Medovník od paní Emy z Buchlovic
(Ze sbírky receptů Emy Maděrové, Buchlovice, červen 2003)

Suroviny:
  • Na těsto:
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
    Na krém do medovníku:
  • 500 ml mléka
  • 5 rovných lžíc hrubé nebo krupicové mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru (nebo výtažek z vanilkového lusku)
    Na polevu:
  • 120 g cukru, 120 g tuku, 1 1/2 lžíce mléka, 1 1/2 lžíce kakaa, 1 1/2 lžíce bramborového škrobu (solamyl)

    Postup přípravy:
  • Cukr, tuk, vejce a med utřeme nad parní lázní do krému. Pak přidáme hladkou mouku a jedlou sodu. Těsto rozdělíme na tři díly a každý díl vyválíme na tenkou placku. Placky propícháme vidličkou, aby se při pečení nebortily a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
  • Zpočátku pečeme prudčeji, aby těsto vyběhlo; také podle konkrétních podmínek můžeme pečené těsto přikrýt kusem alobalu.
  • Upečené placky slepíme krémem (příprava viz níže), povrch i strany potřeme kakaovou polevou uvařenou z mléka, kakaa a škrobové moučky.
  • Případně si můžeme ponechat část krému a na natření medovníku a polevu vůbec vynechat.
  • V tomto případě pak můžeme povrch i boky posypat strouhaným perníkem nebo rozdrcenou jednou (třeba nepovedenou) plackou.
  • Sypeme je, drobně rozmělněné, např. přes cedník.
  • Hotový moučník necháme v chladu odležet asi půl dne, aby šel dobře krájet a vrstvy byly vzájemně dobře propojené.
    Příprava krému:
  • Polovině uvedeného množství studeného mléka (tj. 250 ml)dobře rozmícháme krupicovou moukou.
  • Druhou polovinu mléka (250 ml) ohřejeme a posléze přidáme mléko s rozmíchanou moukou a uvaříme škrobový krém, který necháme vychladnout.
  • Mezitím utřeme máslo, cukr s vanilkovým cukrem a tuto směs přidáme do již vychladlého krému.
  • Do části již hotového krému můžeme ještě přidat pro ochucení rum, kakao apod.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]