Medovník s máslovou náplní a čokoládovou
(Z internetové diskuse, duben 2003)

Suroviny:
Na těsto:
  • 1 vejce
  • 150 g cukru
  • 50 g tuku
  • 2 lžíce medu
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžička sody
  • 450 g hladké mouky
    Na máslový krém:
  • 250 g Hery nebo másla
  • 350 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • mléko a hrubá mouka na kaši nebo viskózní pudink

    Postup přípravy:
    Příprava těsta:
  • Vejce, cukr, tuk, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme 2 minuty až hmota zkaramelizuje (nejlépe na vodní lázni).
  • Odstavíme a ještě teplé nalijeme do misky s předloženou moukou a zpracujeme pomocí měchačky na těsto.
  • Ihned je vyklopíme na vál a zpracujeme ještě za tepla, pomocí malého množství hladké mouky, na hladké těsto.
  • Z těsta postupně vyválíme 4 tenké placky.
  • Každou vyválenou placku opatrně přendáme pomocí válečku na vymaštěný a vyhřátý plech a vidličkou těsto asi na 10 místech propícháme, aby se při pečení se netvořily puchýře.
  • Pečeme rychle až do lehkého zhnědnutí.
  • Po vyjmutí z trouby těsto ihned hojně postříkáme rumem.
  • Po chvilce opatrně pomocí plochého nože sesuneme plát na rovnou desku.
  • Takto upečeme všechny čtyři plackya asi po hodině je již můžeme plnit máslovým krémem a vrstvit tři placky na sebe.
    Příprava máslového krému:
  • Všechny uvedené suroviny utřeme do pěny a přidáme kaši nebo viskózní pudink, vyšleháme krém a necháme zchládnout.
  • Po naplnění medovník polijeme čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout.
  • Pomocí nože, který vždy nahřejeme teplou vodou, krájíme úhledné kousky a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]