Pomeranče v medu
(Cornelia Shinharlová, Sebastian Dickhaut."Basic skvělá party, str. 156, Euromedia Group sp. s.r.o.- Ikar Praha 2005)
Pomeranče v medu - jsou vhodné pro pohoštění přátel nebo jako osvěžující chod na párty, třeba i novoroční. Jsou velmi jednoduché na přípravu, stačí nám chvilka 20 minut. Ještě k tomu je připravujeme raději jeden den dopředu, aby se uležely a vychladily, zmrzlinku k tomu, . . no tu snad koupíme třeba v supermarketu. Proto budeme mít potom dost času a klid na přípravu náročnějších pokrmů. Místo pomerančů nebo spolu s nimi doporučuje autorka použít fíky.
Pomeranče v medu-foto zdrojSuroviny na 4 porce:
  • 4 pomeranče
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 5 lžíc dezertního vína typu portského
  • 1 špetka mleté skořice
  • několik snítek máty na ozdobu, pokud ji ještě máme

    Postup přípravy:
  • Z pomerančů okrájíme kůru i s bílou spodní vrstvou a nakrájíme je na tenké plátky; šťávu, která při práci bohatě vytéká také zachytíme.
  • K zachycené šťávě přidáme med, víno, skořici pak zahřejeme a necháme chvíli vařit až tekutina zhoustne
  • Vypneme oheň a do ještě teplé tekutiny položíme plátky pomeranče a pánev s ovocem ve šťávě necháme chladnout.
  • Opláchneme a otrháme lístky máty na ozdobení pomerančů (bylo relativně teplé počasí, tak by se ještě mohla krčit nškde v koutku zahrady či nás přivábit v supermarketu; nemáme ji náhodou doma v květináči?)
  • V případně nouze použijeme chvíli ve studené vodě smočené usušené celé lístky máty nebo se obejdeme a pomeranče ozdobíme jinak.
  • K podávání se hodí jako příjemný doprovod vanilková nebo skořicová zmrzlina buď vlastní výroby nebo koupená v cukrárně.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]