JAK PÉCI MAFINKY
Mafiny, mafinky (maffins) - jsou malé buchtičky s nepřeberným množstvím chutí, které pečeme v sadách malých plechových formiček, podobných kelímkům od jogurtu, navzájem v spojených do jednoho celku. Rozšířili se nejdříve v Kanadě a odtud pronikly k sousedům na jih do Spojených státu, kde je kuchařky a vesměs zaměstnané a praktické ženy přijaly tak, že se tehdy dalo mluvit o období "mafinománie". Obliba mafinek byla tak velká proto, že jejich příprava je velmi jednoduchá, snadná a rychlá. Těsto nekyneme, předem připravené přísady snadno odměříme, nejčastěji k tomu určenými hrnečky, jen lehce je promícháme a získané řídké těsto snadno pomocí lžíce nebo naběračky vpravíme do řečených formiček spojených do jednoho plechu.
Jako formy se používají plechové soupravy z poteflonovaného plechu nejčastěji s 8 a 12 vylisovanými formičkami (viz obrázek) o průměru 6-7 cm a výšce 4-5 cm (objem 100 ml) kuželovitého tvaru. Naplněné těstem je vložíme do předehřáté trouby a jejich nafouknutí během pečení zabezpečí kypřící prášek nebo soda. Mafinky se pečou se při všech možných příležitostech, k snídaní obědu, svačince, večeři, narozeninám aj.
Několik rad k pečení mafinek:

  • Formičkový plech, označovaný např. jako "plech na pečení 12 kusů (Tescoma) nebo jednotlivé formičky koupíme i v jiných obchodech se zahraničním nádobím (Tescoma, Ikea) a nebo si ho můžeme objednat u jakéhokoliv ochotného prodejce nádobí z katalogu dodavatele, jak jsem to provedl já.. Dnes se prodávají elastické formičky ze silikonového kaučuku (Ikea).

  • V nouzi můžeme použít kelímky z varné keramiky, nebo keramické "pastičky" po babičkách. Na velikosti a materiálu formiček však velmi záleží. V příliš velkých formách těsto řádně nepropečeme, střed může být mazlavý i když okraje již máme tuhé.
  • Mafinky můžeme upéci i v mikrovlnných troubách ve velmi krátké době cca do 6 minut v soustavě formiček z umělé hmoty a v papírových kelímcích.
  • O pečení v mikrovlnné troubě však až někdy později, takové pečení je v knihách popsáno, ale já zatím provádím zkoušky a zjistil jsem, že mafinky sice upeču, ale mají takovou vybledlou barvu a nejsou vůbec křupavé, takže nedoporučuji.
  • V normální troubě samotné papírové formičky použít nemůžeme, musíme je vložit do plechové formičky v plechu. Těsto během pečení zvětšuje značně objem (o 1/3 až 2/3), vyvozuje tlak všemi směry a vroubkovaný papírový kelímek (např. jako pro indiánky) by to neunesl. Takový papírový skládaný kelímek lze tedy použít jen jako vložka do zmíněné plechové formy. Mafinka se pak dá snadno vyjmout a vypadá pak náramně pěkně, jako hříbeček. Tento způsob je vhodný a také se používá se při komerčním tj. cukrářském využití mafinek. V domácnosti by to poněkud dražší a stejně asi i zbytečný postup.
  • U všech receptů platí, že formičky (i poteflonované) před plněním vždy pečlivě vymažeme tukem, případně ještě poprášíme trochou mouky.
  • Upečené mafinky pak velmi snadno z formy vypadávají. Při případných těžkostech s vyklápěním stačí chvilku počkat až na plechu vychladnou, nebo to uspíšíme přikrytím obrázeného plechu dnem vzhůru vlhkou utěrkou, pa je oddělíme snadno. V nejvyšší nouzi je můžeme uvolnit pomocí špejle. Ale téměř zaručený je klasický způsob - plech vymazat dobře tukem a vysypat moukou.
  • Pokud chceme chceme udržet mafinky čerstvé po delší dobu, můžeme je po vychladnutí zmrazit. Pak je skladujeme v plastikových obalech s vysátým vzduchem. Před podáváním je ohřejeme, např. v mikrovlnné troubě.
  • Studené mafinky se nedoporučuje podávat, ale já je mám skoro raději než horké. Nejlepší prý jsou teplé a úplně nejlepší jsou ty přímo vytažené z trouby. Ale myslím, že všechny jsou skvělé a jistě záleží na každém, čemu dává přednost.
  • Kuchyňské roboty používáme nanejvýš pro smíchání tekutých surovin. Suché směsi mícháme odděleně od kapalných a jenom ručně! Roboti jsou tady zbyteční, neboť stačí metlička.
  • Některé "zdravé" přísady uváděné v receptech nemusí být ve vašem obchodě úplně běžné, ale většinou je můžeme sehnat v prodejnách "Country Live" a "Pramen zdraví". Většina surovin dnes je dnes však již k dostání v supermarketech a větších obchodech téměř v každém městě.
  • Kůru z citrusu používáme jen z chemicky neošetřených plodů nebo plodů pořádně odrhnutých kartáčkem pod horkou vodou.

    Používané objemy dávkování

    1 lžíce (polévková)15 ml
    1 lžička (čajová)5 ml
    1 šálek250 ml
    1 láhev500 ml













    Typické základní těsto na mafinky

  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla, margarinu nebo oleje
  • 1 vejce
    Z tohoto množství těsta upečeme 8 středně velkých mafinek.

    Nejobvyklejší postup přípravy mafinek:
    1. Připravíme si dvě mísy jednu větší na suché přísady a jednu menší na kapalné přísady.
    2. Ve větší míse smícháme všechny suché přísady jako je: mouka, prášek na pečení, sůl a cukr aj.
    3. V menší míse rozmícháme kapalné přísady: rozpuštěné máslo nebo olej, vejce a mléko, ovocné štávy aj.
    4. V každé míse zvlášť přísady navzájem dobře promísíme.
    5. Kapalnou směs přísad vmícháme do suché směsí ve větší míse.
    6. Đo vzniklého polotekutého těsta přidáme další dobroty: v podstatě vše co najdeme ve spíži, např. čokoládu, rozinky, kůru s citrusových plodů, oříšky, čerstvé ovoce, sušené ovoce, zlomky máslových nebo oříškových sušenek, ořechy, ovesné vločky aj. Případně je upečeme bez těchto přísad a dokonce slané, když chceme mafinky např. podávát jako přílohu k vejcím, uzenině nebo s marmeládou.
    7. Mafinky upečeme v předehřáté troubě při 190°C dozlatova za dobu 15 až 20 minut.
    8. Konec pečení si můžeme potvrdit napíchnutím jedné z nich špejlí, způsobem obvyklým a obecně dobře známým.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]