VÁNOČNÍ PEČIVO Z PERNÍKU
Perníkových těst je několik. Z jednoho těsta, s hustotou asi jako na lívance, můžeme péci litý perník a pak krájet na řezy a z druhého těsta můžeme po rozválení vypichovat drobné perníčky formičkami různých tvarů. Používáme hladkou mouku několikrát prosátou a vejce přidáváme pro lepší soudržnost. Pečeme ve středně vyhráté troubě (180 - 190°C), aby těsto hezky nabylo. Drobné perníky jsou chutné až po uležení - tak za 10 až 14 dní.
medový perníčekVšechno o perníčkách a jejich historii, zdobení, způsobu přípravy a zdobení a včetně receptů na různá těsta a to od šikovných paní najdeme na poučné stránce "Perníky" (nebo klikni na obrázek).
Zdobení:
Perníky zdobíme buď jen bílou polevou, ale některé i barevně. Pokud zdobíme barevně rozmícháme si do několika misek v troše vody cukrářské potravinářské barvy "breton". Pokud nám poleva přidáním barvy zřídne, přidáme trošku práškového cukru. Přebytek barvy můžeme uschovat do malé sklenička a dát do ledničky do druhého dne. Polevou zdobíme perníčky pomocí kornoutků z máslového papíru nebo mikrotenových sáčku, kterým ustřihneme malý růžek a naplníme bílou polevou.

Základní bílková poleva na zdobení perníčků
Suroviny:
  • 1 bílek
  • 150 - 180 g práškového cukru
  • pár kapek octa
  • jedna lžička škrobu (maizena, solamyl aj.)

    Postup přípravy:
  • V míse třeme bílek s práškovým třikrát prosátým cukrem.
  • Přidáme pár kapek citrónu a nakonec dáme lžičku škrobu. Třeme tak dlouho až je poleva hustá, aby se s ní dalo zdobit výše uvedeným způsobem.
  • (Poznámka" Podobné polevy na zdobení perníků jsou uvedeny na samostané stránce "Polevy, náplně a nádivky".)

    Základní recept pro litý perník
    Suroviny:
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g práškového cukru
  • 10 lžíc medu
  • 50 g tuku
  • 1 vejce
  • 10 lžíc černé kávy nebo mléka

    Postup přípravy:
  • Do mísy nasypeme sypké přísady a prášek do perníku.
  • V hrnečku zvlažíme mléko a rozpustíme v něm tuk a med.
  • Směs zamícháme postupně s moukou a vejcem na těsto husté asi jako na lívance.
  • Těstem naplníme vymazanou a moukou vysypanou formu.
  • Pečeme při středně vyhřáté troubě (180 - 190 °C).
  • Asi za půl hodiny zkusíme špejlí, je-li těsto upečené.
  • Hotové nakrájíme na řezy různých tvarů a pak můžeme ještě potřít marmeládou a nebo jen ozdobit bílkovou polevou.

    Základní recept pro drobné perníčky
    Suroviny:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g práškového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 - 2 lžíce mléka
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku

    Postup přípravy:
  • Sypké přísady prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek.
  • Do důlku rozbijeme vejce a přidáme rozpuštěný med a mléko.
  • Vypracujeme tuhé těsto a necháme přes noc odpočinout.
  • Asi po 12 hodinách vyválíme placku, vypichujeme tvary a necháme je zase několik hodin odpočinout.
  • Před pečením potíráme vejcem a v prudké troubě pečeme.
  • Hotové zdobíme polevami, mandlemi a ořechy, popřípadě různými bonbónky nebo šlehanými bílky s cukrem obarveným cukrářským barvivem - "bretonem".
  • Z těsta můžeme vypíchat různé vánoční symboly a tvary, které ozdobíme bílkovou polevou

    Vánoční perníčky od bábinky
    Suroviny:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g práškového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 kávové lžičky sody na pečení
  • 2 lžičky mletého koření (směsi dle obliby: hřebíček, badyán, skořice, nové koření, fenykl, anýz)

    Postup přípravy:
  • Sypké přísady prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek.
  • Do důlku rozbijeme vejce a přidáme rozpuštěný med a mléko.
  • Vypracujeme tuhé těsto, vložíme do mikrotenového sáčku a necháme do druhého dne odpočinout.
  • Asi po 12 hodinách vyválíme placku, vypichujeme tvary s vánoční symbolikou.
  • Jednotlivé tvary přeneseme na mírné ohřátý a namazaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě.
  • Zdobíme jako v předchozím případě - polevami, mandlemi a ořechy aj.

    Výborné perníčky od tety Maři
    (Ze zápisníku Marie Pancnerové, Osvětimany, 1921)
    Suroviny:
  • 250 g medu
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 žloutky
  • 10 g spěšné soli neboli amonia
  • 8 hřebíčků roztlučeme
  • 1/2 lžičky tlučeného nového koření
  • 1 lžíce tlučeného anýzu
  • 1 lžíci mleté skořice
  • citrónovou kůru
  • žitná mouka podle potřeby

    Postup přípravy:
  • Rozvaříme med s cukrem a se 2 lžícemi vody.
  • Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme moukou v množství, aby těsto bylo tužší - vhodné na rozválení na plát.
  • Těsto necháme přikryté 3 hodiny, pak do těsta zapracujeme žloutky a ostatní ingredience. (Místo spěšné soli můžeme použít kypřící prášek.)
  • Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout.
  • Pak rozválíme na 3/4 cm silný plát a vykrajujeme tvary (obdélníčky, kolečka aj.).
  • Pečeme v dosti horké troubě.
  • Upečené a chladné můžeme potřít citrónovým ledem.

