POLEVY, NÁPLNĚ, NÁDIVKY A KRÉMY NA VÁNOČNÍ PEČIVO
POLEVY NA VÁNOČNÍ PEČIVO
Je-li poleva stále řídká i po delším třením přidáme cukr, je-li příliš hustá přidáme podle druhu polevy bílek nebo vodu.
Při pokrývání pečiva polevou nalijeme ji na střed pečiva a rozetřeme k okrajům. Chceme-li hladký povrch je vhodné případné nerovnosti v pečivu vyrovnat natřením povrchu marmeládou, která póry v pečivu zacelí.
Čokoládová poleva
Suroviny:250 g ztuženého pokrmového tuku250 g čokolády na vaření
Postup přípravy:V hrnečku nahřejeme čokoládu nejlépe na vodní lázni, přidáme tuk a dále nahříváme.( Směs nesmí vařit - srazila by se!)Mícháme vařečkou až se vytvoří hladká poleva.Nesmíme také ingredience šlehat - poleva by nám zbělela od vmíchaného vzduchu (pěny).Polevu uděláme z uvedeného množství (poměr ingrediencí je 1 : 1) i do zásoby a podle potřeby ji pak nahříváme a používáme ke zdobení.Srazí-li se nám čokoládová poleva můžeme do ní přidat lžíci horké vody a zkusit ji rozmíchat.
Medová ořechová poleva dle Marry Berry
Suroviny:75 g cukru (nejlépe hnědého)3 lžíce medu45 g másla150 g půlených ořechových jader
Postup přípravy:Do středně velké pánve dáme cukr, med a máslo a zahříváme na středním plameni.Většinou během 2 - 3 minut se za stálého míchání směs rozpustí.Pak vmícháne půlená nebo hrubě drcená ořechová jádra. a pánev odstavíme z plotny.Poleva je vhodná i pro plnění různých košíčku nebo jednoduchých či dvojitých koláčů např. z křehkého těsta, aj.
Žloutková poleva
Suroviny:2 žloutky80 g práškového cukrušpetka tlučené vanilkyšpetka másla
Postup přípravy:Postup je stejný jako u polevy bílkové.
Kávový rumový a citrónový led
Suroviny:100 g práškového cukru1 lžíce vařící vody1 lžíce rumu nebo 1 lžíce citrónové šťávy nebo lžíce silné černé kávy.
Postup přípravy:Postup přípravy je stejný jako u polev předešlých.
Bílá a barevné polevy na zdobení vánočních perníčků
(Mary Berry:"Zlatá kniha", Dezerty a cukroví, str. 214, Nakladatelství Slovart Praha 2001)
Suroviny:450 g prosátého cukru5 lžíc teplé vody3 bílky
Postup přípravy:Ve velké míse třeme elektrickým šlehačem cukr, vodu a bílky. Třeme tak dlouho až nůž protažený polevou nechává za sebou čistou brázdu.Nebudeme-li polevu používat ihned, přikryjeme nádobou navlhčeným ubrouskem, nebo potahnem přilnavou fólií.Perníčky zdobíme sáčkem na zdobení s úzkým hladkým nástavcem do kterého polevu přendáme lžící.Můžeme použít papírový kornout s 3 mm ustřiženým rohem.Polevou nakreslíme ozdobné vzory na každý perníček a ozdobené perníčky a necháme důkladně oschnout.
Barevné polevy- získáme z uvedené bílé polevy obarvením potravinářskými barvami. Bílou polevu rozdělíme do menších nádob a podle potřeby každou nádobku obarvíme jinou barvou.Nádobky s polevami skladujeme opět přikryté jak uvedeno výše.
Citrónová bílá poleva
Suroviny:120 g krystalového cukru1-2 lžíce vody1 lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy:Do vařící vody s citrónovou šťávou vmícháme cukr a směs třeme na mírném ohni (na okraji plotny) tak dlouho až dostane lesk.
Bílá bílková poleva
Suroviny:1 bílek70 g cukru
Postup přípravy:Cukr a bílek smícháme až poleva zhoustne a je hladká; práci si můžeme zjednodušit použitím mixeru.
Barevné ledové polevy tety Maři
(Ze zápisniku tety Marie Pancnerové, Osvětimany, Morava 1920)
Ledové polevy krátce "ledy" jsou v podstatě ochucené koncentrované směsi jen cukru nebo cukru a bílku.Používají se jako tvrdá sladká krusta - poleva na různé druhy pečiva zejména dorty, vánoční cukroví aj.Základní bílý led jen z cukru nebo vylepšený z cukru a bílku může být obarven různými přírodními barvami.Jen malé množství ledové polevy stačí, aby pečivo získalo zajímavý lesklý a hladký povrch.
Bílý led: - - 1 bílek, 140 g cukruČervený led: - 160 g cukru, malinová šťáva, případně lžíce červeného vína nebo rybízové marmelády.Růžový led:- do červeného ledu přidáme trošičku mlékaČerný led: -do bílého ledu přidáme trochu kakaa nebo čokolády, případně rozpustěné v malém množství mléka.Žlutý led: - bílý led obarvíme ve ve vodě rozmočeném šafránu (možná by posloužila i kurkuma)
span class="novy1">Postup přípravy:
Postup přípravy je stejný jako u polev předešlých.
