VÁNOČNÍ PEČIVO Z PERNÍKU
Perníkových těst je několik. Z jednoho těsta, s hustotou asi jako na lívance, můžeme péci litý perník a pak krájet na řezy a z druhého těsta můžeme po rozválení vypichovat drobné perníčky formičkami různých tvarů. Používáme hladkou mouku několikrát prosátou a vejce přidáváme pro lepší soudržnost. Pečeme ve středně vyhráté troubě (180 - 190°C), aby těsto hezky nabylo. Drobné perníky jsou chutné až po uležení - tak za 10 až 14 dní.
Všechno o perníčkách a jejich historii, zdobení, způsobu přípravy a zdobení a včetně receptů na různá těsta a to od šikovných paní najdeme na poučné stránce "Perníky" (nebo klikni na obrázek).
Zdobení:
Perníky zdobíme buď jen bílou polevou, ale některé i barevně. Pokud zdobíme barevně rozmícháme si do několika misek v troše vody cukrářské potravinářské barvy "breton". Pokud nám poleva přidáním barvy zřídne, přidáme trošku práškového cukru. Přebytek barvy můžeme uschovat do malé sklenička a dát do ledničky do druhého dne. Polevou zdobíme perníčky pomocí kornoutků z máslového papíru nebo mikrotenových sáčku, kterým ustřihneme malý růžek a naplníme bílou polevou.
Základní bílková poleva na zdobení perníčků
Suroviny:1 bílek150 - 180 g práškového cukru pár kapek octajedna lžička škrobu (maizena, solamyl aj.)
Postup přípravy:V míse třeme bílek s práškovým třikrát prosátým cukrem.Přidáme pár kapek citrónu a nakonec dáme lžičku škrobu. Třeme tak dlouho až je poleva hustá, aby se s ní dalo zdobit výše uvedeným způsobem.(Poznámka" Podobné polevy na zdobení perníků jsou uvedeny na samostané stránce "Polevy, náplně a nádivky".)
Základní recept pro litý perník
Suroviny:500 g hladké mouky200 g práškového cukru10 lžíc medu 50 g tuku1 vejce 10 lžíc černé kávy nebo mléka
Postup přípravy:Do mísy nasypeme sypké přísady a prášek do perníku.V hrnečku zvlažíme mléko a rozpustíme v něm tuk a med. Směs zamícháme postupně s moukou a vejcem na těsto husté asi jako na lívance.Těstem naplníme vymazanou a moukou vysypanou formu. Pečeme při středně vyhřáté troubě (180 - 190 °C).Asi za půl hodiny zkusíme špejlí, je-li těsto upečené.Hotové nakrájíme na řezy různých tvarů a pak můžeme ještě potřít marmeládou a nebo jen ozdobit bílkovou polevou.
Základní recept pro drobné perníčky
Suroviny:500 g hladké mouky250 g práškového cukru2 vejce
2 lžíce medu1 - 2 lžíce mléka1 balíček kypřícího prášku do perníku
Postup přípravy:Sypké přísady prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek.Do důlku rozbijeme vejce a přidáme rozpuštěný med a mléko.Vypracujeme tuhé těsto a necháme přes noc odpočinout.Asi po 12 hodinách vyválíme placku, vypichujeme tvary a necháme je zase několik hodin odpočinout. Před pečením potíráme vejcem a v prudké troubě pečeme.Hotové zdobíme polevami, mandlemi a ořechy, popřípadě různými bonbónky nebo šlehanými bílky s cukrem obarveným cukrářským barvivem - "bretonem". Z těsta můžeme vypíchat různé vánoční symboly a tvary, které ozdobíme bílkovou polevou
Vánoční perníčky od bábinky
Suroviny:500 g hladké mouky250 g práškového cukru2 vejce2 lžíce medu1 lžíce rumu1/2 kávové lžičky sody na pečení2 lžičky mletého koření (směsi dle obliby: hřebíček, badyán, skořice, nové koření, fenykl, anýz)
Postup přípravy:Sypké přísady prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek.Do důlku rozbijeme vejce a přidáme rozpuštěný med a mléko.Vypracujeme tuhé těsto, vložíme do mikrotenového sáčku a necháme do druhého dne odpočinout.Asi po 12 hodinách vyválíme placku, vypichujeme tvary s vánoční symbolikou. Jednotlivé tvary přeneseme na mírné ohřátý a namazaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě.Zdobíme jako v předchozím případě - polevami, mandlemi a ořechy aj.
Výborné perníčky od tety Maři
(Ze zápisníku Marie Pancnerové, Osvětimany, 1921)
Suroviny:250 g medu150 g práškového cukru2 lžíce vody2 žloutky10 g spěšné soli neboli amonia8 hřebíčků roztlučeme1/2 lžičky tlučeného nového koření1 lžíce tlučeného anýzu1 lžíci mleté skořicecitrónovou kůru žitná mouka podle potřeby
Postup přípravy:Rozvaříme med s cukrem a se 2 lžícemi vody.Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme moukou v množství, aby těsto bylo tužší - vhodné na rozválení na plát.Těsto necháme přikryté 3 hodiny, pak do těsta zapracujeme žloutky a ostatní ingredience. (Místo spěšné soli můžeme použít kypřící prášek.)Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout.Pak rozválíme na 3/4 cm silný plát a vykrajujeme tvary (obdélníčky, kolečka aj.).Pečeme v dosti horké troubě.Upečené a chladné můžeme potřít citrónovým ledem.
