Italské tartufo podle Mary Berry
(Zlatá kniha Mary Berry - Dezerty a cukroví, str. 233, Nakladatelství Slovart, Praha 1992)
Suroviny:
900 ml vanilkové zmrzliny (můžeme koupit hotovou)6 sušenek2 lžíce mandlového likéru nebo pomerančové šťávy175 g čokolády na vaření rozlámané na kousky45 g másla1 lžíce zlatého sirupu (nebo medu)90 g rozsekaných pražených ořechů
Postup přípravy:Zmrzlinu dáme do chladničky trochu změknout.Malý plech na pečení dáme vychladit do mrazničky.Zatím dáme sušenky na talíř, přelijeme je mandlovým likérem nebo pomerančovou šťávou a necháme stát až kapalina zcela vsákne; sušenky občas obrátíme.Vychlazený plech pokryjeme alobalem nebo papírem na pečení.Velkou naběračkou nabíráme kopečky zmrzliny a do středu každého z nich opatrně zatlačíme sušenku.Sušenka je rozmočená a tak se nám asi částečně rozmačká, ale to nevadí.Sušenku zcela pokryjeme zmrzlinou a vytvoříme kouli, kterou položíme na vychlazený plech.Postup opakujeme se zbývající zmrzlinou a sušenkami.Celkem tak uděláme šest zmrzlinových koulí s uvnitř vloženou aromatizovanou sušenkou.Koule dáme ztuhnout do mrazničky na 1 1/2 hodiny.Mezitím do vodní lázně vložíme mísu s rozlámanou čokoládou, máslem a zlatým sirupem (tekutým medem). Za stálého míchání směs zahříváme až je hladká, pak mísu vyjmeme z vodní lázně.Plech se zmrzlinovými koulemi vyndáme z mrazničky.Každou zmrzlinovou kouli postupně umístíme na kovovou špachtli nad mísu s kapalnou čokoládovou směsí a velkou lžící nabíráme čokoládovou polevu a políváme zmrzlinovou kouli tak, aby byla dobře čokoládou obalená.Koule pak položíme znovu na vychlazený plech.Do čokoládové polevy pevně přitlačíme trochu sekaných ořechů,které pak budou při servírování dobře držet na povrchu.Stejně postupujeme s ostatními zmrzlinovými koulemi, polevou i ořechy.Když jsou všechny hotové dáme je zmrazit asi na hodinu.Jestli nebudeme podávat koule ještě týž den, zabalíme je do alobalu a uložíme do mrazničky, kde nám vydrží až týden.Před podáváním je necháme stát asi 10 minut při pokojové teplotě, trochu změknou a dají se dobře jíst.
Poznámka DDK:
Mandlový likér - můžeme použít např. snadno dostupné Amaretto aj.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)