NÁPLNĚ PRO VÁNOČNÍ PEČIVO
Před přípravou náplně vyjmeme máslo zavčas z lednice. Musí být několik hodin v teplé místnosti, aby se dobře třelo. Cukr přidáváme prosátý bez hrudek a kousků. Žloutek a tekutiny přidáváme po častech aby se krém nesrazil. Příliš hustou náplň můžeme zředit trochou mléka nebo přidáním žloutku.
Vanilková náplň
Suroviny:150 g másla80 g práškového cukru3 balíčky vanilkového cukru1 žloutek
Postup přípravy:Zpěníme máslo a po částech přidáváme cukr, nakonec žloutek a umícháme dohladka.
Rumová náplň
Suroviny:100 g másla2 žloutky120 g práškového cukru2 lžíce rumu
Postup přípravy:Postup přípravy jako u vanilkové náplně.
Kakaová nebo čokoládová náplň
Suroviny:1 žloutek150 g másla100 g práškového cukru2 lžíce kakaa nebo změklé čokolády
Postup přípravy:Postup přípravy jako u vanilkové náplně.
Ořechová náplň
Suroviny:100 g másla1 žloutek100 g práškového cukru50 g mletých ořechů a mandlí
Postup přípravy:Postup přípravy jako u vanilkové náplně.
Citrónová náplň
Suroviny:100 g másla120 g práškového cukrušťáva a kůra z 1 citrónu
Postup přípravy:Postup přípravy jako u vanilkové náplně.
NÁDIVKY A KRÉMY PRO VÁNOČNÍ PEČIVO
Krémy připravujeme výhradně na vodní lázni. Žloutky a tekutiny přidáváme počástech, aby se nám krém nesrazil. Připravujeme-li krém na teplém zdroji a přehřívá-li se, rychle jej přemístíme do mísy se studenou vodou a pilně šleháme, aby nevznikaly hrudky. Mísu se studenou vodou máme předem připravenou někde poblíž. Přehřátý krém můžeme také zachránit, když do něj vhodíme kostičku ledu. Srazí-li se nám krém i přes tyto rady, ještě nezoufejme. Krém vmícháme do trochy másla s cukrem a mísu s tímto krémem na vodní lázní (nebo parní) opět za intenzivního míchání zahřejeme.
Jablková nádivka
Suroviny:1 kg jablek200 ml vody200 g krystalového cukru3 lžíce medukůra z 1 citrónu a šťávaskořice2 lžice rumu2 lžice strouhaného perníku
Postup přípravy:Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců nakrájíme na kostky.Do kastrůlku s jablky přidáme 200 ml vody, citrónovou kůru, skořici a podusíme doměkka.Přidáme cukr, med, citrónovou šťávu, strouhaný perník a vaříme tak dlouho až nádivka zhoustne a zrosolovatí.Pak ji necháme vychladnout.Tato nádivka je vhodná pro drobné pečivo z např. listového těsta (šátečky,mošničky) aj.
Ořechová nádivka
Suroviny:150 g mletých ořechů20 g strouhanky1 žloutek100 g práškového cukru s vanilkou1 lžíce medu100 ml vody
Postup přípravy:V kastrůlku na vodní lázni rozpustíme v mléce cukr a med.Přidáme žloutek a přivedeme za stálého míchání do varu.Pak přidáme ořechy se strouhankou a krátce povaříme do zhoustnutí.Do vychladlé nádivky zamícháme ušlehaný bílek.
Čokoládový krém Mary Berry
Suroviny:350 ml husté smetany225 g čokolády na vaření60 g másla
Postup přípravy:V teflonovém kastrole na středním ohni uvedem do varu smetanu s čokoládou rozlámanou na kousky a máslem.Za stálého míchání povaříme a rozpustíme dohladka.Směs přelijeme do větší misy a při pokojové teplotě ji necháme úplně vychladnout.Pak ji elektrickým šlehačem ušleháme na jemný nadýchaný krém.Krém můžeme obohatit vmícháním pomerančového likérů nabo koňaku.Krém je vhodný pro plnění košíčků např. ze sladkého máslového křehkého těsta můžeme uplatnit tuto náplň do receptu pro "Rozpustilé lanýžové košíčky".Když pro změnu teď použijeme bílou čokoládu (350 g) smetanu (300 ml) máslo (90 g), pomerančový likér a ještě navíc přidáme vanilkovou tresť (po 2 lžičkách), pak po naplnění do košíčků z téhož křehkého těsta vyrobíme další a velmi elegantní "Bílé lanýžové košíčky".
Žloutkový krém
Suroviny:140 g másla140 g práškového cukru2 žloutkypřípadně pudink z 1/4 litru mléka
Postup přípravy:Všechny suroviny v míse třeme do pěny.Směs můžeme nastavit pudinkem ze 1/4 litru mléka.U žloutkových krémů všeobecně platí: když přidáme trochu horké (ne vařící !) tekutiny do šlehaných vajec, vejce se zahřejí a po přidání většího množství tekutiny nebudou hrudkovatět.
Žloutkový krém strýce Vládi
Strýc Vláďa byl za první republiky prosperujícím cukrářem na Žižkově. Našel jsem v zápiscích z roku asi 1920 jeho žloutkový krém. Je zajímavý tím, že proti předešlému neobsahuje máslo, ono tenkrát holt nebylo.
Suroviny:100 g práškového cukru2 žloutky1/4 litru mlékavanilka
Postup přípravy:Všechny suroviny kromě mléka v míse třeme do pěny.Pak za šlehání opatrně nastavujeme plnotučným mlékem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME