Nudle s tvarohovou nádivkou v těstě - Vargabéles

(Arnikó Gergely: "Culinaria Hungaria", str. 152, Culinaria Könemann, Cologne 1999, maďarská kuchyně)
Vargabéles - je dezert, který byl objeven klausenburgským hospodským jménem Varga a odtud i jeho maďarský název. Jeho příprava je snadná zejména tehdy, když nemusíme dělat nudle ani těsto. Například můžeme použít zbytek těsta po pečení taženého štrůdlu - odtrhané okraje po vytažení nebo koupit k tomu listové těsto. Elék Magyára doporučuje zabalit nádivku s nudlí a tvarohu do křehkého těsta. Z těstovin si vybereme širší nudle (např. "Bábiččiny nudle"), nebo vybereme italské typu "tagliattele", také nazývané "fettuccine", které řadíme mezi druhy široké od 0,7 cm do 4 cm, jsou dostatečně dlouhé, ploché a mají rovné nebo vroubkované okraje.
Suroviny:
  • 400 g širokých nudlí
  • sůl
  • 150 g (2/3 šálku) másla
  • 4 vejce
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 100 g (1 šálek) moučkového cukru
  • 500 g (2 šálky) měkkého tvarohu
  • 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 100 g (3/4 šálku) rozinek
  • 500 ml (2 šálky) kyselé smetany
  • 6 plátů štrůdlového těsta
  • 50 g (1 šálek) strouhanky
  • vanilkový nebo moučkový cukr na posypání

    Postup přípravy:
  • Těstoviny uvaříme ve slané vodě "al dente",.
  • Scedíme a omastíme 40 g (2 1/2 šálku) rozpuštěného másla.
  • Rozšleháme žloutky s vanilkovým a moučkovým cukrem do krémovité konzistence.
  • Tvaroh propasírujeme přes síto nebo rozmačkáme jinak, vmícháme kůru z citrónu, žloutkovou směs, rozinky a kyselou smetanu.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh a pak ho opatrně a zlehounka vmícháme do tvarohové směsi.
  • Nakonec vmícháme i uvařené těstoviny.
  • Vymastíme středně velký, ale hluboký plech na pečení.
  • Na dno položíme tři vrstvy taženého štrudlového těsta, při čemž každou vrstvu jsme namazali rozpuštěným máslem (aby listovala) a položené těsto posypeme vrstvou strouhanky.
  • Do takto připraveného podkladu nalijeme tvarohovo-nudlovou směs a nahoru položíme máslem namazaný plát závinového těsta.
  • Povrch hojně otečkujeme máslem, vložíme do předehřáté středně horké (180-220°C) trouby a asi během 30 minut upečeme dozlatova.
  • Hotový moučník vyjmeme z trouby a necháme mírně zchládnout 10 minut.
  • Ostrým nožem nakrájíme čtverce asi 10 x 10 cm, posypeme směsí vanilkového a moučkového cukru a teplé podáváme.

    Tvarovo-nudlovou nádivku můžeme zabalit i do křehkého těsta připraveného z 250 g mouky. 150 g másla, 1 žloutku a 1 lžíce cukru; suroviny smícháme a dobře propracujeme, pak rozdělíme na dva díly. Jeden díl vyválíme, položíme na máslem potřený plech, pokryjeme nádivkou a přikryjeme druhým dílem vyváleného křehkého těsta. Povrch potřeme žloutkem, upečeme a posypeme vanilkovým cukrem.

    Odkazy na související recepty v DDK:
  • Základní těsto na tažený štrúdl

    Další literatura:
  • Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", Pannonia Budapešť, 1960

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]