Ainsleyho mafinky s bílou čokoládou a malinami
(Ainsley Harriot: "Ainsley´s Gourmet Express 1", z TV seriálzu BBC-2, pro DDK upraveno v srpnu 2003)
Vždy když pečeme nějakou tu dobrotu, tak je na tom nejhezčí moment jak otevřeme troubu a vyvalí se ta báječná vůně a máme sto chutí to všechno spořádat ihned, . . . ale musíme odolat, budeme stateční. Upečené mafinky položíme na rošt, necháme vychladnout a pak je teprve vyndáme z misek a vybalíme z papíru. Teď nám teprve bude jasné jak bylo dobře složit do formiček pečlivě papír na pečení; jdou vyjmout o mnoho lépe. Když mafinky roztrhneme uvidíme vedle malin báječné kousky roztavené čokolády a hned nám je jasné, že to bude opravdu mimořádná lahůdka.
Suroviny:
První mísa:
  • 200 g hladké mouky, prosetá
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g krystalového hnědého cukru
  • baliček vanilkového cukru‚ (nebo několik kapek vanilkového extraktu, který však dáme ke kapalinám v menší míse)
    Druhá mísa:
  • 1 vajíčko
  • 250 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
    Třetí miska:
  • 1 tabulka bílé čokolády, nasekná
  • 250 g čerstvých malin

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 200°C
  • Připravíme mafinkové formičky vyložením silikonovým papírem na pečení, stočeným do kornoutu, (nebo papírovými košíčkami do formiček nebo můžeme formičky pouze jednoduše dobře vymazat tukem a vysypat hrubou moukou - DDK)
  • Do první mísy prosejeme mouku, přidáme několik lžiček prášku do pečiva, vanilkový cukr a krystalový hnědý cukr, který pak dá mafinkám krásnou zlatou barvu.
  • Do druhé misky rozklepneme vajíčko, několik kapek vanilkového extraktu (pokud jsme vanilku již nedali do moučné směsi jako vanilkový cukr) a mléko.
  • Všechny kapalné ingredience navzájem dobře promícháme a přimícháme ještě máslo rozpuštěné v mikrovlnce, kde se to zdá být jednodušší, . . . je to lepší než špinit další rendlík.
  • Kapalnou směs s druhé mísy vmícháme do moučné směsi v první míse - tj. jak je obvyklé u mafinek a tak tekuté ingredience spojíme se suchými.
  • Je to nádhera jak je těsto hlaďoučké, ale hlavně ho moc nepřemíchejme.
  • Teď ještě nasekáme tabulku bílé čokolády na kousky, ale ne moc nadrobno, raději uděláme větší kousky a z nichž pak některé nasypeme na mafinky před pečením a sáme si je go "třetí misky".
  • Nějaké kousky, tak větší polovinu, zamícháme přímo do těsta.
  • Přisypeme větší část nachystaných malin, několik si jich opět dáme stranou na ozdobení hotových mafinek.
  • Maliny do směsi vmícháme jen lehce, hlavně je nerozmačkáme, nesmí z toho být růžová kaše.
  • Teď vezmeme větší lžíci a nabereme trochu těsta a seškrábneme je do formičky vyložené papírem nebo vymazané tukem, jde to snadno, krásně to tam sklouzne.
  • Když formy naplníme tak do 2/3, vezmeme odložené maliny, dloubneme prstem do těsta a do vytvořeného důlku vložíme malinu a navrch nasypeme pár kousků nakrájené bílé čokolády.
  • Naplněnou mafinkovou několikanásobnou formu položíme na plech a šup do trouby vyhřáté na 200 °C (plyn na 2 stupni).
  • Pečeme 30 minut - dokud nejsou krásně zlaté.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]