Reveňový rýžový nákyp
(Oldřich Dufek:" Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 67, Svépomoc Praha, 1989, česká kuchyně)Reveň vlnitá, reveň rebarbora, "Rheum rhabarbarum"- se záhy z jara (již v květnu) objevuje na našich zahrádkách i na domácím trhu. Toho je nutno využít neboť pak se sklízí až na podzim na jižní polokouli (září-říjen). Reveň patří k nejranějším zeleninám. Jakmile rozmrzne půda, okamžitě vyžene masité řapíky. Listy se nepožívají, jsou jedovaté, neboť obsahují jedovaté látky, včetně kyseliny šťavelové, která je nefrotoxická a další žíravé kyseliny. Je to zelenina používaná jako ovoce, připravují se z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. V následujícím příspěvku uvádím recept na jednoduchý rýžový nákyp. Obecně při vaření reveně nepoužíváme hliníkové nádobí, protože tento kov reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou (2-2,5% z celkové kyselosti) a ostatními složkami reveňové šťávy. Syrová a vařená reveň se také dobře zmrazuje. Reveň má dále velký obsah jablečné a citrónové kyseliny, jen malý obsah vitaminu C. Na druhou stranu je to výborný zdroj vitaminů skupiny B. Má mnoho "niacinu" dobrého pro krevní oběh a energii buněk, kyseliny pantotenové důležitou pro zdravou pokožku, vlasy a jako zdroj vitality a kyseliny listové pro krvetvorbu a posílení nervové soustavy. Je velmi bohatá na vápník, látku nezbytnou pro stavbu kostí. Dále obsahuje mangan a draslík, který podporuje vylučování vody z těla. V neposlední řadě je tu hodně vlákniny, která zbavuje organismus jedů a odstraňuje zácpu. Opatrně ji konzumujeme (!), pokud máme problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku a při náchylností k průjmu. Není vhodná pro lidi trpící onemocněním ledvin a dnou !
Suroviny: 600 g reveně (rebarbory) oloupané a nakrájené na kratší kousky1 šálek cukru1 šálek vody1,5 šálku rýže4 šálky mlékašpetka soli4 lžíce másla4 vejce100 g dětských piškotů
Postup přípravy:Kousky oloupané a nakrájené reveně zalijeme vodou, osladíme cukrem a vložíme na 10 minut do vroucí vody, pak vyjmeme a scedíme.Dobře propláchnutou rýži necháme okapat, zalijeme mlékem, přidáme jednu lžící másla, sůl a uvedeme do varu.Pak plamen zmírníme a rýži necháme zvolna dusit doměkka.Občas rýži promícháme neboť dbáme, aby se nepřichytila ke dnu nádoby.Potom polovinu uvařené rýže rozprostřeme po dně máslem vymazaného pekáčku.Na vrstvu rýže stejnoměrně rozložíme připravenou reveň.Vše pokryjeme další vrstvou rýže a povrch posypeme rozdrcenými piškoty a poklademe vločkami zbývajícího másla.Vložíme do mírně vyhřáté trouby, zapečemeIhned podáváme.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)