Kaštanová zmrzlina

Suroviny:
  • 440 g kaštanového pyré
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 120 g cukru pískového
  • 2 lžíce koňaku
  • hoblinky z tmavé čokolády

    Postup přípravy:
  • Ušleháme smetanu do pěny.
  • V jiné míse našleháme kaštanové pyré, vmícháme cukr a koňak až je směs hladká.
  • Ušlehanou smetanu vmícháme do směsi z kaštanů.
  • Směs vkládáme lžící do usmažených oplatkových košíčků viz těsto z receptu "Oplatkové košíčky".
  • Naplněné košíčky dáme do mrazničky na 3 hodiny ztuhnout.
  • Před servírováním ozdobíme hoblinkami z čokolády, které vytvoříme pomocí dlouhých tahů po nožích hrubšího struhadla.
    »Na rozhraní 19. a 20. století bylo z potravin k dostání lecos. V Praze tehdy byly čtyři velké lahůdkářské obchody: V. J. Vondráček v Perlové ulici, Martin a Riegel v Celetné ulici, Lippert na Příkopech a Stiedl na Malé Straně. Dřevův obchod vznikl později. V každé větší ulici však byl malý lahůdkářský krám. Jejich majitelé se většinou vyučili ve výše zmíněných obchodech. Obchody s potravinami se dělily na hokynářství, kupectví a lahůdkářství. Hodně rozšířené a oblíbené byly kaštany, marony z kaštanu jedlého (Castanea sativa). Náš "kaštan koňský" správně jírovec neb maďal, obsahující saponiny, se hodí k léčení varixů a jeho saponiny ke krmení prasat a není ani vzdáleně příbuzný s kaštanem jedlým. V zimě se v pražských ulicích objevili kaštanáři, měli pícku připomínající komickou hubenou lokomotivu a pekli kaštany, které si lidé zvláště za mrazu hodně kupovali. Napřed si o ně ohřáli ruce a pak je snědli. V obchodě je nejvíce kupovali cukráři, kteří dělali kaštanové krémy do dortů. Kaštanový krém v kombinaci s čokoládou, popřípadě šlehačkou, to bylo úžasně chutné cukroví.«

    (Prof. MUDr. Vladimír Vondráček, DrSc.: "Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]