    Perníkové řezy s ořechy
    Suroviny:
  • 150 g hrubě sekaných ořechů
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce medu
  • 250 ml mléka

    Postup přípravy:
  • Vlažné mléko nalijeme do mísy, přidáme cukr, vejce, skořici, kakao, olej a med.
  • Promícháme a nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku a hrubě sekané ořechy.
  • Pekáč vymastíme, vysypeme moukou, testo do něj rozetřeme a pečeme v mírně (180°C) rozehřáté troubě.
  • Upečené těsto tence potřeme meruňkovou zavařenou a polijeme žloutkovým krémem.

    Perník na stromeček
    Suroviny:
  • 350 g hladké mouky
  • 50 g medu
  • 160 g cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 žloutek
  • strouhaná citrónová kůra
  • strouhaná pomerančová kůra
  • 1 lžička tlučeného hřebíčku, mleté skořice a tlučeného nového koření
  • 1 balíček prášku do perníku

    Postup přípravy:
  • Z dobře vypracovaného a vyváleného těsta do placky vykrajujeme různé tvary k zavěšení na stromeček.
  • Naskládáme je na plech vyložený alobalem, který je pomaštěný a posypaný moukou.
  • Přes noc ponecháme na plechu odpočinout až druhý den pečeme v mírné troubě dorůžova.
  • Hotové tvary poléváme polevou a ještě do vlhké polevy zapícháme ozdoby z kandovaného ovoce a různých druhů ořechů, mandlí aj.
  • Některé tvary (srdíčka, košíčky, hříbečky) slepujeme zavařeninou nebo čokoládovou polevou aby, byly na stromečku z obou stran stejné.
    Kamilka pekla na Vánoce perníčky a moc se jí líbily a dětem chutnaly. Tak mně nový recept poslala a k tomu připojila následující doporučení: "Posílám jeden recept na výborné perníky, včera jsme je dělali i zdobili, jsou pěkné, hezky nafouklé. Jsou ze speciálního vánočního čísla "Receptáře", který letos vyšel. Poleva je pěkná, drží dobře díky solamylu. Cukr se má třikrát přesít (?) - a dnes už vím proč! (Aby se při zdobení nezacpávala hubička.)
    Voňavé perníčky z "Receptáře" - od Kamilky
    (Recept z časopisu "Receptář speciál - Vánoce s receptářem", 2005)
    Suroviny:
  • 4 vejce do těsta + 1 vejce na potření
  • 250 g mletého cukru
  • 50 g rozehřátého tuku
  • 100 g tekutého medu
  • 650 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • koření: anýz, hřebíček, skořice, badyán, fenykl, nové koření
    Na polevu:
  • 250g moučkového cukru, třikrát prosátého (!)
  • 1 bílek
  • 1 lžička solamylu

    Postup přípravy:
  • Vajíčka rozmícháme v míse, přidáme jednu lžíci skořice, cukr a rozehřátý tuk.
  • Vmícháme vláčný med a dochutíme kořením.
  • Sodu smícháme s moukou a vypracujeme ze surovin těsto, můžeme přidat i kakao.
  • Necháme odpočinout aspoň jeden den a pak pečeme při 220° C.
  • Ještě horké perníčky pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
    Příprava polevy:
    Smícháme v míse bílek s cukrem, později přidáme solamyl a lžíci vody.
  • Mícháme dokud směs nezhoustne.
    Panforte di Siena je italský vyhlášený perník z medu a oříšků. Je zde vánoční specialitou a prodává se v ozdobných krabicích nakrájený na teňoučké řezy.
    Panforte di Siena NOVÉ
    (Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers", Columbus Praha, 2000)

    Panforte di SienaSuroviny:
  • 125 g loupaných mandlí
  • 125 g lískových oříšků
  • 90 g nasekané míchané citrónové kůry
  • 60 g sušených meruněk
  • 60 g ananasu obaleného v cukru
  • nastrouhaná kůra z jednoho velkého pomeranče
  • 60 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 125 g moučkového cukru
  • 175 g medu
  • moučkový cukr na posypání

    Postup přípravy:
  • Na grilu či suché pánvi opražíme mandle dohněda a vložíme do mísy.
  • Lískové oříšky opražíme až slupky začnou praskat, nasypeme je do utěrky a třením zbavíme slupek.
  • Pak je nakrájíme nahrubo a přidáme do mísy k mandlím spolu s nasekanou citrusovou kůrou.
  • Meruňky a ananas najemno nakrájíme, přidáme také do mísy s oříšky s pomerančovou kůrou a vše dobře promícháme.
  • Mouku smícháme s kakaem a skořicí, přidáme do mísy a promícháme
  • Dortovou formu nebo zapékací mísu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem.
  • Do kastrolu dáme med a cukr, zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a pak zlehka asi 5 minut povaříme, dokud směs nezhoustne a nezačne být tmavohnědá od karamelu.
  • Rychle směs přidáme k oříškové směsi v míse a opět důkladně promícháme.
  • Hmotu přemístíme do dortové formy a povrch uhladíme spodní stranou lžíce.
  • Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150°C po dobu jedné hodiny.
  • Vyndáme z trouby a opatrně sloupneme pečící papír.
  • Před podáváním hustě posypeme moučkovým cukrem a podáváme nakrájené na tenké plátky jako v Itálii.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]