Luhačovský medovník od paní Kovaříkové
(Ze zápisníku MUDr Zdeny Čermákové, Luhačovice, 1967)

Suroviny:
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 160 g medu
  • 160g cukru
  • 80 g másla
  • 2l žičky jedlé sody
  • na špičku nože skořice

    Postup přípravy:
  • Utřeme vejce, med, cukr s máslem a šleháme na horké vodní lázni až směs zpění a zhoustne.
  • Potom sejmeme z lázně, přidáme vodu, sodu a skořici.
  • Pokračujemeve šlehání do zhoustnutí, pak směs nalijeme na připravenou mouku na vále.
  • Rukama vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout a pak vyválíme na tloušťku 3 až 4 mm.
  • Pláty upečeme dorůžova na vymazaném a vysypaném plechu.
  • Upečené a vychladlé placky či pláty namažeme libovolnou náplní.

    Příklad jedné z možných náplní medovníku:
    Suroviny: - 100 g práškový cukr, 10 ml kávový vývar, 100 g hladké mouky 250 ml, mléka, 100 g másla
    Pracovní postup: - polovinu cukru upražíme dočervena (karamelizujeme), zalijeme kávovým vývarem, přidáme mouku rozmíchanou v mléku a svaříme na hustou kaši. Máslo vymícháme s druhou polovinou cukru a přimícháme do vychladlé kaše.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]