků 3 bílky 140 g hrubé mouky trošku prášku do pečiva
Na polevu:3 žloutky 140 g práškového cukru lžička citrónové šťávy
Postup přípravy:
Příprava těsta a pečení:Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme mleté oříšky, sníh ze tří bílků a mouku s práškem do pečiva. Těsto natřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a zvolna upečeme. Upečený a úplně vychladlý plát těsta potřeme citrónovou polevou a necháme na plechu do druhého dne. Potom krájíme na tyčinky nebo čtverečky.
Příprava citrónové polevy:Zbylé žloutky smícháme s cukrem a citrónovou šťávou do pěny.
nahoru
Ořechové trojhránky
Suroviny:200 g hladké mouky 100 moučkového cukr 100 másla 1 vejce 1 vanilkový cukr trošku prášku do pečiva
Na ořechovou náplň:120 g másla 120 g moučkového cukr 1 velká odlivka rumu 1 vanilkový cukr 3 lžíce mléka 300 g jemně usekaných vlašských ořechů (ne mleté)
Na potření těsta:100 g meruňkové marmelády 1 menší odlivka rumu
Postup přípravy:Z mouky, cukru, vejce, vanilkového cukru, prášku do pečiva vypracujeme těsto a dáme na půl hodiny do lednice. Meruňkovou marmeládu a malou odlivku rumu necháme přejít varem, rozmícháme a necháme na teplém místě. Mléko, máslo, vanilkový cukr, rum moučkový cukr krátce povaříme, přidáme vlašské ořechy dobře promícháme a dáme vychladit. Těsto rozválíme na velikost plechu a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto potřeme marmeládou a potom ořechovou náplní. Pečeme v předehřáté troubě asi 25 min při 170 °C. Necháme krátce prochladnout a krájíme na trojúhelníčky. Po úplném vychladnutí postříkáme čokoládovou polevou.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME