Klasický nugát
(Svět kuchyně" 2002)

Suroviny:
  • 250 g medu
  • 400 g moučkového cukru
  • 300 g jader vlašských ořechů, nasekané
  • 200 g jader lískových oříšků
  • 200 g mandlí
  • 6 bílků
  • 1 lžíce 3% octa
  • 2 velké oplatky

    Postup přípravy:
  • Mandle spaříme, scedíme, oloupeme, nasypeme na plech a dáme na 15 minut do trouby předehřáté na 180°C; dáváme pozor, aby se nepřipálily.
  • Necháme je vychladnout, nakrájíme na nudličky a smícháme s nasekanými ořechy.
  • Do hrnce vsypeme cukr, zalijeme 3/4 šálku horké vody a octem.
  • Uvaříme hustý sirup, potom přidáme med, dobře promícháme a vaříme až sirup opět dostatečně zhoustne.
  • Z bílků ušleháme sníh a za stálého šlehání pomalu přiléváme hotový sirup.
  • Misku se sněhem vložíme do horké lázně a šleháme tak dlouho, až hmota zhoustne a sníh se začne trhat.
  • Hmotu necháme za stálého šlehání vychladnout.
  • Přidáme ořechy a mandle a jemně promícháme.
  • Hmotou rovnoměrně silnou vrstvou potřeme oplatek a přikryjeme druhým.
  • Zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne.
  • Pak nugát rozkrájíme ostrým nožem namočeným ve vodě.

    Varianta: Nugátem, asi dvoucentimetrovou vrstvou, můžeme potřít oba oplatky a posypat je zbylými ořechy. Oplatky potom vložíme na 15-20 minut do trouby předehřáté na 160°C (pečeme jako bezé - pusinky). Sníh by měl pomalu zvětšovat svůj objem a neměl by zlátnout. Nugát vyjmeme z trouby až zcela vychladne a nakrájíme ho na čtvercové kousky.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]