Medové semifreddo podle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", pro DDK upraveno podle televizního seriálu BBC Birmingham, říjen 2004)
Semifreddo - je italský sladký dezert, jenž je původem z autonomní oblasti Friuli-Venezia Giulia, kde vznikl jako specialita novoročních svátků. Slovo "semifreddo" v italštině znamená "napůl chladný", což odpovídá způsobu chlazení a podávání těchto dezertů, které nejsou ani zmrzlinou ani sorbetem (gelato nebo sorbett), ale jsou požívány ve vláčnější konzistenci než je např. zmrlina. Proto ji pojídáme lžičkou. Prostřednictvím tohoto receptu získáme hladký, měkký blok ochlazeného, téměř zmrzlého smetanového krému se sametovou strukturou. V následujícím receptu je nabídnuta medem vonící verze, navíc posypaná piniovými oříšky a politá medem, což dokonale propojuje báječnou chuť s její neobvyklou texturou.
Suroviny pro 6 - 8 porcí:
  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 100 g dobrého kapalného medu + 3 lžíce pro podávání
  • 300 ml šlehačky
  • 25 g piniových oříšků, opražených na suché pánvi

    Postup přípravy:
  • Nachystáme homolovitou nebo půlkulatou formu (něco jako bábovičku nebo kýblíček) o obsahu asi jeden litr a přilnavou plastovou fólii na její zakrytí.
  • Obvyklým postupem připravíme žloutkový krém:
  • Rozšleháme vejce a žloutky s medem v kovovém kotlíku (míse) postaveném nad vodní lázni s mírně vroucí vodou.
  • Směs šleháme, např. elektrickým ručním šlehačem nebo metlou, dokud není světlá a nezhoustne.
  • V jiné míse ušleháme tuhou šlehačku až tvoří špičky.
  • Šlehačku zlehka vmícháme do ochlazeného žloutkovo-medového krému.
  • Krém nalijeme do homolovité plechové formy, pečlivě zakryjeme přilnavou fólií a vložíme do mrazáku na dobu asi 2 až 3 hodin.
  • Před podáváním "semifreddo", vyklopíme na přiměřeně velký talíř, pokapeme medem a posypeme opraženými piniovými oříšky, nebo jinak ozdobíme např. ovocem a teprve potom ho naporcujeme.
  • Jakmile je "semifreddo" vyjmut z mrazáku, poměrně rychle taje, ale to nevadí, je to jen příjemná a typická zvláštnost jeho skvělé textury.

    Poznámka DDK
    Forma
    - nemusí být jen jedna velká, ale hmotu můžeme před vložením do lednice rozdělit hned do několika menších např. skleniček - porcí.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]