Zmrzlinový čokoládový koláč dle Mary Berry
(Zlatá kniha Mary Berry - Dezerty a cukroví, str. 239, Nakladatelství Slovart, Praha 1992)

Suroviny:
  • 120 g dietních sucharů rozdrcených najemno
  • 60 g jader vlašských ořechů, jemně nasekaných
  • 60 g přírodního třtinového hnědého cukru
  • 90 g změklého másla
  • 600 ml vanilkové zmrzliny (koupíme hotovou)
  • 175 g pískového cukru
  • 45 g kakaového prášku
  • 450 ml čokolády na šlehání
  • 600 ml čokoládové nebo kávové zmrzliny (koupíme hotovou)
  • čokoládové hobliny na ozdobu

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 200°C (plyn stupeň 6).
  • V nízké zapékací misce rukama propracujeme směs drcených sucharů, ořechů, přírodního cukru a 75 g másla.
  • Směs přitlačíme ke dnu a ke stěnám zapékací misky a spečeme v troubě během 8 minut.
  • Tak vytvoříme podklad pro koláč tj. misku, kterou necháme vychladnout na drátěném roštu.
  • Mezitím přemístíme vanilkovou zmrzlinu z mrazáku do chladničky, aby trochu změkla.
  • Gumovou špachtlí nebo stěrkou rovnoměrně naneseme změklou zmrzlinu do podkladu koláče (misky ze spečených sucharů aj.) a vložíme na 1,5 hodiny do mrazničky.
  • Do teflonové pánve nasypeme 150 g práškového cukru, kakao, nalijeme 125 ml smetany ke šlehání a přidáme zbývající máslo.
  • Na středním plameni za stálého míchání zahříváme až k do bodu varu.
  • Pak sundáme z plamene a necháme krém vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Kakaový krém nalijeme na vrstvu vanilkové zmrzliny v podkladu koláče a dáme znovu do mrazničky asi na 30 minut.
  • Čokoládovou nebo kávovou zmrzlinu přendáme do mísy a při pokojové teplotě necháme mírně změknout.
  • Občas ji zamícháme až je změklá a snadno se roztírá (pozor! - nesmí se už roztékat!).
  • Změklou zmrzlinou potřeme vrstvu kakaového krému na koláči a znovu ho uložíme do mrazničky.
  • V malé misce ušleháme zbývající smetanu a cukr, až se začnou tvořit pevné špičky.
  • Stěrkou uhladíme ušlehanou smetanu na povrchu koláče, ozdobíme čokoládovými hoblinami.
  • Odkrytý koláč vložíme znovu do mrazničky asi na 3 hodiny a necháme ho zcela promrznout.
  • Nebudeme-li ho podávat týž den, zabalíme ho do fólie a necháme v mrazničce do doby podávání.

    Poznámky DDK:
    Zmrzliny
    - koupené nebo doma dělané nejlépe uchováme v mrazničce při teplotě -18°C a nižší. Zmrzlina v domácí mrazničce vydrží 2 měsíce. Částečně rozmrazenou zmrzlinu znovu již nezmrazujeme, výsledkem by byla hrubá, ledová struktura. Skladujeme-li zmrzlinu v otevřené nádobě, přitlačíme na její otevřený povrch přilnavou fólii, abychom ji chránili před pachy a zabránili vytvoření škraloupu nebo ledových krystalků.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]