VÁNOČNÍ PEČIVO Z TŘENÉHO TĚSTA
Třené těsto používáme hlavně na přípravu bábovek, bublanin, třených koláčů apod., které se o vánocích také mohou velmi uplatnit. Základní informace o třeném těstě, způsobu přípravy i pečení, včetně typického složení je uvedeno v úvodní kapitole DDK "Jak připravit těsta pro sladkosti". V této kapitole si však všimneme jen drobnějšího pečiva a řezů z třeného těsta, které je oblíbeno o Vánocích. Řezy z třeného těsta mohou být nejrůznějších tvarů, barev a ozdobeny polevami. Těsto děláme raději viskoznější. Roztíráme je na dobře vymazaný a posypaný pekáč. Upečeme ve vrstvě asi 2 cm vysoké a pak je po vychladnutí spojujeme zavařeninou, krémem a různě poléváme. Část těsta můžeme obarvit bretonem, nebo kakaem a získáme řezy dvojbarevné nebo mramorovité.
Základní recept pro třené těsto
Suroviny:240 g polohrubé mouky (můžeme nahradit hrubou)100 g pískového cukru120 g tuku2 vejce (žloutky důkladně oddělíme + bílek na sníh)12 lžíc mléka1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy:Suroviny necháme několik hodin v teplé místnosti.V nahřáté míse třeme tuk do hladka a přidáváme po lžících cukr a žloutky.Třeme asi 10 minut. Prosátou mouku rozdělíme na třetiny z toho dvě třetiny mouky přidáváme s mlékem po lžících za stálého tření do připravené žloutkové hmoty.Zbývající třetinu mouky dobře promísíme s práškem do pečiva a v mícháme do těsta spolu s tuhým sněhem.Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, naplníme těstem do 2/3 (zvětší objem).Těsto ve formě shrneme od středu ke krajům a hned zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C).Doba závisí na velikosti formy a to od půl hodiny až po hodinu a čtvrt.Konec pečení radějí zkusíme špejlí nebo jehlicí.
Pražské trojúhelníčky
Suroviny:100 g másla100 g práškového cukru100 g mandlí nebo ořechů100 g měkké čokolády6 vajec
Na krém60 g másla30 g práškového cukru2 vařené prolisované žloutky2 lžíce rumu
Postup přípravy:Máslo, cukr a žloutky pilně šleháme do zpěnění a přidáme čokoládu.Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do umíchané směsi přidáváme jednu lžici sněhu a jednu lžící mletých mandlí, až vše smícháme v těsto.Těsto rozetřeme na 1 cm silnou vrstvu na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu.Pečeme v mírně vyhřáté troubě, vychladlé pokapeme rumem a potřeme krémem.Krájíme na trojúhelníčky a zdobíme ořechem kešu nebo mandlí či půlkou vlašského ořechu.
Čínské čtverečky
Suroviny:70 g másla90 g práškového cukru70 g čokolády, nastrouhané90 g mletých loupaných mandlí35 g strouhanky4 vejce (žloutky a bílky oddělené)nastrouhaná kůra z poloviny citrónu5 tlučených hřebíčků5 tlučených zrnek nového koření1 lžička mleté skořice1 špetka jedlé sodyrybízová zavařenina
Na rumovou polevu:200 g práškového cukru2 lžíce rumu2 lžíce vařící vody
Postup přípravy:
Příprava rumové polevy:Uvedené suroviny mícháme v hrnečku asi 10 minut a je hotovo.
Příprava těsta a pečení:Máslo cukr a žloutky třeme asi 20 minut.Přidáme koření, čokoládu, mandle, strouhanku a tuhý sníh z bílků.Plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.Těsto rozetřeme na plech asi na tloušťku 1 cm a ihned pečeme v mírné troubě (170-180°C).Vychladlé potřeme rybízovou zavařeninou a přelijeme rumovou polevou.Dosušíme v otevřené troubě a pak krájíme na malé čtverečky.
Čokoládové tyčinky
Suroviny:70 g másla70 g práškového cukru4 vejcecitrónová kůra a šťáva1 1/2 housky nakrájené na kostky a namočené v mlécekondenzované kakaočokoládová poleva
Postup přípravy:Utřeme žloutky, máslo a cukr.Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme současně s namočenou houskou a citrónem do těsta.Těsto rozetřeme na 1,5 cm vrstvu na vymazaný a vysypaný plech a zvolna pečeme (180°C).Upečené a vychladlé těsto potřeme hustým kondenzovaným kakaem.Když povrch trochu oschne, polijeme ho čokoládovou polevou nebo bílým ledem a vytvoříme vroubkovaným nožem mramorování.Krájíme na tyčinky 1,5 cm široké a 3 až 4 cm dlouhé.
Zasněžená romance
Suroviny:100 g másla140 g práškového cukru140 g hrubé mouky2 žloutky2 celá vejce 4 bílky potřebujeme odložit na sníh150 g práškového cukru100 g mletých ořechůbrusinkový kompot
Postup přípravy:V misce šleháme celá vejce, žloutky, cukr, máslo a nakonec lehce vmícháme mouku.Těsto roztřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech na tloušťku asi 1,5 cm.Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C).Polovychladlé potřeme brusinkovým kompotem.Nahoru navršíme pěnu ušlehanou z bílků, cukru a ořechů.Vložíme zpět do prudké trouby (200-210°C) necháme jen pěnu krátce ošlehnouta pak krájíme na díly podle potřeby.Pěnu ušleháme ze 4 bílků s polovinou cukru; zbytek cukru zašleháváme po částech a nakonec vmícháme ořechy.
Majonézové řezy s pomerančem
Suroviny:100 g majonézy bez příchuti150 g práškového cukru300 g polohrubé mouky 1 citrón, kůra a šťávaasi 300 ml mléka1 prášek do pečiva2 menší pomeranče
Postup přípravy:Do majonézy vmícháme cukr, citrónovou kůru a šťávu.Po lžících vmícháváme mléko a asi 200 g mouky.Do zbytku mouky zamícháme prášek do pečiva a směs přidáme do těsta až nakonec.Plech vymažeme a vysypeme krupicí a vylijeme na něj těsto asi ve dvoucentimetrové vrstvěPečeme zvolna půl až tři čtvrtě hodiny při 180°C.Hotové pečivo potřeme citrónovým ledem, rozkrájíme na kostky a každou kostku ozdobíme plátkem pomeranče.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)