Festivalová česneková zmrzlina
(Recept z "Gilroy Garlic Festival" v Kalifornii, 2004)
Česneková zmrzlina - podle následujícího předpisu je podávána na festivalu česneku v Gilroy v Kalifornii. Festivaly česneku se slaví jako společenská událost napříč USA i Kanady. Za největší z nich je považován "Gilroy Garlic Festival", pravidelně pořádaný poslední víkend v červenci v Gilroy. Gilroy je prohlašováno za hlavní město česneku na světě - "Garlic Capital of the World". V roce 2004 v tomto období Gilroy navštívilo tuto již 27. výroční slavnost tisíce milovníků česneku, kteří byli schopni spolykat přes 2 tuny česneku v různé formě. Byly to chuťovky, polévky, saláty, předkrmy, pečené zboží až po neuvěřitelnou česnekovou zmrzlinu (viz recept níže). Tyto víkendové lidové slavnosti jsou doprovázeny hudbou, zábavou, uměním a předváděním různých řemesel, speciálními akcemi pro děti, vařením a soutěží receptů. Amaterští kuchaři zde soutěží o cenu obnášející 1000 US dolarů. Je přirozeně také pořádána soutěž o nejkrásnější dívku - královnu česneku a festivalu ("Queen of Garlic" or "Belle of the Bulb"). V Jižní Francii je pořádána na oslavu sklizně slavnost "Le Grand Aiol", kde misky s omáčkou aioli, což je majonéza obohacená o česnek, přitahují velké davy k tradičnímu jídlu jako jsou nové brambory, čerstvá zelenina, solená treska a to vše doprovázeno bujarostí a hojností dobrého francouzského vína. Nejsme pozadu! V České republice je každoročně pořádán festival česneku v zámku v Buchlovicích vždy poslední červencovou sobotu. Festival je doprovázený bohatým programem se koná v krásném zámeckém prostředí . Např. vyhlášené jsou tradiční soutěže: "O nejhmotnější česnek", o titul "Loupač České republiky", "O nejsmradlavější dítě republiky" pro děti do 10 let, prezentace soutěžních receptů, prezentace česneku a česnekových produktů a dále výstava výsledků výtvarné soutěže aj.. Podrobné informace o festivalu nebo podrobnější údaje o vyhlášených soutěžích podá: miloslav.hrdy@quick.cz případně je můžete získat na adrese "Folklórní agentura", Rechtorka 544, 687 08 Buchlovice.
Suroviny pro 4 - 6 porcí:
  • 3 šálky plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky čerstvě nasekaného česneku
  • 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený
  • 1 šálek smetany na šlehání
  • 1 1/2 šálku krystalového cukru
  • 9 vaječných žloutků

    Postup přípravy:
  • Vložíme mléko, česnek a vanilku do hrnce a uvedeme do varu.
  • V míse rozšleháme smetanu s cukrem a žloutky.
  • Spařenou mléčnou směs scedíme přes síto do sladké žloutkové směsi za stáleho mícháníe.
  • Tuto výchozí zmrzlinovou směs vrátíme do hrnce a za mírného zahřívání, nejlépe na vodní lázni, a nepřetržitého míchání počkáme až směs zhoustne tak, že pokrývá vařečku souvislou vrstvou; trvá to asi 10-15 minut.
  • Zahuštěnou zmrzlinovou směs necháme zmrazit na krém obvyklým způsobem.
    »Všechny základní světové ledové dobroty můžeme již ochutnat i v česku, pokud nám na to bude stačit peněženka. (francouzská "Carte D´Or", americká "Haagen-Dazs") Co je ještě možno vymyslet? Japnská asociace pro zmrzlinu za účelem zvýšení popularity zmrzliny připravila např. kaktusovou, česnekovou nebo rajčatovou, pak gurmánskou sójovo-chaluhovou nebo v údajně nejoblíbenější zmrzlinu s chutí koňského masa. neobvyklá není ani zmrzlina bramborová či salátová nebo jahodovo-špenátová, ještě pak známe "obyčejnou" zeklenočajovou.
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]