JAK PÉCI MAFINKYMafiny, mafinky (maffins) - jsou malé buchtičky s nepřeberným množstvím chutí, které pečeme v sadách malých plechových formiček, podobných kelímkům od jogurtu, navzájem v spojených do jednoho celku. Rozšířili se nejdříve v Kanadě a odtud pronikly k sousedům na jih do Spojených státu, kde je kuchařky a vesměs zaměstnané a praktické ženy přijaly tak, že se tehdy dalo mluvit o období "mafinománie". Obliba mafinek byla tak velká proto, že jejich příprava je velmi jednoduchá, snadná a rychlá. Těsto nekyneme, předem připravené přísady snadno odměříme, nejčastěji k tomu určenými hrnečky, jen lehce je promícháme a získané řídké těsto snadno pomocí lžíce nebo naběračky vpravíme do řečených formiček spojených do jednoho plechu.
Jako formy se používají plechové soupravy z poteflonovaného plechu nejčastěji s 8 a 12 vylisovanými formičkami (viz obrázek) o průměru 6-7 cm a výšce 4-5 cm (objem 100 ml) kuželovitého tvaru. Naplněné těstem je vložíme do předehřáté trouby a jejich nafouknutí během pečení zabezpečí kypřící prášek nebo soda. Mafinky se pečou se při všech možných příležitostech, k snídaní obědu, svačince, večeři, narozeninám aj.
Několik rad k pečení mafinek:
Formičkový plech, označovaný např. jako "plech na pečení 12 kusů (Tescoma) nebo jednotlivé formičky koupíme i v jiných obchodech se zahraničním nádobím (Tescoma, Ikea) a nebo si ho můžeme objednat u jakéhokoliv ochotného prodejce nádobí z katalogu dodavatele, jak jsem to provedl já.
. Dnes se prodávají elastické formičky ze silikonového kaučuku (Ikea).
V nouzi můžeme použít kelímky z varné keramiky, nebo keramické "pastičky" po babičkách. Na velikosti a materiálu formiček však velmi záleží. V příliš velkých formách těsto řádně nepropečeme, střed může být mazlavý i když okraje již máme tuhé.Mafinky můžeme upéci i v mikrovlnných troubách ve velmi krátké době cca do 6 minut v soustavě formiček z umělé hmoty a v papírových kelímcích.O pečení v mikrovlnné troubě však až někdy později, takové pečení je v knihách popsáno, ale já zatím provádím zkoušky a zjistil jsem, že mafinky sice upeču, ale mají takovou vybledlou barvu a nejsou vůbec křupavé, takže nedoporučuji.V normální troubě samotné papírové formičky použít nemůžeme, musíme je vložit do plechové formičky v plechu. Těsto během pečení zvětšuje značně objem (o 1/3 až 2/3), vyvozuje tlak všemi směry a vroubkovaný papírový kelímek (např. jako pro indiánky) by to neunesl. Takový papírový skládaný kelímek lze tedy použít jen jako vložka do zmíněné plechové formy. Mafinka se pak dá snadno vyjmout a vypadá pak náramně pěkně, jako hříbeček. Tento způsob je vhodný a také se používá se při komerčním tj. cukrářském využití mafinek. V domácnosti by to poněkud dražší a stejně asi i zbytečný postup.U všech receptů platí, že formičky (i poteflonované) před plněním vždy pečlivě vymažeme tukem, případně ještě poprášíme trochou mouky.Upečené mafinky pak velmi snadno z formy vypadávají. Při případných těžkostech s vyklápěním stačí chvilku počkat až na plechu vychladnou, nebo to uspíšíme přikrytím obrázeného plechu dnem vzhůru vlhkou utěrkou, pa je oddělíme snadno. V nejvyšší nouzi je můžeme uvolnit pomocí špejle. Ale téměř zaručený je klasický způsob - plech vymazat dobře tukem a vysypat moukou.Pokud chceme chceme udržet mafinky čerstvé po delší dobu, můžeme je po vychladnutí zmrazit. Pak je skladujeme v plastikových obalech s vysátým vzduchem. Před podáváním je ohřejeme, např. v mikrovlnné troubě.Studené mafinky se nedoporučuje podávat, ale já je mám skoro raději než horké. Nejlepší prý jsou teplé a úplně nejlepší jsou ty přímo vytažené z trouby. Ale myslím, že všechny jsou skvělé a jistě záleží na každém, čemu dává přednost.Kuchyňské roboty používáme nanejvýš pro smíchání tekutých surovin. Suché směsi mícháme odděleně od kapalných a jenom ručně! Roboti jsou tady zbyteční, neboť stačí metlička.Některé "zdravé" přísady uváděné v receptech nemusí být ve vašem obchodě úplně běžné, ale většinou je můžeme sehnat v prodejnách "Country Live" a "Pramen zdraví". Většina surovin dnes je dnes však již k dostání v supermarketech a větších obchodech téměř v každém městě.Kůru z citrusu používáme jen z chemicky neošetřených plodů nebo plodů pořádně odrhnutých kartáčkem pod horkou vodou.
Používané objemy dávkování
1 lžíce (polévková) | 15 ml |
1 lžička (čajová) | 5 ml |
1 šálek | 250 ml |
1 láhev | 500 ml |
Typické základní těsto na mafinky
1 šálek polohrubé mouky2 lžičky prášku na pečení1/2 lžičky soli1/2 šálku cukru1/2 šálku mléka1/4 šálku rozpuštěného másla, margarinu nebo oleje1 vejce
Z tohoto množství těsta upečeme 8 středně velkých mafinek.
Nejobvyklejší postup přípravy mafinek:
- Připravíme si dvě mísy jednu větší na suché přísady a jednu menší na kapalné přísady.
- Ve větší míse smícháme všechny suché přísady jako je: mouka, prášek na pečení, sůl a cukr aj.
- V menší míse rozmícháme kapalné přísady: rozpuštěné máslo nebo olej, vejce a mléko, ovocné štávy aj.
- V každé míse zvlášť přísady navzájem dobře promísíme.
- Kapalnou směs přísad vmícháme do suché směsí ve větší míse.
- Đo vzniklého polotekutého těsta přidáme další dobroty: v podstatě vše co najdeme ve spíži, např. čokoládu, rozinky, kůru s citrusových plodů, oříšky, čerstvé ovoce, sušené ovoce, zlomky máslových nebo oříškových sušenek, ořechy, ovesné vločky aj. Případně je upečeme bez těchto přísad a dokonce slané, když chceme mafinky např. podávát jako přílohu k vejcím, uzenině nebo s marmeládou.
- Mafinky upečeme v předehřáté troubě při 190°C dozlatova za dobu 15 až 20 minut.
- Konec pečení si můžeme potvrdit napíchnutím jedné z nich špejlí, způsobem obvyklým a obecně dobře známým.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME