Derelye - maďarské plněné těstoviny
(Anikó Gergely: "Culinaria Hungary", Nakladatelství Könenmann, Cologne 1999, maďarská kuchyně)Maďarské plněné těstovinové taštičky - se nazývají "derelye" a od nepaměti zaujímají v maďarské kuchyni významné místo. Jejich důležitost dokresluje maďarské rčení: "Derelye - magyar ember ereje", volně přeloženo znamená "Dereley dávají Maďarům sílu". Oblíbenou náplní jsou povidla ("Szilvalekváros derelye") místně nazývané "Barátfüle" - neboli "uši mnicha", dále sladká tvarohová směs ("Túrós derelye"), a v polévce se zase s oblibou podávají taštičky plněné mletým uvařeným hovězím jazykem ("Tüdos táska"). Tato jídla vždy byla oblíbená během čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi.
Szilvalekváros dereley - Barátfüle
Suroviny:
Na těsto:400 g (3 1/2 šálku) mouky2 vejcešpetka soli
Na náplň:250 g povidel1 vaječný bílek
Na podávání:100 g (1 3/4 šálku) strouhanky100 g (6 1/2 šálku) másladrcená skořice a cukr
Postup přípravy:Na pracovní desce obvyklým způsobem uhněteme rukama směs mouky, vajíček a soli, až je hladké, elastické a tuhé tak, jak má správné nudlové těsto být.Z těsta vytvoříme kouli a necháme je odpočívat 30-60 minut zakryté vlhkým plátnem.Odpočinuté těsto vyválíme na pracovním stole na tenký plát.Pracujeme rychle, aby těsto příliš nevyschlo!Polovinu plátu těsta zakryjeme plátnem (kuchyňskou utěrkou či ubrusem) a na druhou odkrytou polovinu lžičkou v pravidelných intervalech dávkujeme povidla do přiměřeně velkých hromádek od sebe vzdálených asi 4 cm. V hrnečku smícháme 1-2 lžičky vody s vaječným bílkem a rozšleháme směs vidličkou.Bílkovou směsí potřeme volné těsto mezi hromádkami povidel.Z přikryté poloviny plátu sejmeme plátno a tímto plátem přeložíme hromádky povidel rozmístěné na druhé polovině těsta ( - jako když zavřeme knihu).Těsto vrchního plátu pevně přitlačujeme mezi kopečkami povidel, aby se v tomto místě těsta dobře spojila.Pak nožem, sekáčkem nebo rádlem oddělíme jednotlivé čtverce těsta s náplní na samostané povidlové taštičky - "derelye".Ty vaříme ve vroucí vodě v nezakrytém hrnci asi 8-10 minut.Mezitím osmahneme na másle strouhanku dozlatova.Když jsou taštičky uvařené, přemístíme po odkapání na děrované naběračce do pánve s osmahnutou strouhankou.Pánví pečlivě třeseme (nemícháme!), aby strouhanka zcela obalila celý objem taštiček.Dereley podáváme horké a posypané směsí cukru a skořice.
Tútós dereley - taštičky s tvarohovou náplní
Suroviny:
Na těsto:400 g (3 1/2 šálku) mouky2 vejcešpetka soli
Na náplň:250 g polotučného tvarohu5 lžíc práškového cukru1/2 lžičky vanilkového extraktu1/2 lžičky strouhané citrónové kůry1 žloutek1-2 lžíce krupice (podle potřeby)
Na podávání:100 g (1 3/4 šálku) strouhanky100 g (6 1/2 šálku) másladrcená skořice a cukr
Postup přípravy: Připravíme těsto a vyválíme plát podle návodu uvedené v předcházejícím receptu "Szilvalekváros derelye (viz výše)a v postupu pouze nahradíme švestková povidla tvarohovou náplníTvarohovou náplň připravíme smícháním uvedených suroviny a případně přídavku krupice (semoliny), pokud se nám zdá náplň příliš řídká.Přidáme 1 nebo 2 lžíce krupice až získáme správnou konzistenci.V plnění a přípravě taštiček pokračujeme stejným způsobem jako v předchozím receptu.Taštičky můžeme rovněž obalit v osmažené strouhance a případně je jen polijeme máslem a ochutíme cukrem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)