Perníkové řezy s ořechy
Suroviny:
150 g hrubě sekaných ořechů150 g polohrubé mouky150 g práškového cukru1 vejce1 prášek do perníku1 lžička skořice1 lžička kakaa1 lžíce oleje1 lžíce medu250 ml mléka
Postup přípravy:Vlažné mléko nalijeme do mísy, přidáme cukr, vejce, skořici, kakao, olej a med.Promícháme a nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku a hrubě sekané ořechy.Pekáč vymastíme, vysypeme moukou, testo do něj rozetřeme a pečeme v mírně (180°C) rozehřáté troubě.Upečené těsto tence potřeme meruňkovou zavařenou a polijeme žloutkovým krémem.
Perník na stromeček
Suroviny:350 g hladké mouky50 g medu160 g cukru2 celá vejce1 žloutekstrouhaná citrónová kůrastrouhaná pomerančová kůra1 lžička tlučeného hřebíčku, mleté skořice a tlučeného nového koření1 balíček prášku do perníku
Postup přípravy:Z dobře vypracovaného a vyváleného těsta do placky vykrajujeme různé tvary k zavěšení na stromeček.Naskládáme je na plech vyložený alobalem, který je pomaštěný a posypaný moukou.Přes noc ponecháme na plechu odpočinout až druhý den pečeme v mírné troubě dorůžova.Hotové tvary poléváme polevou a ještě do vlhké polevy zapícháme ozdoby z kandovaného ovoce a různých druhů ořechů, mandlí aj.Některé tvary (srdíčka, košíčky, hříbečky) slepujeme zavařeninou nebo čokoládovou polevou aby, byly na stromečku z obou stran stejné.Kamilka pekla na Vánoce perníčky a moc se jí líbily a dětem chutnaly. Tak mně nový recept poslala a k tomu připojila následující doporučení: "Posílám jeden recept na výborné perníky, včera jsme je dělali i zdobili, jsou pěkné, hezky nafouklé. Jsou ze speciálního vánočního čísla "Receptáře", který letos vyšel. Poleva je pěkná, drží dobře díky solamylu. Cukr se má třikrát přesít (?) - a dnes už vím proč! (Aby se při zdobení nezacpávala hubička.)
Voňavé perníčky z "Receptáře" - od Kamilky
(Recept z časopisu "Receptář speciál - Vánoce s receptářem", 2005)
Suroviny:4 vejce do těsta + 1 vejce na potření250 g mletého cukru50 g rozehřátého tuku100 g tekutého medu650 g hladké mouky1 lžička jedlé sodykoření: anýz, hřebíček, skořice, badyán, fenykl, nové koření
Na polevu:250g moučkového cukru, třikrát prosátého (!)1 bílek1 lžička solamylu
Postup přípravy:Vajíčka rozmícháme v míse, přidáme jednu lžíci skořice, cukr a rozehřátý tuk.Vmícháme vláčný med a dochutíme kořením.Sodu smícháme s moukou a vypracujeme ze surovin těsto, můžeme přidat i kakao.Necháme odpočinout aspoň jeden den a pak pečeme při 220° C.Ještě horké perníčky pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
Příprava polevy:
Smícháme v míse bílek s cukrem, později přidáme solamyl a lžíci vody.Mícháme dokud směs nezhoustne.
Panforte di Siena je italský vyhlášený perník z medu a oříšků. Je zde vánoční specialitou a prodává se v ozdobných krabicích nakrájený na teňoučké řezy.
Panforte di Siena NOVÉ
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers", Columbus Praha, 2000)
Suroviny:125 g loupaných mandlí125 g lískových oříšků90 g nasekané míchané citrónové kůry60 g sušených meruněk60 g ananasu obaleného v cukrunastrouhaná kůra z jednoho velkého pomeranče60 g hladké mouky2 lžíce kakaového prášku2 lžíce mleté skořice125 g moučkového cukru175 g medumoučkový cukr na posypání
Postup přípravy:Na grilu či suché pánvi opražíme mandle dohněda a vložíme do mísy. Lískové oříšky opražíme až slupky začnou praskat, nasypeme je do utěrky a třením zbavíme slupek.Pak je nakrájíme nahrubo a přidáme do mísy k mandlím spolu s nasekanou citrusovou kůrou.Meruňky a ananas najemno nakrájíme, přidáme také do mísy s oříšky s pomerančovou kůrou a vše dobře promícháme.Mouku smícháme s kakaem a skořicí, přidáme do mísy a promíchámeDortovou formu nebo zapékací mísu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem.Do kastrolu dáme med a cukr, zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a pak zlehka asi 5 minut povaříme, dokud směs nezhoustne a nezačne být tmavohnědá od karamelu.Rychle směs přidáme k oříškové směsi v míse a opět důkladně promícháme.Hmotu přemístíme do dortové formy a povrch uhladíme spodní stranou lžíce.Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150°C po dobu jedné hodiny.Vyndáme z trouby a opatrně sloupneme pečící papír.Před podáváním hustě posypeme moučkovým cukrem a podáváme nakrájené na tenké plátky jako v Itálii.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)