Medovník od paní Emy z Buchlovic
(Ze sbírky receptů Emy Maděrové, Buchlovice, červen 2003)
Suroviny:
Na těsto:3 vejce200 g cukru600 g hladké mouky1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva2 lžíce medu 2 lžíce vody
Na krém do medovníku:500 ml mléka5 rovných lžíc hrubé nebo krupicové mouky 200 g cukru200 g másla1 sáček vanilkového cukru (nebo výtažek z vanilkového lusku)
Na polevu:120 g cukru, 120 g tuku, 1 1/2 lžíce mléka, 1 1/2 lžíce kakaa, 1 1/2 lžíce bramborového škrobu (solamyl)
Postup přípravy:Cukr, tuk, vejce a med utřeme nad parní lázní do krému. Pak přidáme hladkou mouku a jedlou sodu. Těsto rozdělíme na tři díly a každý díl vyválíme na tenkou placku. Placky propícháme vidličkou, aby se při pečení nebortily a upečeme v mírně vyhřáté troubě.Zpočátku pečeme prudčeji, aby těsto vyběhlo; také podle konkrétních podmínek můžeme pečené těsto přikrýt kusem alobalu.Upečené placky slepíme krémem (příprava viz níže), povrch i strany potřeme kakaovou polevou uvařenou z mléka, kakaa a škrobové moučky.Případně si můžeme ponechat část krému a na natření medovníku a polevu vůbec vynechat.V tomto případě pak můžeme povrch i boky posypat strouhaným perníkem nebo rozdrcenou jednou (třeba nepovedenou) plackou.Sypeme je, drobně rozmělněné, např. přes cedník.Hotový moučník necháme v chladu odležet asi půl dne, aby šel dobře krájet a vrstvy byly vzájemně dobře propojené.
Příprava krému:Polovině uvedeného množství studeného mléka (tj. 250 ml)dobře rozmícháme krupicovou moukou.Druhou polovinu mléka (250 ml) ohřejeme a posléze přidáme mléko s rozmíchanou moukou a uvaříme škrobový krém, který necháme vychladnout.Mezitím utřeme máslo, cukr s vanilkovým cukrem a tuto směs přidáme do již vychladlého krému.Do části již hotového krému můžeme ještě přidat pro ochucení rum, kakao apod.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)