Klasický nugát
(Svět kuchyně" 2002)
Suroviny:250 g medu400 g moučkového cukru300 g jader vlašských ořechů, nasekané200 g jader lískových oříšků200 g mandlí6 bílků1 lžíce 3% octa2 velké oplatky
Postup přípravy:Mandle spaříme, scedíme, oloupeme, nasypeme na plech a dáme na 15 minut do trouby předehřáté na 180°C; dáváme pozor, aby se nepřipálily.Necháme je vychladnout, nakrájíme na nudličky a smícháme s nasekanými ořechy.Do hrnce vsypeme cukr, zalijeme 3/4 šálku horké vody a octem.Uvaříme hustý sirup, potom přidáme med, dobře promícháme a vaříme až sirup opět dostatečně zhoustne. Z bílků ušleháme sníh a za stálého šlehání pomalu přiléváme hotový sirup.Misku se sněhem vložíme do horké lázně a šleháme tak dlouho, až hmota zhoustne a sníh se začne trhat.Hmotu necháme za stálého šlehání vychladnout.Přidáme ořechy a mandle a jemně promícháme.Hmotou rovnoměrně silnou vrstvou potřeme oplatek a přikryjeme druhým.Zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne.Pak nugát rozkrájíme ostrým nožem namočeným ve vodě.
Varianta: Nugátem, asi dvoucentimetrovou vrstvou, můžeme potřít oba oplatky a posypat je zbylými ořechy. Oplatky potom vložíme na 15-20 minut do trouby předehřáté na 160°C (pečeme jako bezé - pusinky). Sníh by měl pomalu zvětšovat svůj objem a neměl by zlátnout. Nugát vyjmeme z trouby až zcela vychladne a nakrájíme ho na čtvercové kousky.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME