Domácí jahodová zmrzlina podle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", pro DDK upraveno podle televizního seriálu BBC Birmingham, říjen 2004)
Není nad domácí jahodovou zmrzlinu. V její chuti cítíme modré nebe a sluneční žár na ramennou. Tuto zmrzlinu si můžeme udělat i v polovině studeného února z dovezených nebo zmrazených jahod a budeme se cítit jako v polovině června. "Hrabě de la Place vynalezl velmi chutný způsob úpravy jahod, který záleží v tom, že se polijí šťávou ze sladkého pomeranče (jablka Hesperidek). Jiný učenec zdokonalil tuto přípravu, připojiv k ní ještě pomerančovou kůru, seškrabanou kouskem cukru. Dle proužku pergamenu, uniknuvšího plamenům, jež zničily alexandrijskou knihovnu, domnívá se, že takto upravené jahody se objevovaly již na hostinách na hoře Idě."
(Athellme Brillat-Savarin, 1755-1826: "La Physiologie du Gout", NLN Praha, 1994)>
Suroviny:
  • 500 g jahod
  • 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
    Na žloutkový krém:
  • 10 žloutků
  • 175 g cukru
  • 250 g smetany
  • šťáva z poloviny citrónu

    Postup přípravy:
  • Jahody nahrubo nakrájíme a posypeme několika lžícemi cukru a rozmixujeme.
  • Neuděláme z nich hladkou tekutinu, ale spíš kaši s malými kousky.
  • Žloutků se zdá být hodně, ale děláme pořádnou hromadu zmrzliny.
  • Žloutky smícháme v jiném rendlíku s cukrem a přimícháme smetanu.
  • Rendlík postavíme na mírný oheň nebo lépe nad vroucí vodu nebo do vodní lázně a za neustálého míchání opatrně směs prohřejeme.
  • Stále mícháme až směs zhoustne (jen mírně) na žloutkový krém.
  • Když krém vychladne, vmícháme rozmixované jahody a ještě nezapomene přidat šťávu z poloviny citrónu.
  • Všechny chutě naráz zesílí a chutná to najednou úplně jinak - lépe.
  • Směs nalijeme do plastové krabice a vložíme do mrazáku, ještě v průběhu ochlazování dvakrát promícháme a za chvilku máme tu nejdokonalejší zmrzlinu na světě.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]