Medovník s máslovou náplní a čokoládovou
(Z internetové diskuse, duben 2003)
Suroviny:
Na těsto:1 vejce150 g cukru50 g tuku2 lžíce medu5 lžic mléka1 lžička sody450 g hladké mouky
Na máslový krém: 250 g Hery nebo másla350 g moučkového cukru1 sáček vanilkového cukru1 žloutek mléko a hrubá mouka na kaši nebo viskózní pudink
Postup přípravy:
Příprava těsta:Vejce, cukr, tuk, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme 2 minuty až hmota zkaramelizuje (nejlépe na vodní lázni).Odstavíme a ještě teplé nalijeme do misky s předloženou moukou a zpracujeme pomocí měchačky na těsto.Ihned je vyklopíme na vál a zpracujeme ještě za tepla, pomocí malého množství hladké mouky, na hladké těsto.Z těsta postupně vyválíme 4 tenké placky.Každou vyválenou placku opatrně přendáme pomocí válečku na vymaštěný a vyhřátý plech a vidličkou těsto asi na 10 místech propícháme, aby se při pečení se netvořily puchýře.Pečeme rychle až do lehkého zhnědnutí.Po vyjmutí z trouby těsto ihned hojně postříkáme rumem.Po chvilce opatrně pomocí plochého nože sesuneme plát na rovnou desku. Takto upečeme všechny čtyři plackya asi po hodině je již můžeme plnit máslovým krémem a vrstvit tři placky na sebe.
Příprava máslového krému:Všechny uvedené suroviny utřeme do pěny a přidáme kaši nebo viskózní pudink, vyšleháme krém a necháme zchládnout.Po naplnění medovník polijeme čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout.Pomocí nože, který vždy nahřejeme teplou vodou, krájíme úhledné kousky a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME