Medovnik paní Jarmily Pánkové
(Z internetové diskuse, duben 2003)
Suroviny:
Na těsto:4 žloutky 75 cukru na pečení (jemný) 150 g hrubé mouky 1/2 lžičky jedle sody nebo prášku do pečiva 100 g medu 2 lžíce vody sníh ze 4 bílkucca 2 lžičky perníkového koření (např. od Kotanyi, jinak jsou obvykle v kořeních pro perníky jsou obsaženy: pepř, skořice, anýz, zázvor, hřebíček, kardamon, nové koření, fenykl)
karamel z cukru (není nutné)
Na krém do medovníku:1/4 l mléka2 lžíce vanilkového pudingu 150 g cukru 150 g másla 80 g strouhaných vlašských ořechu
Na posypání povrchu a stran: nastrouhaný perník na strouhání
Postup přípravy:Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme 2 lžíce teplé vody, pak rozpuštěný med (je-li cukernatý, musí se ohřát).Dále přimícháme mouku s kořením a práškem do pečiva nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě v mírně vyhřáté troubě.Zpočátku pečeme více zprudka, aby těsto vyběhlo; podle konkrétních podmínek lze těsto svrchu případně přikrýt kusem alobalu.Hotový dort rozkrojíme na 3 placky tj. nařízneme nožem po okraji a zbytek dokončíme režnou niti jako knedlíky.Placky slepíme krémem k sobě a nezapomeneme si nechat stranou krém na potřeni povrchu a boků dortu.Když dort potřeme, tak ho celý posypeme strouhaným perníkem (např. přes cedníček na čaj).Necháme v chladu odležet asi půl dne, aby šel dobře krájet a vrstvy byly vzájemně dobře propojené.
Příprava ořechového krému:Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme ořechy, Postupně vmícháme vychladlý puding z výše uvedeného množství mléka a pudingového prášku.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)