»Na rozhraní 19. a 20. století bylo z potravin k dostání lecos. V Praze tehdy byly čtyři velké lahůdkářské obchody: V. J. Vondráček v Perlové ulici, Martin a Riegel v Celetné ulici, Lippert na Příkopech a Stiedl na Malé Straně. Dřevův obchod vznikl později. V každé větší ulici však byl malý lahůdkářský krám. Jejich majitelé se většinou vyučili ve výše zmíněných obchodech. Obchody s potravinami se dělily na hokynářství, kupectví a lahůdkářství. Hodně rozšířené a oblíbené byly kaštany, marony z
kaštanu jedlého (Castanea sativa). Náš "kaštan koňský" správně jírovec neb maďal, obsahující saponiny, se hodí k léčení varixů a jeho saponiny ke krmení prasat a není ani vzdáleně příbuzný s kaštanem jedlým. V zimě se v pražských ulicích objevili kaštanáři, měli pícku připomínající komickou hubenou lokomotivu a pekli kaštany, které si lidé zvláště za mrazu hodně kupovali. Napřed si o ně ohřáli ruce a pak je snědli. V obchodě je nejvíce kupovali cukráři, kteří dělali kaštanové krémy do dortů. Kaštanový krém v kombinaci s čokoládou, popřípadě šlehačkou, to bylo úžasně chutné cukroví.«
(Prof. MUDr. Vladimír Vondráček, DrSc.: "Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)