Dort Pavlova
(Petr Novotný, "My rádi jíme", pořad TV Nova, 1999)Dort Pavlova - je vlastně velká křehká ovocem a šlehačkou ozdobená pusinka ze sladkého bílkového sněhu. Jedná se o typ těsta zvaného "bezé", což je v podstatě vyschlý sníh z bílků s vysokým podílem cukru jako známé pusinky. Tento známý dezert byl pojmenován po slavné ruské balerině Anně Pavlově ( 1881-1931) působící na konci 19. a na počátku 20. století. Obsahuje křehký sněhový základ z bezé, ozdobený šlehačkou a ovocem, jako jsou plátka jahod, kiwi, broskví aj. Dezert byl údajně vytvořen na počest tanečnice v průběhu nebo po jednom z jejich zájezdů do Austrálie a Nového Zélandu konaném v roce 1920. Mezi těmito národy nastala pak po mnoho let velká pře o původu dezertu. Současný výzkum se spíše přiklání k Novému Zélandu. Dort Pavlova je obvykle podáván s ovocnou šťávou nebo s přídavkem další šlehačky. Další informace o pečení sladkostí typu bezé viz kapitola "Jak péci sladkosti" této sbírky.
Suroviny:4 bílkyšpetka soli1 a 1/4 šálku práškového cukru1 lžíce škrobové moučky1 lžíce octamáslo
Na ozdobu: jahody, kiwi, 150 ml šlehané smetany
Postup přípravy:Na papír na pečení si uděláme kruh, třeba podle dortové formy a potřeme máslem.Ušleháme pevný sníh z bílků, do kterého jsme přidali špetku soli.Zpočátku šleháme nižší rychlostí a současně přidáváme cukr a postupně zrychlujeme šlehání.V poslední fázi zašleháme bramborovou moučku a na papírový kruh navršíme tento sníh.Můžeme si při tom pomoci třeba obrubou od dortové formy, kterou pak naplnění do patřičné výšky opatrně odstraníme.Měl by nám zůstat neporušený vysoký kruhový kopec z tuhého sněhu; dělá se prý až 8 cm vysoký a to záleží na šikovnosti kuchaře. Navršený sníh ve tvaru dortu pečeme při velmi nízké teplotě (max 100°C), nebo jenom skoro sušíme jako bezé po dobu 1,5 až 2 hodiny.Pak troubu vypneme, ale moučník ještě nevyndáváme (!), ale ponecháme vychladnout v troubě, aby nesplaskl.Moučník Pavlova zdobíme šlehačkou a bohatě jahodami, kolem dokola můžeme naklást ještě na zelená kolečka rozřezaná z kiwi nebo jiného ovoce; vypadá to pak moc hezky.Nezdobený korpus můžeme nechat přes noc v troubě a pak teprve zdobit, avšak již zdobený dezert uskladněný v lednici přes noc navlhne - tento způsob nedoporučuji (DDK).
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME