Hříšné rudé maliny utopené ve víně Chardonnay
(Nigella Lawson: "Forever Summer", pro DDK upraveno podle televizního seriálu BBC Birmingham, říjen 2004)
Proč hříšné? - . . . jakmile začneme s přípravou dezertu ihned pochopíme proč to jsou "hříšné" červené maliny. Ony totiž, hned jak se naloží do vína, začínají tak trochu připomínat vysrážené sklo. Celé zprůhlední, ale nejen to, zároveň až hříšně zvýrazní svou malinovou krásu. Je to úplná pohádka. Jejich ovocná šťáva pronikne do květnatého vína a staromodní miminovská vůně vanilky jimi prosákne. Pak chutnají jako esence léta. Tento recept Nigella získala emailem z Austrálie od své první editorky a autorky kuchařských knih Eugenie Boyd a ve svém TV-pořadu se s ním svěřila.
Suroviny pro 6 porcí:
  • 300 g malin
  • 750 ml tj. 1 láhev bílého vína Chardonnay (nebo podobného)
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 plátků želatiny
  • 250 g krupicového cukru
  • šlehačka

    Postup přípravy:
  • Maliny zalijeme lahví bílého vína Chardonnay (čti šardoné) a necháme je 1,5 hodiny vykoupat.
  • Maliny z vína odcedíme a víno nalijeme do rendlíku.
  • Na řadu přijde vanilkový lusk, který rozřízneme, strčíme do vína a necháme tam dokud se víno nezačne na mírném plameni téměř vařit.
  • Pak je odstavíme a necháme 15 minut stát a vanilku vyluhovat, aby se květinové a kořeněné chutě prolnuly.
  • Mezitím naplníme malinké skleněné misky malinami; můžeme použít i jednu velkou mísu pro všechny, ale v malé nádobě je pak želé dokonalejší a dezert jemnější.
  • Do jiné misky nalijeme studenou vodu, do které ponoříme plátky želatiny, aby během asi 5 minut nabobtnaly, než je rozpustíme v horkém víně.
  • Želatina dostaneme v obchodech plátcích - použijeme jich asi pět, protože chceme želé mít krásně jemné a až do něho zaboříme lžičku, abychom si nabrali měkoučký kopeček ovoce.
  • Víno osladíme krupicovým cukrem a znovu ohřejeme k varu, aby se cukr lépe rozpustil a odpařil alkohol.
  • Pak odstavíme z ohně, vanilkový lusk vyjmeme, dáme ho usušit. (Nejlépe, když ho vložíme do pískového cukru - budeme mít vanilkový cukr vlastní výroby.)
  • Nabobtnalé plátky želatiny vyjmeme ze studené vody, necháme okapat a vyždímáme a vložíme po menších částech (např. po třetinách) do horkého vína a postupně je rozpustíme.
  • Rozpuštěnou želatinu ve víně raději naběračkou přelijeme do džbánku a z něho ji pak pohodlně nalíváme na maliny ve sklenicích.
  • Naplněné sklenice vložíme do na tři hodiny chladničky, aby zde želé chladem ztuhlo.
  • Když pak již chceme dezert podávat, vyjmeme je z chladu lednice asi 15 minut předem, protože pak bude při konzumaci želé krásně změklé - je jako tající led.
  • Do pohárku na želé můžeme ještě nalít smetanu, která se nádherně rozlije po povrchu.
  • Želé a smetana - to je starosvětská dokonalost.

    Poznámka DDK
    Chardonnay
    - je zlatavé, suché víno s výraznou vůni po ovoci. Vůní silně připomíná jablko s podtónem vanilky. Svou ovocnou vůní i vyváženou kyselostí je podobné francouzskému vínu "French Chablis". Svými charakteristickými vlastnostmi je předurčeno pro partnerství s řadou masitých pokrmů i bílých smetanových omáček.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]