Základní placka pro Maruščin medovník
(Ze zápisníku mojí ženy Marušky, odzkoušený recept, Kralupy, zapsáno 1975)

Suroviny:
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 - 3 lžíce mléka nebo vody.

    Postup přípravy:
  • Nejdříve připravíme základní medové placky, které jsou základním polotovarem pro různé druhy medovníkových zákusků - plněných dezertů, dortů a tvarovaného pečiva.
  • Do asi 1 litrové nádoby vložíme med, máslo a cukr. Obsah rozehřejeme na vodní lázni tj. postavíme nádobu do kastrolu s horkou vodou a necháme suroviny rozpustit a smícháme.
  • Pak přidáme vejce a mícháme tak dlouho až začne směs houstnout.
  • Směs připravujeme při kontrolované teplotě, jako klasický žloutkový krém.
  • Potom hrnec odstavíme, přidáme sodu a znovu kvedláme na horké lázni.
  • Po přídavku sody směs viditelně rychle houstne a stává se krémovitější, až směs dostatečně zhoustne.
  • Pak ji sundáme z ohně a do vmícháme postupně předepsané množství mouky.
  • Vypracujeme těsto nejlépe prsty nebo za pomocí vidličky na drobenku, podobně jako to děláme při přípravě křehkého těsta.
  • Pak do drobenky přidáváme po lžičkách kapalinu (mléko nebo vodu), až vypracujeme hladké těsto, které nesmí lepit, aby se dobře vyvalovalo.
  • Těsto vyklopíme na moukou vysypaný vál a ještě zpracujeme rukama až je těsto úplně hladké a neláme se.
  • Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly (raději je vážíme, aby byly stejné) a každý díl rozválíme na placku stejným způsobem jako když děláme nudle.
  • Plechy dobře vymažeme rozpuštěným máslem, případně použijeme namaštěný papír na pečení a jednotlivé placky krátce v horké troubě upečeme (180°C, asi 10 minut).
  • Upečené placky necháme vychladnout a pak je skládáme na sebe do vrstev.
  • Na sebe navršené placky zabalíme do fólie a uchováváme v chladu v nějakém ochranném pevném obalu (krabici), jsou velmi křehké a tam nám vydrží měsíc i déle.
  • Příležitostně z nich pak připravujeme různé dobroty jako např.:
    - řezy s ořechovou náplní
    - slavnostní dort "Medovník"
    , drobnější "televizní zákusky" a jiné různě plněné tvarované pečivo, které vykrajujeme formičkami z placek téměř jako perníčky
  • Tyy pak je slepujeme krémy připravenými dle naší fantazie a chuti.
  • Tento způsob je poměrně pracný, v některých předpisech postupujeme snadněji tak, že připravíme tekutější - licí těsto a to upečeme na plechu jako jedinou souvislou vrstvu.
  • Upečený obdélník pak rozřežeme na poloviny, nebo i více dílů, navrstvíme na sebe spojené nádivkou.
  • Podávají se pak nakrájené na jednotlivé porce jako řezy nebo případně i tvarované jako pečivo třeba k čaji.
  • Rozříznutím však nedocílíme v domácích podmínkách tak tenkých vrstev (bez speciálního nástroje), jako když použijeme samotných placek.
  • Výše uvedený postup, lze však považovat za postup klasický.
  • Vlastní specifickou chuť vyrobeným medovníkům vtiskneme použitou nádivkou, počínaje ovocnými marmeládami až po různé krémy většinou s ořechy.
  • Další záležitostí je konečná úprava zákusků, která většinou spočívá v posypání hotového a nádivkou nebo polevou potřeného pečiva nějakou chutnou drtí.
  • Klasickým posypem bývá drť připravená rozdrcením samotných medovníkových placek, kterou smícháme např. s drcenými oříšky (znamená to tedy, že upečeme nějakou tu placku navíc ze zbytků).
  • Údajně se do medovníků nepoužívá marmeláda ani čokoláda!
  • Tajemství úspěchu výroby medovníků některých vyhlášených restaurací a kaváren spočívá právě v použité náplni, v kombinaci s polevou a posypem a proto v následujích kapitolách uvedu některé nalezené a získané recepty jako příklady tšchto postupů.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]