Hruškový nákyp z veky
(Z časopisu "Apetit", září 2007, česká kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:8 krajíců veky nebo bílého toastového chleba250 ml mléka100 g moučkového cukru se skořicí3 vejce, žloutky a bílky zvlášť600 g oloupaných hrušek, na menší kostky1 lžička másla nebo olejestrouhanka na vysypání formy
Postup přípravy:Troubu předehřejeme na 190 °C (horkovzdušnou na 170°C).Zapékací nebo nákypovou formu či malý pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, přebytek strouhanky vyklepeme.Krajíce veky (toastového chleba) natrháme na kousky a v míse zalijeme vlažným mlékem.Necháme aspoň 10 minut stát, aby se chléb rozmáčel, pak ho zpracujeme na husté těsto.Žloutky smícháme s cukrem, přidáme rozmáčený chléb a kostky hrušek.Dobře promícháme, aby byly kousky ovoce v těstě stejnoměrně rozptýlené.Z bílků ušleháme tuhý sníh, přesuneme ho na těsto ve formě a stěrkou nebo lžící opatrně, ale stejnoměrně zamícháme sníh do těsta.Pečeme asi 40 minut, až bude povrch zlatohnědý.Necháme chvíli vychladnout a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)