Zmrzlinový čokoládový koláč dle Mary Berry
(Zlatá kniha Mary Berry - Dezerty a cukroví, str. 239, Nakladatelství Slovart, Praha 1992)
Suroviny:
120 g dietních sucharů rozdrcených najemno60 g jader vlašských ořechů, jemně nasekaných60 g přírodního třtinového hnědého cukru90 g změklého másla600 ml vanilkové zmrzliny (koupíme hotovou)175 g pískového cukru45 g kakaového prášku450 ml čokolády na šlehání600 ml čokoládové nebo kávové zmrzliny (koupíme hotovou)čokoládové hobliny na ozdobu
Postup přípravy:Troubu předehřejeme na 200°C (plyn stupeň 6).V nízké zapékací misce rukama propracujeme směs drcených sucharů, ořechů, přírodního cukru a 75 g másla.Směs přitlačíme ke dnu a ke stěnám zapékací misky a spečeme v troubě během 8 minut.Tak vytvoříme podklad pro koláč tj. misku, kterou necháme vychladnout na drátěném roštu.Mezitím přemístíme vanilkovou zmrzlinu z mrazáku do chladničky, aby trochu změkla.Gumovou špachtlí nebo stěrkou rovnoměrně naneseme změklou zmrzlinu do podkladu koláče (misky ze spečených sucharů aj.) a vložíme na 1,5 hodiny do mrazničky.Do teflonové pánve nasypeme 150 g práškového cukru, kakao, nalijeme 125 ml smetany ke šlehání a přidáme zbývající máslo.Na středním plameni za stálého míchání zahříváme až k do bodu varu.Pak sundáme z plamene a necháme krém vychladnout na pokojovou teplotu.Kakaový krém nalijeme na vrstvu vanilkové zmrzliny v podkladu koláče a dáme znovu do mrazničky asi na 30 minut.Čokoládovou nebo kávovou zmrzlinu přendáme do mísy a při pokojové teplotě necháme mírně změknout.Občas ji zamícháme až je změklá a snadno se roztírá (pozor! - nesmí se už roztékat!).Změklou zmrzlinou potřeme vrstvu kakaového krému na koláči a znovu ho uložíme do mrazničky.V malé misce ušleháme zbývající smetanu a cukr, až se začnou tvořit pevné špičky.Stěrkou uhladíme ušlehanou smetanu na povrchu koláče, ozdobíme čokoládovými hoblinami.Odkrytý koláč vložíme znovu do mrazničky asi na 3 hodiny a necháme ho zcela promrznout.Nebudeme-li ho podávat týž den, zabalíme ho do fólie a necháme v mrazničce do doby podávání.
Poznámky DDK:
Zmrzliny - koupené nebo doma dělané nejlépe uchováme v mrazničce při teplotě -18°C a nižší. Zmrzlina v domácí mrazničce vydrží 2 měsíce. Částečně rozmrazenou zmrzlinu znovu již nezmrazujeme, výsledkem by byla hrubá, ledová struktura. Skladujeme-li zmrzlinu v otevřené nádobě, přitlačíme na její otevřený povrch přilnavou fólii, abychom ji chránili před pachy a zabránili vytvoření škraloupu nebo ledových krystalků.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)