Nudlový nákyp s jablky
(J. Břízová, Juliana Fialová aj.: Vaříme zdravě, chutně a hospodárně", str. 438, SZdN Praha, 1928, česká kuchyně)
Suroviny:200 g širokých nudlí650 ml mlékasůl70 g másla70 g cukru3 vejce (3 žloutky a 3 bílky)vanilka (vanilkový cukr)500 g jablek, pokrájené
Postup přípravy:Mléko osolíme a uvedeme do varu, přisypeme nudle a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až vše zhoustne.Zatím co nudle chladnou, utřeme tuk s cukrem a žloutky do pěny, přidáme vychladlé nudle, vanilku (vanilkový cukr) a z bílků tuhý sníh. Vrstvu nákypu dáme do vymazané formy nebo pekáčku, poklademe pokrájenými jablky, na ně rozetřeme druhou vrstvu nákypu.Povrch pokapeme máslem a nákyp pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) 30-45 minut.Podáváme pocukrovaný.
Varianty:
Nudlový nákyp třešňový s oříšky: Připravujeme stejně, při zamíchávání sněhu přidáme hrst ustrouhaných oříšků.Nákyp proložíme 500 g vypeckovaných třešní
Nudlový nákyp s tvarohemPřipravujeme stejně, místo jablek jej však proložíme asi 500 g dobrého umíchaného tvarohu.Viz také samostatný předpis v DDK >>ZDE (klikni).
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)