Velikonoční medové jidáše
(Antonín Jiráček: "Knihovna Květů" čís. 47., str. 58, 1981)Jidáše - se tradičně připravovaly o Velikonocích na Zelený čtvrtek a Velký pátek z kynutého těsta. Měly tvar spletených provazů, které symbolizovaly provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Krista. V některých obcích na Valašsku pekly hospodyně pro velikonoční "rapáčníky" či "hrkače" (chlapce s velikonočními řehtačkami) velikonoční jidáše ve tvaru jelínků, lišek a jiných zvířátek. V Mladcové a taky v jiných vsích se na Velký pátek pekli realističtější jidáši - těstové figurky v lidské podobě. Upečené jidáše se podávaly a jedly pokapané medem, který měl chránit před bodnutím včelou nebo před hadím uštknutím.
Suroviny:100 g medu100 g másla500 g hrubé mouky30 g droždílžíce cukru pro kvásek2 žloutkycitrónová kůra250 ml mlékatuk na namazání plechu100 g medu na potření hotového pečiva
Postup přípravy:Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochu vlahého mléka uděláme kvásek a dáme ho vykynout.Med a máslo mírně ohřejeme, umícháme, přidáváme jeden po druhém žloutky a chvíli třeme.Do utřené směsi přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto.Necháme vykynout na teplém místě a když těsto vykyne vyválíme prameny a stáčíme je buď jako šnečí domeček tj. do spirály nebo dva prameny spleteme dokulata a teprve stočíme.Můžeme také vytvarovat z těsta různé uzlíky, houstičky, preclíčky, postavičky či zvířátka.Své výtvory klademe na pomaštěný plech, potřeme vejcem a necháme ještě 20 minut nakynout. Pak je upečeme asi během 20 minut v dobře vytopené troubě (180-200°C) dozlatova.Vychladlé jidáše můžeme rozkrájet a pomazat medem.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)