Štramberské uši
(Recept dle ústního podání, internetových stránek a časopisů, Zařazeno do DDK leden 2008)Štramberské uši - jsou tradiční pečenou pochoutkou ze severomoravského Štramberka na Novojičínsku. Jako prvnímu českému výrobku byla jeho názvu a receptuře uznána v roce 2006 ochrana zeměpisného určení Evropskou unii. Štramberské uši může komerčně vyrábět pouze osm registrovaných výrobců kornoutových perníků bydlících v městečku Štramberk, kteří platí radnici licenci. Název štramberské ucho pochází z legendy staré několik století. Roku 1241 za panování krále Václava I. (1230-1253), čelil Štramberk rabování vojska mongolských Tatarů. Když už místním lidem usídleným na nedaleké hoře Kotouč docházely síly i zásoby, jako zázrakem se stáhla temná mračna a propukl prudký déšť. Nepřátelský tábor spláchla povodeň z přetékajícího rybníka, kterému obránci rozkopali hráze. Stalo se tak večer přede dnem Nanebevstoupení Páně 8. května roku 1241. Po Tatarech zbyly jen pytle s ušima, jež utínali svým odpůrcům jako důkaz oddanosti svému chánovi. Toto medové pečivo se pak opakovaně peklo v předvečer svátku Nanebevstoupení Páně na památku této události a o poutích. Ve složení tradiční receptury panují určité nejasnosti. Staletí stará receptura hovoří jedině o váleném medovém těstu a také v domácnostech se z něho uši výhradně dělají. Komerční pekaři dnes volí méně nákladné lité těsto. Lité uši jsou sice chuťově také výborné, ale mají údajně menší trvanlivost.
Suroviny pro cca 100-120 kousků:1 kg hladké mouky500 g medu500 g cukrukoření: 20 hřebíčků, 4 hvězdičky badyánu nebo lžička anýzu, sáček mleté skořice1 sáček prášku do pečiva nebo 1 lžíce sody6 vajec
Postup přípravy:Všechno celé koření utlučeme v hmoždíři a pak všechny suroviny smícháme a zpracujeme na vále v těsto. Důležité je nechat těsto asi den dva odpočívat v chladnu. Pak těsto tence vyválíme, vykrajujeme kolečka nebo ovály a pokládáme na hodně vymaštěný plech.Ještě za tepla upečená kolečka nebo ovály stočíme do tvaru kornoutu - ucha a ukládáme do kameninových nádob.Před podáváním můžeme štramberské ucha ozdobit šlehačkou či marmeládou.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)