VÁNOČNÍ PEČIVO Z TŘENÉHO TĚSTA

Třené těsto používáme hlavně na přípravu bábovek, bublanin, třených koláčů apod., které se o vánocích také mohou velmi uplatnit. Základní informace o třeném těstě, způsobu přípravy i pečení, včetně typického složení je uvedeno v úvodní kapitole DDK "Jak připravit těsta pro sladkosti". V této kapitole si však všimneme jen drobnějšího pečiva a řezů z třeného těsta, které je oblíbeno o Vánocích. Řezy z třeného těsta mohou být nejrůznějších tvarů, barev a ozdobeny polevami. Těsto děláme raději viskoznější. Roztíráme je na dobře vymazaný a posypaný pekáč. Upečeme ve vrstvě asi 2 cm vysoké a pak je po vychladnutí spojujeme zavařeninou, krémem a různě poléváme. Část těsta můžeme obarvit bretonem, nebo kakaem a získáme řezy dvojbarevné nebo mramorovité.


Základní recept pro třené těsto
Suroviny:
  • 240 g polohrubé mouky (můžeme nahradit hrubou)
  • 100 g pískového cukru
  • 120 g tuku
  • 2 vejce (žloutky důkladně oddělíme + bílek na sníh)
  • 12 lžíc mléka
  • 1/2 prášku do pečiva

    Postup přípravy:
  • Suroviny necháme několik hodin v teplé místnosti.
  • V nahřáté míse třeme tuk do hladka a přidáváme po lžících cukr a žloutky.
  • Třeme asi 10 minut.
  • Prosátou mouku rozdělíme na třetiny z toho dvě třetiny mouky přidáváme s mlékem po lžících za stálého tření do připravené žloutkové hmoty.
  • Zbývající třetinu mouky dobře promísíme s práškem do pečiva a v mícháme do těsta spolu s tuhým sněhem.
  • Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, naplníme těstem do 2/3 (zvětší objem).
  • Těsto ve formě shrneme od středu ke krajům a hned zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C).
  • Doba závisí na velikosti formy a to od půl hodiny až po hodinu a čtvrt.
  • Konec pečení radějí zkusíme špejlí nebo jehlicí.

    Pražské trojúhelníčky
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mandlí nebo ořechů
  • 100 g měkké čokolády
  • 6 vajec
    Na krém
  • 60 g másla
  • 30 g práškového cukru
  • 2 vařené prolisované žloutky
  • 2 lžíce rumu

    Postup přípravy:
  • Máslo, cukr a žloutky pilně šleháme do zpěnění a přidáme čokoládu.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  • Do umíchané směsi přidáváme jednu lžici sněhu a jednu lžící mletých mandlí, až vše smícháme v těsto.
  • Těsto rozetřeme na 1 cm silnou vrstvu na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu.
  • Pečeme v mírně vyhřáté troubě, vychladlé pokapeme rumem a potřeme krémem.
  • Krájíme na trojúhelníčky a zdobíme ořechem kešu nebo mandlí či půlkou vlašského ořechu.

    Čínské čtverečky
    Suroviny:
  • 70 g másla
  • 90 g práškového cukru
  • 70 g čokolády, nastrouhané
  • 90 g mletých loupaných mandlí
  • 35 g strouhanky
  • 4 vejce (žloutky a bílky oddělené)
  • nastrouhaná kůra z poloviny citrónu
  • 5 tlučených hřebíčků
  • 5 tlučených zrnek nového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka jedlé sody
  • rybízová zavařenina
    Na rumovou polevu:
  • 200 g práškového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce vařící vody

    Postup přípravy:
    Příprava rumové polevy:
  • Uvedené suroviny mícháme v hrnečku asi 10 minut a je hotovo.
    Příprava těsta a pečení:
  • Máslo cukr a žloutky třeme asi 20 minut.
  • Přidáme koření, čokoládu, mandle, strouhanku a tuhý sníh z bílků.
  • Plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • Těsto rozetřeme na plech asi na tloušťku 1 cm a ihned pečeme v mírné troubě (170-180°C).
  • Vychladlé potřeme rybízovou zavařeninou a přelijeme rumovou polevou.
  • Dosušíme v otevřené troubě a pak krájíme na malé čtverečky.

    Čokoládové tyčinky
    Suroviny:
  • 70 g másla
  • 70 g práškového cukru
  • 4 vejce
  • citrónová kůra a šťáva
  • 1 1/2 housky nakrájené na kostky a namočené v mléce
  • kondenzované kakao
  • čokoládová poleva

    Postup přípravy:
  • Utřeme žloutky, máslo a cukr.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme současně s namočenou houskou a citrónem do těsta.
  • Těsto rozetřeme na 1,5 cm vrstvu na vymazaný a vysypaný plech a zvolna pečeme (180°C).
  • Upečené a vychladlé těsto potřeme hustým kondenzovaným kakaem.
  • Když povrch trochu oschne, polijeme ho čokoládovou polevou nebo bílým ledem a vytvoříme vroubkovaným nožem mramorování.
  • Krájíme na tyčinky 1,5 cm široké a 3 až 4 cm dlouhé.

    Zasněžená romance
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 140 g práškového cukru
  • 140 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 2 celá vejce
  • 4 bílky potřebujeme odložit na sníh
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • brusinkový kompot

    Postup přípravy:
  • V misce šleháme celá vejce, žloutky, cukr, máslo a nakonec lehce vmícháme mouku.
  • Těsto roztřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech na tloušťku asi 1,5 cm.
  • Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C).
  • Polovychladlé potřeme brusinkovým kompotem.
  • Nahoru navršíme pěnu ušlehanou z bílků, cukru a ořechů.
  • Vložíme zpět do prudké trouby (200-210°C) necháme jen pěnu krátce ošlehnouta pak krájíme na díly podle potřeby.
  • Pěnu ušleháme ze 4 bílků s polovinou cukru; zbytek cukru zašleháváme po částech a nakonec vmícháme ořechy.

    Majonézové řezy s pomerančem
    Suroviny:
  • 100 g majonézy bez příchuti
  • 150 g práškového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 citrón, kůra a šťáva
  • asi 300 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 menší pomeranče

    Postup přípravy:
  • Do majonézy vmícháme cukr, citrónovou kůru a šťávu.
  • Po lžících vmícháváme mléko a asi 200 g mouky.
  • Do zbytku mouky zamícháme prášek do pečiva a směs přidáme do těsta až nakonec.
  • Plech vymažeme a vysypeme krupicí a vylijeme na něj těsto asi ve dvoucentimetrové vrstvě
  • Pečeme zvolna půl až tři čtvrtě hodiny při 180°C.
  • Hotové pečivo potřeme citrónovým ledem, rozkrájíme na kostky a každou kostku ozdobíme plátkem pomeranče.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]