Rychlý drobenkový ovocný moučník
(Robert Bedehy: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, květen 2005, maďarská kuchyně)
Příprava tohoto moučníku je velice jednoduchá. V zimě použijeme různé konzervované nebo zavařené ovoce z naší zahrádky. Mohou to být: meruňky, ananas, švestky, broskve, višně, hrušky i jablka aj. Čím více dáme ovoce, tím je moučník šťavnatější a chutnější. I po upečení stále moučník více méně sypký a podává se na talířku jako dezert
Suroviny:
  • 250 g mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 150 g konzervovaného ovoce (meruňky, ananas, švestky aj.)
  • 100 g cukru na posypání ovoce

    Postup přípravy:
  • Vybrané ovoce nakrájíme na přibližně stejné kousky.
  • Všechny druhy ovoce nasypeme rovnoměrně na dno pekáče
  • Ani není nutné jeho dno vymazávat tukem, protože drobenková směs, kterou do pokryjeme, obsahuje hodně másla a to se dostane pod ovoce a zamezí připečení.
  • Mouku, máslo a cukr dobře zpracujeme rukama nebo lopatkami robota, až vznikne stejnoměrná drobenková hmota.
  • Když máme drobenku hotovou posypeme ovoce rozložené na dně pekáče cukrem.
  • Můžeme použít i méně cukru, pokud například máme příliš sladké domácí zavařeniny a naopak.
  • Drobenku nasypeme na ovoce a pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C asi na dobu 20 minut; občas jen zkontrolujeme.
  • Když je drobenka upečena a okraje jsou opečené dozlatova, tak moučník báječně vonící šťavnatým ovocem, podáváme.
    V receptech z pozůstalosti po předkův získané od Marie Volákové jsem narazil ještě na jeden, malinko bohatší recept na drobenkový koláč s ovocem. Byl zřetelně označen jako "výborný. Je vhodný i v zimě poněvadž můžeme spotřebovat nejlépe své nebo zakoupené ovocné kompoty. Výhodou opět je, že suroviny nevážíme, ale odměřujeme šálkem (250 ml). Tak jsem ho s radostí zařadil do DDK a tady je k pro vás odzkoušení:
    Drobenkový koláč se zavařeným ovocem
    (Z rodinné sbírky paní Marie Volákové z Kralup nad Vltavou, do DDK v únoru 2011, česká kuchyně)

    Suroviny:
  • 1/2 až 1 šálek pískového cukru podle sladkosti použitého ovoce
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 125 ml rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3/4 šálku mléka
  • ovocný kompot dle potřeby (meruňky, jahody aj.)

    Postup přípravy:
  • Z pískového cukru, mouky, rozpuštěného másla nebo oleje a vanilkového cukru zpracujeme nejlépe prsty drobenku.
  • Odebereme 1 šálek drobenky a do zbývajícího množství přidáme mléko, vejce a prášek do pečiva.
  • Takto připravené těsto nalejeme na pomaštěný a moukou vysypaný plech.
  • Pak povrch poklademe zvoleným (u zavařenin odcezeným) ovocem a posypeme odebranou drobenkou.
  • Upečeme ve středně vyhřáté troubě (170-180°C), nakrájíme a podáváme.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly

    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]