Domácí jahodová zmrzlina podle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", pro DDK upraveno podle televizního seriálu BBC Birmingham, říjen 2004)Není nad domácí jahodovou zmrzlinu. V její chuti cítíme modré nebe a sluneční žár na ramennou. Tuto zmrzlinu si můžeme udělat i v polovině studeného února z dovezených nebo zmrazených jahod a budeme se cítit jako v polovině června. "Hrabě de la Place vynalezl velmi chutný způsob úpravy jahod, který záleží v tom, že se polijí šťávou ze sladkého pomeranče (jablka Hesperidek). Jiný učenec zdokonalil tuto přípravu, připojiv k ní ještě pomerančovou kůru, seškrabanou kouskem cukru. Dle proužku pergamenu, uniknuvšího plamenům, jež zničily alexandrijskou knihovnu, domnívá se, že takto upravené jahody se objevovaly již na hostinách na hoře Idě."
(
Athellme Brillat-Savarin, 1755-1826:
"La Physiologie du Gout", NLN Praha, 1994)>
Suroviny:500 g jahod2-3 lžíce cukru (podle chuti)
Na žloutkový krém:10 žloutků175 g cukru250 g smetanyšťáva z poloviny citrónu
Postup přípravy:Jahody nahrubo nakrájíme a posypeme několika lžícemi cukru a rozmixujeme.Neuděláme z nich hladkou tekutinu, ale spíš kaši s malými kousky.Žloutků se zdá být hodně, ale děláme pořádnou hromadu zmrzliny.Žloutky smícháme v jiném rendlíku s cukrem a přimícháme smetanu.Rendlík postavíme na mírný oheň nebo lépe nad vroucí vodu nebo do vodní lázně a za neustálého míchání opatrně směs prohřejeme.Stále mícháme až směs zhoustne (jen mírně) na žloutkový krém.Když krém vychladne, vmícháme rozmixované jahody a ještě nezapomene přidat šťávu z poloviny citrónu.Všechny chutě naráz zesílí a chutná to najednou úplně jinak - lépe.Směs nalijeme do plastové krabice a vložíme do mrazáku, ještě v průběhu ochlazování dvakrát promícháme a za chvilku máme tu nejdokonalejší zmrzlinu na světě.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)