Litevský medovník
(3 x 99 specialit sovětské kuchyně, str. 313, Lidové nakladatelství Praha, 1986)

Suroviny:
  • 300 g mouky
  • 100 g cukru
  • 150 g medu
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 50 g mandlí nebo ořechů
  • mletá skořice a tlučený hřebíček

    Postup přípravy:
  • Vejce utřeme s cukrem, přidáme med, skořici, tlučený hřebíček a kypřící prášek, vše promícháme, vsypeme mouku a vypracujeme těsto.
  • Chceme-li těsto tmavé, přidáme do něho karamel (2 cukru kostky upražené na pánvičce + 1,5 - 2 lžíce vody a nechat přejít varem), současně s medem.
  • Těsto vložíme do formy vymazané máslem a vysypané moukou, uhladíme, posypeme sekanými mandlemi nebo ořechy a dáme do horké trouby péci na 15 až 20 minut.
  • Upečený medovník necháme vychladnout a teprve pak jej rozkrájíme a urovnáme na mísu.
  • Můžeme jej také podélně rozkrojit a potřít pikantní zavařeninou, znovu spojit a polít polevou.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]