Základní placka pro Maruščin medovník
(Ze zápisníku mojí ženy Marušky, odzkoušený recept, Kralupy, zapsáno 1975)
Suroviny:350 g hladké mouky100 g moučkového cukru80 g másla2 lžíce medu1/2 lžičky jedlé sody1 vejce2 - 3 lžíce mléka nebo vody.
Postup přípravy:Nejdříve připravíme základní medové placky, které jsou základním polotovarem pro různé druhy medovníkových zákusků - plněných dezertů, dortů a tvarovaného pečiva.Do asi 1 litrové nádoby vložíme med, máslo a cukr. Obsah rozehřejeme na vodní lázni tj. postavíme nádobu do kastrolu s horkou vodou a necháme suroviny rozpustit a smícháme.Pak přidáme vejce a mícháme tak dlouho až začne směs houstnout.Směs připravujeme při kontrolované teplotě, jako klasický žloutkový krém.Potom hrnec odstavíme, přidáme sodu a znovu kvedláme na horké lázni.Po přídavku sody směs viditelně rychle houstne a stává se krémovitější, až směs dostatečně zhoustne.Pak ji sundáme z ohně a do vmícháme postupně předepsané množství mouky.Vypracujeme těsto nejlépe prsty nebo za pomocí vidličky na drobenku, podobně jako to děláme při přípravě křehkého těsta. Pak do drobenky přidáváme po lžičkách kapalinu (mléko nebo vodu), až vypracujeme hladké těsto, které nesmí lepit, aby se dobře vyvalovalo.Těsto vyklopíme na moukou vysypaný vál a ještě zpracujeme rukama až je těsto úplně hladké a neláme se.Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly (raději je vážíme, aby byly stejné) a každý díl rozválíme na placku stejným způsobem jako když děláme nudle.Plechy dobře vymažeme rozpuštěným máslem, případně použijeme namaštěný papír na pečení a jednotlivé placky krátce v horké troubě upečeme (180°C, asi 10 minut).
Upečené placky necháme vychladnout a pak je skládáme na sebe do vrstev. Na sebe navršené placky zabalíme do fólie a uchováváme v chladu v nějakém ochranném pevném obalu (krabici), jsou velmi křehké a tam nám vydrží měsíc i déle.Příležitostně z nich pak připravujeme různé dobroty jako např.:
- řezy s ořechovou náplní
- slavnostní dort "Medovník"
, drobnější "televizní zákusky" a jiné různě plněné tvarované pečivo, které vykrajujeme formičkami z placek téměř jako perníčkyTyy pak je slepujeme krémy připravenými dle naší fantazie a chuti.Tento způsob je poměrně pracný, v některých předpisech postupujeme snadněji tak, že připravíme tekutější - licí těsto a to upečeme na plechu jako jedinou souvislou vrstvu.Upečený obdélník pak rozřežeme na poloviny, nebo i více dílů, navrstvíme na sebe spojené nádivkou.Podávají se pak nakrájené na jednotlivé porce jako řezy nebo případně i tvarované jako pečivo třeba k čaji.Rozříznutím však nedocílíme v domácích podmínkách tak tenkých vrstev (bez speciálního nástroje), jako když použijeme samotných placek.Výše uvedený postup, lze však považovat za postup klasický.Vlastní specifickou chuť vyrobeným medovníkům vtiskneme použitou nádivkou, počínaje ovocnými marmeládami až po různé krémy většinou s ořechy.Další záležitostí je konečná úprava zákusků, která většinou spočívá v posypání hotového a nádivkou nebo polevou potřeného pečiva nějakou chutnou drtí.Klasickým posypem bývá drť připravená rozdrcením samotných medovníkových placek, kterou smícháme např. s drcenými oříšky (znamená to tedy, že upečeme nějakou tu placku navíc ze zbytků).Údajně se do medovníků nepoužívá marmeláda ani čokoláda!Tajemství úspěchu výroby medovníků některých vyhlášených restaurací a kaváren spočívá právě v použité náplni, v kombinaci s polevou a posypem a proto v následujích kapitolách uvedu některé nalezené a získané recepty jako příklady tšchto postupů.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME