Levandulový med z cukru
(Z přílohy časopisu "Zahrádkář", červen 2010 využito článku autorky Magdaleny Dobromily Staňkové)
Levandule lékařská - (Lavandula angustifolia) je aromatická a léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Lidově je zvaná "vandelíčka" ( také dulenka, devandule, špikanard, špikrnát) je spolu s meduňkou a fenyklem snad jednou z nejužitečnějších bylinek. Základ latinského jména najdeme v latinském slově lavare - prát či mýt, neboť v antickém Římě se hojně přidávala do vody ke koupeli a její výluh byl také předchůdcem kolínské vody.Vykvétá v první polovině léta (červen,červenec). Květy obsahuji 1-3 % silice, především s linalyacetátem. Kromě silice mají asi 12 % tříslovin. Levandule lékařská se užívá k hodně v přírodním lékařství jako univerzální lék téměř na všechny dětské potíže. Levandulová koupel diťátko i matku uklidní, olejíček vyčistí a zahojí rány, zchladí pokožku spálenou sluncem i štípance od mravenců atd. Je přírodním sedativem, uvolňuje křeče při trávení, působí antibioticky povzbuzuje k činnosti slinivku. Tlumí bolesti hlavy psychického původu a zklidňuje nervy. Éterický levandulový olej lze krátkodobě používat neředěný přímo na pokožku. Vlastnosti složek obsažených v levaduli mají mnoho zdravotních výhod. Např. se připravuje z květů domácí hojivý lék k masážím bolavých zad, vysušených rukou, k hojení drobných poranění apod. Dále vonná koupel s levandulovým éterickým olejem způsobí celkové klidnění a také můžeme připravit domácí prostředek na hubení vší ve vlasech našich děcek. Květy i listy se používají při vaření a jsou chuťově a vůní blízkými příbuznými máty, rozmarýnu a tymiánu. S levandulí bychom to při kořenění neměli přehánět, je velice aromatická a lehce nahořklá. Ve Francii bývá součástí směsi provensálského koření. Výborně se hodí k masu, rybám a houbám. Uplatňuje se též ve sladké kuchyni. Levandulový včlí med pochází ze Středomoří, především z okolí města Grassé, kde jsou rozsáhlé levandulové plantáže. Je jantarově zbarvený, silně voní levandulí. Má vyšší obsah sacharózy, proto dlouho nekrystalizuje a tak vydrží dlouho vláčný. Výtečný je také med sbíraný včeličkami na levandulových polích v Luberonu a Haut Var. Levandule nejen nádherně voní, ale i chutná. Mnohem dostupnější pro náši kuchyň je levandulový cukr, který má konzistenci medu-sirupu a můžeme si ho vyrobit sami doma. Zkusíme následující recept a při podzimních plískanicích ho v čaji jistě oceníme. Je to něco na způsob vanilkového cukru/medu s pravou vanilkou, který pak můžeme ještě využít na přípravu voňavých moučníků. Dále můžeme podobným postupem rozdrcenými kvítky ovonět vinný či jablečný ocet např. používaný do našich pověstných salátů. Ještě zde připomenu, že je také součástí provensálského koření. Kandované květy levandule se používají ke zdobení dortů a moučníků, čerstvé květy také zjemňují zmrzlinu.
Levandulový medSuroviny
  • 500 g levandulové nati nebo 1-2 hrsti levandulových kvítků i více, rozemletých
  • 3 citrńy
  • 3 skořice
  • 1,5 - 2 kg moučkového cukru nebo s trochou medu
  • 750-1000 ml vody

    Postup přípravy:
  • Levanduli opláchneme, rozdrtíme a vložíme do hrnce s vodou.
  • Přidáme pokrájené citróny, skořici a po 20 minutách varu odstavíme (vaříme velmi pozvolna!).
  • Vše pak necháme 24 hodin vyluhovat.
  • Po scezení přidáme cukr a postupně na mírném ohni za stálého míchání roztok odpařujeme až do hustoty sirupu.
  • Hustou téměř medovou hmotu plníme horkou do nahřátých skenic
  • Podobně můžeme postupovat i při přípravě levadulových octů, ve kterých bylinu vyluhujeme delší dobu a za studena.




    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]